Οι τεχνολογικοί κολοσσοί κατά των κανόνων της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι τεχνολογικοί κολοσσοί κατά των κανόνων της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη
Artificial Intelligence
Θα μπορούσαν να βλάψουν την τεχνολογική κυριαρχία και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, τονίζουν άτομα όπως ο Έλον Μασκ.

Οι προτάσεις που έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τη νομοθεσία επί της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να βλάψουν την τεχνολογική κυριαρχία και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, τονίζουν σε ανοιχτή τους επιστολής προς την Κομισιόν πάνω από 160 επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων, από την Renault έως την Meta.

Σύμφωνα με το Reuters, οι νομοθέτες της ΕΕ συμφώνησαν σε ένα σύνολο σχεδίων κανόνων μέσα στον Ιούνιο, σύμφωνα με το οποίο τα συστήματα όπως το ChatGPT θα πρέπει να αποκαλύπτουν το περιεχόμενο που παράγεται με τεχνητή νοημοσύνη, να βοηθούν στη διάκριση των λεγόμενων εικόνων deep-fake από τις πραγματικές και να διασφαλίζουν εγγυήσεις έναντι του παράνομου περιεχομένου.

Από τότε που το ChatGPT έγινε δημοφιλές, έχουν εκδοθεί αρκετές ανοιχτές επιστολές που ζητούν τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης και εγείρουν τον «κίνδυνο εξαφάνισης από την τεχνητή νοημοσύνη».

Στους υπογράφοντες των προηγούμενων επιστολών περιλαμβάνονταν ο Έλον Μασκ, ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI -εταιρείας του ChatGPT- Σαμ Άλτμαν και οι Τζόφρι Χίντον - Γιοσούα Μπέντζιο, δύο από τους τρεις αποκαλούμενους «νονούς της τεχνητής νοημοσύνης».

Ακόμα, ο Γιαν ΛεΚουν, ο οποίος εργάζεται στη Meta, υπέγραψε την επιστολή της Παρασκευής που αμφισβητεί τους κανονισμούς της ΕΕ. Στους άλλους υπογράφοντες περιλαμβάνονται στελέχη από ένα ευρύ φάσμα εταιρειών, όπως η ισπανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Cellnex, η γαλλική εταιρεία λογισμικού Mirakl και η γερμανική επενδυτική τράπεζα Berenberg.

Οι υπογράφοντες την επιστολή υποστηρίζουν ότι σύμφωνα με τους προτεινόμενους κανόνες της ΕΕ τεχνολογίες όπως η γενεσιουργός τεχνητή νοημοσύνη θα ρυθμίζονταν σε μεγάλο βαθμό και οι εταιρείες που αναπτύσσουν τέτοια συστήματα θα αντιμετώπιζαν υψηλό κόστος συμμόρφωσης και δυσανάλογους κινδύνους ευθύνης.

Η εν λόγω ρύθμιση θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξαιρετικά καινοτόμες εταιρείες να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό και τους επενδυτές να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής τεχνητής νοημοσύνης εν γένει, αναφέρεται στην επιστολή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Shein: Η κινεζική εταιρεία, με αξία 64 δισ. δολάρια, διαψεύδει τα περί εισαγωγής στην Wall Street

gazzetta
gazzetta reader insider insider