Αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος των νοικοκυριών για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας, ώστε να «ξεφουσκώσουν» κατακόρυφα τους λογαριασμούς ηλεκτρισμού, δείχνει η πορεία εξέλιξης των αιτημάτων για τη σύνδεση στο δίκτυο οικιακών φωτοβολταϊκών. Έτσι, τη στιγμή που για αρκετά χρόνια είχε κυριολεκτικά «παγώσει» η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από οικιακούς καταναλωτές, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, αυτή τη στιγμή στην απλοποιημένη πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ αγγίζουν τις 12.500 οι ολοκληρωμένες αιτήσεις για σύνδεση «μικρών» συστημάτων.
Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα του Διαχειριστή άνοιξε στις αρχές Απριλίου, ενώ εκτός από τους οικιακούς καταναλωτές, για «μικρά» φωτοβολταϊκά (ισχύος παραγωγής έως 10 kW) μπορούν να καταθέσουν αίτηση σύνδεσης και αγρότες. Ωστόσο, τα αιτήματα για συστήματα αυτής της κατηγορίας είναι πολύ λίγα, πιθανότατα γιατί το «ταβάνι» των 10,8 kW στην ισχύ εγκατάστασης θεωρείται μικρό για να καλύψει τις ανάγκες σε ρεύμα μίας αγροτικής εκμετάλλευσης.
Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, οι περιοχές που αναδεικνύονται «πρωταθλήτριες» στις επιδοτήσεις είναι η Ανατολική Αττική και ο νόμος Θεσσαλονίκης. Οι αιτήσεις που έχουν κατακυρώσει επιδότηση έχουν δεσμεύσει περίπου 77 εκατομμύρια από τον προϋπολογισμό του προγράμματος, ο οποίος ανέρχεται σε 238 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, οι πρώτες εκταμιεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν προς το τέλος Ιουλίου.
Με βάση τα ποσά που έχουν δεσμευτεί έως τώρα, υπάρχουν ακόμη σημαντικά αδιάθετα κεφάλαια, για ενδιαφερόμενους που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει τη διαδικασία ένταξης, παρά το γεγονός ότι αποκλειστικό κριτήριο είναι η χρονική προτεραιότητα υποβολής της αίτησης για επιδότηση.
Οι δικαιούχοι
Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι υπαγωγής στο πρόγραμμα είναι νοικοκυριά και αγρότες, με τους οικιακούς καταναλωτές να πρέπει υποχρεωτικά να συνδυάσουν το φωτοβολταϊκό με μπαταρία. Το πλαφόν στην ισχύ του οικιακού συστήματος έχει καθορισθεί στα 10,8 KW (ισχύς εγκατάστασης) ή στα 10 kW ισχύος παραγωγής. Η μπαταρία που (υποχρεωτικά για τα νοικοκυριά) θα συνοδεύει το φωτοβολταϊκό θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίση με την εγκατεστημένη ισχύ του φωτοβολταϊκού σταθμού για μία ώρα, με μέγιστο όριο τις 10,8 KWh (κιλοβατώρες).
Το μέγιστο ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται σε 75%, η οποία εξαρτάται από το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα του αιτούντα, ενώ δεν υπάρχει εισοδηματικό πλαφόν για την υποβολή αίτησης. Επίσης, έχει προβλεφθεί ένα επιπλέον bonus 10% για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες.
Έτσι, στην περίπτωση των ευάλωτων νοικοκυριών (οι οποίοι είναι οι δικαιούχοι Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου), η μπαταρία επιδοτείται κατά 100% και το φωτοβολταϊκό κατά 60% (για ισχύ έως 5kW) ή 65% (για μεγαλύτερη ισχύ έως 10,8 kW).
Για τις υπόλοιπες κατηγορίες δικαιούχων, η επιδότηση του φωτοβολταϊκού κινείται από 35% έως 25%, ανάλογα με το εισόδημα και την ισχύ του συστήματος. Η χρηματοδότηση της μπαταρίας κυμαίνεται μεταξύ 90% και 100%, και πάλι ανάλογα με το εισόδημα.
Δημοφιλή και τα «απλά» φωτοβολταϊκά
Από την άλλη πλευρά, από τα 12.500 συστήματα που σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν νοικοκυριά στη χώρα μας, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, τα 7.500 συνδυάζονται με μπαταρία και έχουν «κλειδώσει» επιδότηση από το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες». Υπενθυμίζεται ότι η ύπαρξη μονάδας αποθήκευσης (η οποία επιδοτείται κατά 90-100%) αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη ιδιωτών στο πρόγραμμα και τη διεκδίκηση επιχορήγησης.
Αυτό σημαίνει πως οι υπόλοιπες αιτήσεις που έχουν κατοχυρώσει ηλεκτρικό «χώρο» στο δίκτυο αφορούν μεν οικιακά συστήματα, από νοικοκυριά ωστόσο τα οποία δεν συνδυάζουν το φωτοβολταϊκό τους με μπαταρία και, κατά συνέπεια, δεν στοχεύουν να λάβουν χρηματοδότηση. Επομένως, στα 7.500 επιδοτούμενα οικιακά συστήματα, προστίθενται και άλλα 5.000 «απλά» φωτοβολταϊκά, που προορίζονται για στέγες κατοικιών.
Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, μία βασική αιτία που ένας μεγάλος αριθμός νοικοκυριών σχεδιάζει να εγκαταστήσει «απλό» φωτοβολταϊκό (ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως δεν θα λάβει χρηματοδότηση) είναι το γεγονός ότι θα πρέπει να καλύψει σε πρώτη φάση με δικά του χρήματα το κόστος της επένδυσης. Επομένως, παρά το γεγονός ότι η μπαταρία επιδοτείται κατά τουλάχιστον 90%, θα πρέπει κανείς να διαθέτει (και να καταβάλει) ένα ποσό γύρω στις 5.000 ευρώ για τη μονάδα αποθήκευσης. Ένα γεγονός που αποτελεί αντικίνητρο, παρά το ότι το συντριπτικό ποσοστό της δαπάνης για την μπαταρία (ακόμη και το σύνολό της) θα του επιστραφούν έπειτα από λίγους μήνες, μέσω της επιδότησης.
Παράλληλα, ο τρόπος που λειτουργούν τα οικιακά φωτοβολταϊκά (net-metering) σημαίνει πως χρησιμοποιούν το δίκτυο σαν μπαταρία, με συνέπεια η παραγωγή που εγχέουν σε αυτό να συμψηφίζεται με την κατανάλωση της κατοικίας οποιοδήποτε χρονικό διάστημα μέσα στο 24ωρο. Επίσης, θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι κατά τη φόρτιση-εκφόρτιση η μπαταρία παρουσιάζει απώλειες της τάξης του 10%, αλλά και τα γνωστά «πλεονεκτήματα» της… παραοικονομίας (καθώς για την επιδότηση θα πρέπει να προσκομιστούν τιμολόγια για την αγορά και εγκατάσταση του εξοπλισμού).
Ως αποτέλεσμα, τα στοιχεία δείχνουν πως είναι αρκετά τα νοικοκυριά που προτιμούν να «παρακάμψουν» τη μονάδα αποθήκευσης, θυσιάζοντας την επιδότηση για το φωτοβολταϊκό.