Οφειλές 670 εκατ. ευρώ έχει διαγράψει ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός – «Κούρεμα» από 18% έως και άνω του 30%

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οφειλές 670 εκατ. ευρώ έχει διαγράψει ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός – «Κούρεμα» από 18% έως και άνω του 30%
Μέχρι το τέλος Ιουνίου 2023 έχουν ρυθμιστεί οφειλές 2,33 δισ. ευρώ. Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις απορρίψεις αιτήσεων για ρύθμιση. Η πλειοψηφία των αιτήσεων βρίσκονται στο εύρος οφειλής 50 -200 χιλιάδων ευρώ. 10,28 δισ. ευρώ οι οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Διαγραφές οφειλών ύψους 670 εκατ. ευρώ έχουν γίνει μέχρι στιγμής στις ρυθμίσεις που έχουν επιτευχθεί μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού. Πρόκειται για «κουρέματα» χρεών που ανέρχονται μεσοσταθμικά σε 18,3% για οφειλές προς το Δημόσιο και σε 26% για οφειλές προς Χρηματοδοτικούς Φορείς. Μάλιστα, το 45,7% των ρυθμίσεων προς Χρηματοδοτικούς Φορείς (βάσει οφειλών) έχει λάβει «κούρεμα» μεγαλύτερο του 30%.

Ο υψηλός αριθμός ρυθμίσεων και οριστικών υποβολών αιτήσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών συνεχίστηκε και κατά τον Ιούνιο του 2023, πιστοποιώντας τη δυναμική που αναπτύσσει το συγκεκριμένο εργαλείο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τέως Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, τον μήνα Ιούνιο του 2023 πραγματοποιήθηκαν 823 νέες επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών και 389 οριστικές υποβολές αιτήσεων.

Συνολικά, μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2023 έχουν πραγματοποιηθεί 254 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών οι οποίες αντιστοιχούν σε 2,33 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι σημαντική είναι, επίσης, η διατήρηση του ποσοστού εγκρισιμότητας των ρυθμίσεων από τους χρηματοδοτικούς φορείς σε υψηλό επίπεδο, το οποίο κυμάνθηκε στο 78%.

Οι ρυθμίσεις που έχει δώσει η πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού έχουν 17 χρόνια μέση διάρκεια αποπληρωμής για οφειλές προς Δημόσιο και 15 χρόνια μέση διάρκεια αποπληρωμής για οφειλές προς Χρηματοδοτικούς Φορείς. Όσο για το ποσοστό άφεσης χρέους, το μέσο κούρεμα για οφειλές προς το Δημόσιο διαμορφώνεται σε 18,3% και για οφειλές προς Χρηματοδοτικούς Φορείς σε 26%. Το 45,7% των ρυθμίσεων προς Χρηματοδοτικούς Φορείς (βάσει οφειλών) έχει λάβει «κούρεμα» μεγαλύτερο του 30%. Το συνολικό ποσό διαγραφής που έχει γίνει στις ρυθμίσεις οφειλών ανέρχεται σε 670 εκατ. ευρώ.

Στη μηνιαία αναφορά προόδου Ιουνίου του 2023 συμπεριλαμβάνεται και η ανάλυση της αιτιολογίας απόρριψης της προτεινόμενης ρύθμισης από πλευράς χρηματοδοτικών φορέων και οφειλετών.

Ειδικότερα, σε 32% ανέρχεται το ποσοστό των απορρίψεων από πλευράς οφειλετών στις πολυμερείς ρυθμίσεις, ενώ 19% είναι το αντίστοιχο ποσοστό για τις διμερείς. Το 22,85% των απορρίψεων αποδίδονται σε αδυναμία εξυπηρέτησης της αιτούμενης ρύθμισης από τον οφειλέτη, ενώ 13,4% απορρίπτεται καθώς κρίνεται ότι ο εξωδικαστικός δεν είναι το πιο κατάλληλο εργαλείο ρύθμισης της συγκεκριμένης οφειλής λόγω ύψους ή φύσης αυτής. 60,3% των προτεινόμενων ρυθμίσεων που απορρίφθηκαν από τους οφειλέτες δεν έχουν αιτιολογία και 18,45% ων προτεινόμενων ρυθμίσεων που απορρίφθηκαν από τους οφειλέτες αποδίδονται σε "αδυναμία εξυπηρέτησης".

Σημειώνεται ότι το 57,21% των οφειλών που βρίσκονται στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό αφορούν επιτηδευματίες, ενώ η πλειοψηφία των οφειλών (77%) είναι προς Χρηματοδοτικούς Φορείς.

Η πλειοψηφία των αιτήσεων βρίσκονται στο εύρος οφειλής 50 -200 χιλιάδων ευρώ. Οι οφειλές που είναι μεγαλύτερες του 1 εκατ. ευρώ αθροίζουν σε 10,28 δις ευρώ και αποτελούν το 58% του συνόλου των οφειλών του Εξωδικαστικού. Μόνο το 9% των οφειλών είναι ενήμερο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αγοραπωλησίες ακινήτων: Τα βήματα της αυτόματης συμπλήρωσης και υποβολής του Ε9

gazzetta
gazzetta reader insider insider