Κλιμάκωση της κατανάλωσης ρεύματος από 24ωρο σε 24ωρο, και κορύφωσή της έως την Παρασκευή, προβλέπει ο ΑΔΜΗΕ ότι θα προκαλέσει ο καύσωνας «Κλέων», ο οποίος σύμφωνα με τους μετεωρολόγους πρόκειται να ενσκήψει στη χώρα μας από αύριο, Τετάρτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως ειπώθηκε από στελέχη του Διαχειριστή στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον υπουργό ΠΕΝ, Θόδωρο Σκυλακάκη, η μέγιστη αιχμή φορτίου θα αγγίξει τα 9.300 MW τις επόμενες ημέρες. Ενδεικτικό της αυξημένης κατανάλωσης αποτελεί το γεγονός ότι χθες, 10 Ιουλίου, η μέγιστη αιχμή διαμορφώθηκε στα 7.760 MW. Επομένως, μέσα σε λίγα 24ωρα, το peak της ζήτησης θα ενισχυθεί κατά 20%.
Ωστόσο, από την πλευρά των πιέσεων στο ηλεκτρικό σύστημα, η κατάσταση πρόκειται να βελτιωθεί αισθητά από το επόμενο Σάββατο, καθώς θα περιορισθεί η κατανάλωση σε γραφεία και άλλους επαγγελματικούς χώρους. Έτσι, η «είσοδος» του Σαββατοκύριακου θα περιορίσει την κατανάλωση χαμηλότερα από τα επίπεδα της χθεσινής ημέρας, με περαιτέρω αποκλιμάκωση της ζήτησης από την Κυριακή.
«Θετικό πρόσημο» για επάρκεια
Όσον αφορά πάντως και τα επόμενα 24ωρα, όπου η σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας θα συνοδευτεί από σταδιακή άνοδο και της κατανάλωσης, είναι καθησυχαστική η εικόνα που απορρέει από τη χθεσινή σύσκεψη – στην οποία έλαβαν επίσης μέρος η ΡΑΑΕΥ, ο ΔΕΔΔΗΕ και η ΔΕΗ.
Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στο δελτίο Τύπου του υπουργείου, τα φορτία κατά τις ημέρες του καύσωνα εκτιμάται ότι θα καλυφθούν χωρίς πρόβλημα – και μάλιστα από το εγχώριο παραγωγικό δυναμικό, καθώς τις επόμενες ημέρες δεν προβλέπονται εισαγωγές. Επίσης, ικανοποιητικά κρίνονται και τα αποθέματα των υδροηλεκτρικών.
Τα παραπάνω στοιχεία συνάδουν με την εικόνα του ευρωπαϊκού συνδέσμου ENTSO-E (ο οποίος αντιπροσωπεύει 42 Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς από 35 χώρες της «Γηραιάς Ηπείρου») για τις «αντοχές» του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος το φετινό καλοκαίρι. Όπως έχει γράψει το Insider.gr, στην έκθεση «Summer Outlook 2023» ο ENTSO-E σημείωνε μεταξύ άλλων για τη χώρα μας πως φέτος έχει ένα ακόμη «μαξιλάρι ασφαλείας», καθώς ήδη βρίσκονται σε δοκιμαστική λειτουργία η νέα λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» της ΔΕΗ (610 MW), καθώς και η καινούρια μονάδα αερίου (810 MW) της Mytilineos.
Παράλληλα, σε σχέση με άλλες χώρους του ευρωπαϊκού Νότου, όπου η παρατεταμένη ανομβρία μείωσε σημαντικά τα υδατικά αποθέματα των υδροηλεκτρικών, η Ελλάδα έρχεται αντιμέτωπη με τον πρώτο καύσωνα, έχοντας πλήρως «ετοιμοπόλεμες» τις υδροηλεκτρικές της μονάδες. Είναι ενδεικτικό ότι έως και χθες, 10 Ιουλίου, ο βαθμός πλήρωσης των μονάδων άγγιζε το 79,9%. Γεγονός στο οποίο συνέβαλε επίσης και η συγκρατημένη χρήση τους κατά την προηγούμενη θερινή περίοδο, ώστε ακριβώς να μπορούν να συμβάλουν στην επάρκεια τροφοδοσίας μόλις «χτυπήσει κόκκινο» ο υδράργυρος.
Λιγνίτες & αποφυγή κατανάλωσης
Ανάλογη λογική συγκρατημένης χρήσης ακολουθήθηκε έως τώρα και στη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων, ώστε να υπάρχει επάρκεια σε καύσιμο και να προστεθούν στις γραμμές άμυνας στον καύσωνα. Έτσι, από σήμερα θα ξεκινήσει να ενισχύεται η λειτουργία των σταθμών της ΔΕΗ, ώστε την Πέμπτη-Παρασκευή (δηλαδή κατά την κορύφωση της ζήτησης) να συνεισφέρουν στην κάλυψη της κατανάλωσης.
Η λογική είναι, στο διήμερο που θα μεσολαβήσει, να δοθεί η δυνατότητα να ελεγχθεί αν κάποια μονάδα παρουσιάσει πρόβλημα κατά την επανεκκίνησή της, ώστε αυτό να αντιμετωπισθεί έγκαιρα. Έτσι, σήμερα θα μπουν στο σύστημα η 5η μονάδα του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, καθώς και ο λιγνιτικός σταθμός στη Μελίτη.
Επίσης, το ΥΠΕΝ καλεί και τους καταναλωτές να συμβάλουν στην ενίσχυση των «αντοχών» του συστήματος, μεταφέροντας σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό τη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών από τις βραδινές ώρες αιχμής (20:00-22:00) το μεσημέρι (14:00-18:00). Κι αυτό γιατί τις μεσημεριανές ώρες κορυφώνεται η παραγωγή των φωτοβολταϊκών, με συνέπεια να περιορίζεται η ανάγκη λειτουργίας των μονάδων ορυκτών καυσίμων.
Άνοδος της χονδρεμπορικής
Ωστόσο, πέρα από την επάρκεια τροφοδοσίας, που δοκιμάζεται στους καύσωνες, μία «παράπλευρη απώλεια» της αυξημένης κατανάλωσης ρεύματος είναι και η άνοδος των χονδρεμπορικών τιμών. Είναι ενδεικτικό ότι ήδη από τη Δευτέρα η εγχώρια αγορά σημείωσε άλμα κατά 23,15%, ενώ και σήμερα θα κινηθεί πάνω από τα επίπεδα των 120 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι τις επόμενες ημέρες, με την περαιτέρω ενίσχυση της ζήτησης, οι χονδρεμπορικές τιμές θα σημειώσουν περαιτέρω άνοδο. Έτσι, τη στιγμή που ο Ιούλιος τρέχει ήδη με μέση τιμή 104,93 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, αναμένεται μέχρι τα μέσα του μήνα να διαμορφωθεί σε έστω και ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα.
Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις στελεχών του κλάδου που προέβλεπαν στο Insider.gr πως τον τρέχοντα μήνα θα διακοπεί το συνεχόμενο πτωτικό σερί στην ελληνική χονδρεμπορική ρεύματος (όπως και σε όλες τις ευρωπαϊκές). Υπενθυμίζεται ότι ο Ιούνιος έκλεισε στα 91,49 ευρώ ανά MWh, μία τιμή στην οποία θεωρείται σχεδόν απίθανο να «προσγειωθεί» ο Ιούλιος από τα σημερινά υψηλά, ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθεί το δεύτερο 15νθήμερο.