Στο μικροσκόπιο οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων – Αναζητείται η φόρμουλα για μειώσεις

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο μικροσκόπιο οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων – Αναζητείται η φόρμουλα για μειώσεις
Οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων που παραμένουν στα περσινά υψηλά επίπεδα παρά την πτώση των τιμών πετρελαίου μπαίνουν πλέον στο επίκεντρο. Συσκέψεις στο Μαξίμου και συναντήσεις με τους ακτοπλόους.

Κοινός τόπος για μειώσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων θα αναζητηθεί σήμερα στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Από τη μια η κυβέρνηση θα ζητήσει εξηγήσεις για το γεγονός πως οι τιμές δεν έχουν μειωθεί από τα περσινά επίπεδα, παρά την μεγάλη μείωση των τιμών πετρελαίου. Από την άλλη εκπρόσωποι των ακτοπλοϊκών ετοιμάζουν «φάκελο» με τους λόγους για τους οποίους οι τιμές δεν έχουν μειωθεί, ενώ παράλληλα ετοιμάζονται να βάλουν στο τραπέζι της συζήτησης όλα τα ζητήματα που απασχολούν συνολικά τον κλάδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των εταιρειών θα προβάλουν την αύξηση του μισθολογικού κόστους αλλά και τις ανατιμήσεις σε μια σειρά από κόστη όπως αυτά της επισκευής και των ανταλλακτικών. Ακόμη θα αναφερθούν στις λειτουργικές ζημιές που είχαν τα προηγούμενα χρόνια οι οποίες έχουν οδηγήσει αρκετές εταιρείες σε οριακό σημείο, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή της ΑΝΕΚ. Ένα ακόμη θέμα στο οποίο θα γίνει ειδική αναφορά είναι οι μεγάλες επενδύσεις, της τάξης των 3 δισ. ευρώ, που θα πρέπει να υλοποιήσουν τα επόμενα χρόνια οι ακτοπλοϊκές για την ανανέωση των στόλων τους και ειδικά σε μια περίοδο που τα κόστη δανεισμού αυξάνονται.

Ειδικά για τα καύσιμα οι εκπρόσωποι των ναυτιλιακών θα αναφέρουν την επιβάρυνση που έφερε πρόσφατη απόφαση της HelleniQ Energy να αλλάξει την τιμή αναφοράς που χρησιμοποιεί για την τιμολόγηση της προμήθειας καυσίμων, με αποτέλεσμα τελικά η μείωση του κόστους για τις ναυτιλιακές να είναι μικρότερη.

Σταθερές οι τιμές μετά τις αυξήσεις

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός παραμένει πως τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια που αυξήθηκαν τελευταία φορά πέρσι στις αρχές Ιουλίου βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, παρά την μείωση των τιμών πετρελαίου. Συνολικά μετά από την τελευταία αύξηση της τάξης του 7% υπολογίζεται ότι οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων το καλοκαίρι του 2020 ήταν αυξημένες κατά περίπου 30% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα, μια αύξηση που οι εταιρείες απέδιδαν στο αυξημένο κόστος ενέργειας και καυσίμων αλλά και στις αυξήσεις των επιτοκίων.

Σήμερα, οι τιμές των εισιτηρίων οικονομικής θέσης κυμαίνονται από 40 έως και 90 ευρώ, ανάλογα με τον προορισμό, την απόσταση από τον Πειραιά αλλά και τον τύπο του πλοίου, καθώς τα ταχύπλοα, έχουν σταθερά υψηλότερες τιμές από τα συμβατικά πλοία. Στο φάκελο των εκπροσώπων της αγοράς θα συμπεριληφθεί και πρόσφατη μελέτη της ευρωπαϊκής διαδικτυακής πλατφόρμας Vivanoda, σύμφωνα με την οποία οι θαλάσσιες μεταφορές επιβατών στην Ελλάδα βρίσκονται στις φθηνότερες μεταξύ των ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών.

Σημειώνεται πως τη σύσκεψη την προανήγγειλε χθες ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, σημειώνοντας ότι πραγματοποιείται με στόχο «να εξετάσουμε τι ακριβώς συμβαίνει με τις ακτοπλοϊκές τιμές και τα εισιτήρια». «Προφανώς, εκεί βλέπουμε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που καταγράφονται κάποιες σημαντικές αυξήσεις. Εδώ πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ' όψιν ότι οι τιμές των καυσίμων έχουν πέσει. Πρέπει να δοθούν κάποιες εξηγήσεις από την ακτοπλοϊκή αγορά, γιατί υπάρχουν αυξήσεις», ανέφερε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρέη προς τον ΕΦΚΑ: Τελευταία προειδοποίηση πριν την οριστική δημοσιοποίηση των ονομάτων 33.000 οφειλετών

Έτοιμο το νομοσχέδιο για τους Servicers – Πώς θα επιστρέψουν τα υγιή δάνεια του «Ηρακλή» στις τράπεζες

gazzetta
gazzetta reader insider insider