Πακέτο παροχών – ελαφρύνσεων: Πόσα κερδίζουν δημόσιοι υπάλληλοι και νοικοκυριά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πακέτο παροχών – ελαφρύνσεων: Πόσα κερδίζουν δημόσιοι υπάλληλοι και νοικοκυριά
Τι αλλάζει στο Market Pass, πότε οι νέοι θα λάβουν το Youth Pass, τι ισχύει για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την αύξηση του αφορολόγητου ορίου.

Περισσότεροι από 660.000 δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και περίπου 2,8 εκατ. νοικοκυριά είναι οι κερδισμένοι του νέου πακέτου παροχών και φοροελαφρύνσεων που περιλαμβάνεται στο πρώτο οικονομικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Με τις νέες ρυθμίσεις δημόσιοι υπάλληλοι καθώς και πανεπιστημιακοί, ένστολοι, γιατροί του ΕΣΥ θα δουν το 2024 για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους με το ετήσιο όφελος να φθάνει ή ακόμα και να ξεπερνάει τον ένα μισθό. Ουσιαστικά πρόκειται για μια επιστροφή του 13ου μισθού ο οποίος κουρεύτηκε στα πρώτα χρόνια των Μνημονίων.

Στους κερδισμένους του νέου κυβερνητικού πακέτου είναι τα νοικοκυριά με την επέκταση του Market pass μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, οι φορολογούμενοι με παιδιά λόγω της αύξησης του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ, οι νέοι με το Υοuth Pass των 150 ευρώ αλλά και περίπου 1εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων με τη νέα μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ.

Ειδικότερα:

  • Οι αυξήσεις στο Δημόσιο. Οι παρεμβάσεις στις απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων προβλέπουν οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ τον μήνα για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, αύξηση της οικογενειακής παροχής κατά 20-50 ευρώ το μήνα(ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών), αύξηση κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης, αύξηση των επιδομάτων παραμεθορίου, ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και των εξόδων διανυκτέρευσης και χιλιομετρικής αποζημίωσης για όλους τους υπαλλήλους. Επιπλέον, εφαρμόζονται αυξήσεις στις αποδοχές των Πανεπιστημιακών κατ΄ εφαρμογή σχετικών αποφάσεων του ΣτΕ αλλά και μέσω της θέσπισης επιδόματος βιβλιοθήκης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το μέσο ετήσιο όφελος για τον κάθε δημόσιο υπάλληλο, από το συνδυασμό των αυξήσεων, ανέρχεται σε πάνω από 1.292 ευρώ μικτά ή 800 ευρώ καθαρά. Αν συνυπολογιστούν και οι επιπλέον αυξήσεις ή απαλλαγές που εφαρμόζονται από το 2023, τότε το μέσο ετήσιο όφελος ανά υπάλληλο αυξάνεται σε 2.084 ευρώ μικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά . Σε αυτά συγκαταλέγονται η κατάργηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, κατάργηση ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, διευθέτηση μισθολογικών αιτημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί κ.ά..
  • Μarket Pass: Τουλάχιστον για ένα ακόμα τρίμηνο και συγκεκριμένα για τους μήνες Αύγουστο 2023 έως και Οκτώβριο 2023, θα παρέχεται οικονομική ενίσχυση 22-100 ευρώ μήνα, σε νοικοκυριά με σκοπό την κάλυψη μέρους του αυξημένου κόστους αγορών, ιδίως των ειδών διατροφής. Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια παραμένουν τα ίδια. Οι αιτήσεις θα εξετασθούν με βάση τα εισοδήματα του 2022, δηλαδή τα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα εκδοθούν μετά την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Αυτό σημαίνει ότι όσοι φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλλει ακόμα φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να σπεύσουν προκειμένου να λάβουν εγκαίρως την παροχή.
  • Youth Pass: Το Σεπτέμβριο περίπου 200.000 νέου θα λάβουν το Youth Pass των 150 ευρώ . Το επίδομα θα λαμβάνουν κάθε χρόνο οι νέοι οι οποίοι στις 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους θα έχουν συμπληρώσει το 18 ή 19 έτος της ηλικίας τους. Όπως ορίζεται στη διάταξη:

- από το έτος 2023 και επόμενα, παρέχεται ενίσχυση 150 ευρώ, κατ’ έτος, σε νέους 18 και 19 ετών, με τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών. Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, που κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο (18ο) και δέκατο ένατο (19ο) έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν συμπληρώσει κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους το εικοστό (20ο) έτος. Η ενίσχυση των 150 ευρώ πιστώνεται σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα.

  • Μείωση ΕΝΦΙΑ. Η μείωση του φόρου ακινήτων κατά 10% ενεργοποιείται από το 2024 και εφαρμόζεται μόνο για τα φυσικά πρόσωπα που ασφάλισαν την κατοικία τους για όλους τους μήνες του 2023 από πυρκαγιά, σεισμό και πλημμύρες. Η μείωση αφορά μόνο τις ασφαλισμένες κατοικίες και όχι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει ο φορολογούμενους. Η μείωση εφαρμόζεται ανάλογα με τους μήνες που οι φορολογούμενοι έχουν ασφαλίσει την κατοικία τους. Για παράδειγμα παράδειγμα να έχουν ασφαλίσει την κατοικία τους για ένα 6μηνο θα έχουν έκπτωση 5% στο φόρο. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών . Χάρη Θεοχάρη η μείωση του ΕΝΦΙΑ, που θα ισχύσει από το 2024, για κατοικίες φυσικών προσώπων που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες θα είναι αναλογική. Δηλαδή η έκπτωση θα υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του φόρου και θα δίνεται αναλογικά με το διάστημα που είναι ασφαλισμένη η κατοικία με ελάχιστο χρονικό διάστημα τους 3 μήνες. Ως αξία του ακινήτου, λαμβάνεται η αξία του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου.
  • Αύξηση αφορολογήτου: Από τον πρώτο μήνα του 2024 οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατ΄επάγγελμα αγρότες θα δουν αύξηση του αφορολογήτου ορίου κατά 1.000 ευρώ. Σύμφωνα με την νέα διάταση του νομοσχεδίου ο φόρος μειώνεται:
  1. 777 ευρώ για τον φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα
  2. 900 ευρώ για τον φορολογούμενο με ένα εξαρτώμενο τέκνο,
  3. 1.120 ευρώ για δύο εξαρτώμενα τέκνα,
  4. 1.340 ευρώ για τρία εξαρτώμενα τέκνα
  5. 1.580 ευρώ για τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα και
  6. 1.780 ευρώ για πέντε εξαρτώμενα τέκνα.

Για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο μετά το πέμπτο, η μείωση του φόρου αυξάνεται κατά 220 ευρώ για κάθε επόμενο τέκνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε δημόσια διαβούλευση το οικονομικό νομοσχέδιο

Νέο Μισθολόγιο Δημοσίου: Ετήσιο όφελος 1.292 ευρώ για κάθε υπάλληλο - Τι προβλέπει το ν/σ του ΥΠΕΘΟ

Φορέας Ακινήτων: Χαμηλό ενδιαφέρον από ιδιώτες - Μονόδρομος η εμπλοκή του Δημοσίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider