ΗΠΑ: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η κάμψη στον πληθωρισμό του Ιουνίου - Σε χαμηλό άνω των 2 ετών

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η κάμψη στον πληθωρισμό του Ιουνίου - Σε χαμηλό άνω των 2 ετών
Με την προσοχή να στρέφεται στο κατά πόσο τα στοιχεία θα επηρεάσουν τη νομισματική πολίτική της ομοσπονδιακής τράπεζας της χώρας (Fed).

Ισχυρότερη των εκτιμήσεων που είχαν κάνει οι αναλυτές αποδείχθηκε η κάμψη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ για τον Ιούνιο, με την προσοχή να στρέφεται στο κατά πόσο τα στοιχεία θα επηρεάσουν τη νομισματική πολίτική της ομοσπονδιακής τράπεζας της χώρας (Fed).

Όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ο γενικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 3% έναντι 4% τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 3,1%.

Πρόκειται για την ηπιότερη αύξηση του ετήσιου γενικού πληθωρισμού από τον Μάρτιο του 2021.

Σε μηνιαίο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 0,2% από 0,1% τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,3%.

Ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας- διαμορφώθηκε στο 4,8% έναντι 5,3% τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 5%. Σε μηνιαίο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 0,2% από 0,4% τον Μάιο και έναντι 0,3% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Σημειώνεται πως ο δομικός πληθωρισμός σημείωσε την ηπιότερη μηνιαία αύξηση του από τον Αύγουστο του 2021.

Προεξοφλημένη η αύξηση επιτοκίων από την Fed τον Ιούλιο

Τα στοιχεία του πληθωρισμού έρχονται ενόψει και της συνεδρίασης της νομισματικής επιτροπής της Fed (FOMC) προς το τέλος του Ιουλίου, από την οποία οι αναλυτές αναμένουν μια αύξηση των επιτοκίων της τράπεζας κατά 25 μονάδες βάσης, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την καταπολέμηση των πληθωριστικών πιέσεων στην αμερικανική οικονομία.

Υπενθυμίζεται πως από τον Μάρτιο του 2022 και μέχρι τον Ιούνιο του 2023 η Fed είχε προχωρήσει σε διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων, διακόπτοντας αυτή την τάση τον προηγούμενο μήνα ώστε να αποτιμήσει το κατά πόσο η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της επιδρά στο «πάγωμα» της οικονομίας.

Σύμφωνα με μερίδα των αναλυτών, τα σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό θα παρέχουν στους αξιωματούχους της Fed μια σαφέστερη εικόνα για την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η τράπεζα από το φθινόπωρο και μετά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

BoE: Η βρετανική οικονομία «αντέχει» τα υψηλά επιτόκια - Με επιτυχία τα stress test των τραπεζών

gazzetta
gazzetta reader insider insider