Η ΕΚΤ «δείχνει» σε αυξήσεις των επιτοκίων και μετά από το καλοκαίρι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ΕΚΤ «δείχνει» σε αυξήσεις των επιτοκίων και μετά από το καλοκαίρι
«Η ομισματική πολιτική έχει ακόμη περισσότερο έδαφος να καλύψει για να επαναφέρει τον πληθωρισμό εγκαίρως στο στόχο» σημειώνει η ευρωτράπεζα.

Προς νέες αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά από το καλοκαίρι «δείχνουν» τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Υπενθυμίζεται πως τον Ιούνιο η ευρωτράπεζα αύξησε τα βασικά της επιτόκια για 9η συνεχόμενη φορά, φέρνοντας σε υψηλό 22 ετών, στο πλαίσιο των μέτρων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και την επαναφορά του προς τον στόχο του 2%.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κατά τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 5,5%, ενώ ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5,4%.

Τα πρακτικά από αυτή τη συνεδρίαση που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη αναφέρουν πως οι αυξήσεις μπορεί να συνεχιστούν και στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

«Θεωρήθηκε απαραίτητο να επικοινωνηθεί ότι η νομισματική πολιτική έχει ακόμη περισσότερο έδαφος να καλύψει για να επαναφέρει τον πληθωρισμό εγκαίρως στο στόχο. Υπήρξε η άποψη ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων πέραν του Ιουλίου, εάν αυτό είναι απαραίτητο» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Τέλος, στα πρακτικά σημειώνεται η επίσημη «γραμμή» της ΕΚΤ, σχετικά με το ότι οι αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική θα «βασίζονται στα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρυσός: Σε υψηλό 4 εβδομάδων προσδοκώντας το τέλος των αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed

Βίσκο (ΕΚΤ) για επιτόκια: Δεν απέχουμε πολύ από την κορύφωση

gazzetta
gazzetta reader insider insider