Κακάο: Η μεγαλύτερη παραγωγός στον κόσμο «παγώνει» τις εξαγωγές - Εν μέσω του ρεκόρ στις τιμές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κακάο: Η μεγαλύτερη παραγωγός στον κόσμο «παγώνει» τις εξαγωγές - Εν μέσω του ρεκόρ στις τιμές
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη εξαρτάται από το κακάο για το 40% των εσόδων από τις εξαγωγές της.

Η Ακτή Ελεφαντοστού, η μεγαλύτερη παραγωγός κακάο στον κόσμο, ανακοίνωσε πως σταματά τα συμβόλαια για τις εξαγωγές του προϊόντος την περίοδο 2023-2024 λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που έπληξαν την αφρικανική χώρα τις τελευταίες εβδομάδας.

Σύμφωνα με το Reuters, με τις τιμές του κακάο να βρίσκονται επί του παρόντος σε επίπεδα ρεκόρ λόγω των ανησυχιών για τις προμήθειες, η αναστολή των πωλήσεων θα αποτελέσει πλήγμα για τη χώρα, η οποία σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη εξαρτάται από το κακάο για το 40% των εσόδων από τις εξαγωγές της.

Σημειώνεται πως οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων κακάο έφτασαν σε υψηλό 46 ετών τις τελευταίες εβδομάδες και σε άνοδο άνω του 27% από τον Ιανουάριο.

Τα προβλήματα από τις βροχές

Ο Ιβ Μπραχίμα Κονέ, γενικός διευθυντής του Συμβουλίου Καφέ και Κακάο (CCC) δήλωσε ότι οι πωλήσεις πριν από την αναστολή είχαν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο τόνους. Η συνολική προβλεπόμενη παραγωγή για την τρέχουσα περίοδο ήταν 2,2 εκατομμύρια τόνοι.

Η αναστολή θα αποτελέσει πλήγμα για τις εταιρείες, όπως οι μεγάλοι εμπορικοί οίκοι commodities Cargill και Olam και για παραγωγούς σοκολάτας όπως η Barry Callebaut, η Hershey και η Nestle.

«Αναμένουμε πολύ λιγότερο κακάο στο πρώτο μέρος της κύριας συγκομιδής σε σύγκριση με τη φετινή σεζόν. Ελπίζουμε ότι η παραγωγή από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση των ποσοτήτων μας, διαφορετικά, θα υπάρξει πρόβλημα. Σταματήσαμε τις πωλήσεις πριν από λίγες ημέρες, επειδή δεν είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε αρκετό όγκο για να καλύψουμε τις πωλήσεις» δήλωσε ο Κονέ.

Η Ακτή Ελεφαντοστού βρίσκεται στη μέση της περιόδου των βροχών από τον Απρίλιο έως τον Νοέμβριο. Η καλλιέργεια του κακάο απαιτεί άφθονες βροχές που διαδέχονται μεγάλες ηλιόλουστες περιόδους.

Όμως η Ακτή Ελεφαντοστού και άλλοι μεγάλοι παραγωγοί κακάο, η Γκάνα, η Νιγηρία και το Καμερούν, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% της παγκόσμιας παραγωγής, κατέγραψαν έντονες τροπικές βροχοπτώσεις τις τελευταίες εβδομάδες.

Αρκετές φυτείες κακάο στις περιοχές καλλιέργειας κακάο της Ακτής Ελεφαντοστού στα νοτιοδυτικά και νοτιοανατολικά πλημμύρισαν από καταρρακτώδεις βροχές μεταξύ 15 Μαΐου και 10 Ιουλίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρυσός: Σε υψηλό 4 εβδομάδων προσδοκώντας το τέλος των αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed

Αντιμέτωπο με έλλειψη πόσιμου νερού το Νέο Δελχί

IEA: Η πρώτη υποβάθμιση της πρόβλεψης για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου φέτος

gazzetta
gazzetta reader insider insider