IEA: Η πρώτη υποβάθμιση της πρόβλεψης για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου φέτος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
IEA: Η πρώτη υποβάθμιση της πρόβλεψης για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου φέτος
Κοιτάζοντας μπροστά για το επόμενο έτος, ο ΔΟΕ αναμένει ότι η αύξηση της ζήτησης θα επιβραδυνθεί στο 1,1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, «καθώς η ανάκαμψη χάνει το momentum». 

Για πρώτη φορά φέτος, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας μείωσε την Πέμπτη την πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου, επικαλούμενος κυρίως την επιδείνωση της οικονομικής προοπτικής που επιβαρύνει «ιδιαίτερα βαριά» τις πλούσιες χώρες.

Ο κορυφαίος ενεργειακός εποπτικός φορέας στον κόσμο δήλωσε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου βρίσκεται τώρα σε καλό δρόμο να αυξηθεί κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2023, φτάνοντας κατά μέσο όρο τα 102,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Η Κίνα πρόκειται να αντιπροσωπεύει το 70% της αύξησης της ζήτησης, ανέφερε ο IEA.

Ωστόσο, αυτή η πρόβλεψη αντιπροσωπεύει μια αναθεώρηση προς τα κάτω κατά 220.000 βαρέλια ημερησίως από την έκθεση του περασμένου μήνα, όταν ο IEA προέβλεψε αύξηση κατά 2,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

«Οι επίμονοι μακροοικονομικοί κόντρα άνεμοι, εμφανείς στην βαθύτερη επιβράδυνση της μεταποίησης, μας οδήγησαν να αναθεωρήσουμε την εκτίμησή μας για την ανάπτυξη για το 2023 χαμηλότερα για πρώτη φορά φέτος», ανέφερε ο IEA στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του για την αγορά πετρελαίου που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

«Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου δέχεται πιέσεις από το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, κυρίως λόγω της δραματικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής σε πολλές προηγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες τους τελευταίους δώδεκα μήνες», πρόσθεσε ο οργανισμός.

Κοιτάζοντας μπροστά για το επόμενο έτος, ο ΔΟΕ αναμένει ότι η αύξηση της ζήτησης θα επιβραδυνθεί στο 1,1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, «καθώς η ανάκαμψη χάνει το momentum».

Ο IEA τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι η παγκόσμια ζήτηση θα επιβραδυνθεί στα επόμενα χρόνια και θα κορυφωθεί πριν από το τέλος της δεκαετίας, καθώς επιταχύνεται η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.

Η έκθεση της Πέμπτης έρχεται σε μια στιγμή που τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τα οικονομικά των ΗΠΑ ανανέωσαν τις ελπίδες ότι η Fed μπορεί να πλησιάζει στο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του brent παράδοσης Σεπτεμβρίου αυξήθηκαν περίπου 0,4% στα 80,42 δολάρια το βαρέλι περίπου, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικάνικου αργού παράδοσης Αυγούστου αυξήθηκαν 0,3% στα 75,98 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σκρέκας: Πρόστιμα 206.500 ευρώ σε εταιρείες για διακίνηση 15,6 τόνων παράνομoυ φρέον

«Πρωτεία» Ελλάδας στην ΕΕ με μείωση χρέους κατά 21% έως το τέλος του 2024  - Τα πορίσματα του Eurogroup

Καύσωνας: Το efood λαμβάνει έκτακτα μέτρα για την ασφάλεια των διανομέων

gazzetta
gazzetta reader insider insider