«Πρωτεία» Ελλάδας στην ΕΕ με μείωση χρέους κατά 21% έως το τέλος του 2024  - Τα πορίσματα του Eurogroup

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Πρωτεία» Ελλάδας στην ΕΕ με μείωση χρέους κατά 21% έως το τέλος του 2024  - Τα πορίσματα του Eurogroup
Οι άσοι του νέου ΥΠΕΘΟ Κ. Χατζηδάκη. Η πρόωρη αποπληρωμή και τα εύσημα για μεγάλη μείωση ελλείμματος και χρέους.  Τι αναφέρουν τα πορίσματα που συζητούνται σήμερα από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Πράσινο φως για τη δημοσιονομική θέση της Ελλάδος. Ξεχωριστό πόρισμα για τον πληθωρισμό- καμπανάκι για έσοδα και για πλεονάσματα, σε καλή θέση η Αθήνα.

Οι διαξιφισμοί για τον πληθωρισμό και για τη μελλοντική δημοσιονομική στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται στο επίκεντρο της διήμερης συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκινά σήμερα σε επίπεδο Eurogroup. Ο νέος Έλληνας ΥΠΕΘΟ Κωστής Χατζιδάκης θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση, έχοντας ωστόσο «άσσους» στο… μανίκι του.

Από την μία πλευρά, έχει δρομολογηθεί – όπως προαναγγέλθηκε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη – η δεύτερη διπλή κίνηση πρόωρης αποπληρωμής των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου. Παράλληλα, τα πορίσματα για τα δημοσιονομικά της Ελλάδας που ολοκληρώθηκαν το πρώτο εξάμηνο (με επίκεντρο το Πρόγραμμα Σταθερότητας του Απριλίου) και θα παρουσιαστούν στο τερέν του Eurogroup, πιστοποιούν πως η «πρωτοπορία» της χώρας θα συνεχισθεί στο πεδίο της μείωσης του χρέους και τους επόμενους μήνες.

Χρυσό σε μείωση χρέους

Σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής για τα Προγράμματα Σταθερότητας που εισάγεται προς έγκριση σήμερα στο Eurogroup, η Ελλάδα αναμένεται να πετύχει την πιο εντυπωσιακή μείωση χρέους τη διετία 2023-2024, κατά 21% του ΑΕΠ, ακολουθούμενη από την Κύπρο (με μείωση 14% του ΑΕΠ) και την Πορτογαλία (11% του ΑΕΠ). Ουσιαστικά πιστοποιείται ότι θα συνεχιστεί η ανάλογη πορεία των προηγούμενων ετών και σύμφωνα με την Επιτροπή συνδέεται με τη επιστροφή σε πλεονάσματα, αλλά και με τη βοήθεια της ανάπτυξης και του… πληθωρισμού.

Αντίστοιχα θετικά σχόλια καταγράφονται και για την ισορροπημένη δημοσιονομική πολιτική, αλλά και για την επιστροφή σε πλεονάσματα. Με την επισήμανση βεβαίως για το πολύ υψηλό χρέος που παραμένει σημαντικά άνω το 60% του ΑΕΠ.

Επισημαίνεται επίσης πως η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος το 2022, αλλά και πως τα μέτρα στήριξης τα οποία ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων ήταν μεν υψηλά, αλλά εντός του πλαισίου των δημοσιονομικών αντοχών και με μικρό δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Στο πόρισμα αναφέρεται επίσης το πολύ υψηλό όφελος (άνω του 2% του ΑΕΠ) από τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Επισημαίνεται επίσης πως η Ελλάδα είναι ανάμεσα στα κράτη με τη μεγαλύτερη άνοδο δαπάνης για επενδύσεις.

Καταγράφεται επίσης και το μεγάλο βάρος, το υψηλότερο από κάθε άλλο κράτος μέλος, στο πεδίο των αμυντικών δαπανών. Υπολογίζεται πως στην Ελλάδα το 2026 θα είναι της τάξης το 2,75% του ΑΕΠ.

Ξεχωριστό πόρισμα για τον πληθωρισμό - «Καμπανάκι» για έσοδα και για πλεονάσματα, σε καλή θέση η Αθήνα

Σε ανάλογο σημείωμα προς το Eurogroup με επίκεντρο τον πληθωρισμό και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στα δημόσια οικονομικά, καταγράφεται στην περίπτωση της Ελλάδας μια ισορροπημένη δημοσιονομική πολιτική φέτος και πιστοποιείται η επιστροφή σε πλεονάσματα το 2023. Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται (για όλα τα κράτη μέλη) και η επικινδυνότητα που δημιουργεί σε δημοσιονομικό και όχι μόνο πεδίο η άνοδος του πληθωρισμού.

Όπως επισημαίνεται οι συνετές δημοσιονομικές πολιτικές δικαιολογούνται επειδή συμβάλλουν στη μείωση του πληθωρισμού. Τα δημόσια οικονομικά θα μπορούσαν να επηρεαστούν αρνητικά από την άνοδο του πληθωρισμού τα επόμενα χρόνια μέσω μιας σειράς διαύλων.

Αναφέρεται πως μια τάση για αύξηση των δημοσίων δαπανών είναι μία επίπτωση, αλλά και μια μείωση των έκτακτων φορολογικών εσόδων είναι πιθανή «καθώς αυξάνεται η πίεση για προσαρμογή των φορολογικών ορίων και γενικότερα καθώς ο αντίκτυπος στην οικονομική δραστηριότητα των τριγμών σε επίπεδο παγκόσμιας προσφοράς μπορεί να είναι διαρκής». Αλλά και οι δαπάνες για υψηλότερους τόκους προκαλούν, αναφέρεται, δημοσιονομική επιβάρυνση.

«Συνολικά, απαιτούνται αξιόπιστες δεσμεύσεις για τη διατήρηση και, όπου ενδείκνυται, για τη βελτίωση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας για να βοηθηθεί η αποκατάσταση ενός ευνοϊκότερου περιβάλλοντος περιορισμένου πληθωρισμού» επισημαίνεται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Μαίνεται» η μάχη του «Βορρά» της ΕΕ για τους δημοσιονομικούς κανόνες – Η νέα πρόταση και τα ελληνικά συμφέροντα

SOS Κομισιόν για πληθωρισμό λόγω κερδών επιχειρήσεων και «εισαγόμενης» ακρίβειας - Αγκάθι η αδύναμη εγχώρια παραγωγή

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider