«Ψήνονται» οι Σαουδάραβες της Νιουκάστλ για ακόμη μία κορυφαία ομάδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ψήνονται» οι Σαουδάραβες της Νιουκάστλ για ακόμη μία κορυφαία ομάδα
Ενδιαφέρον για την εξαγορά συλλόγου σε κάποιο από τα κορυφαία 5 πρωταθλήματα ποδοσφαίρου της Ευρώπης (Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία).

Οι Σαουδάραβες ιδιοκτήτες της αγγλικής Νιουκάστλ εξετάζουν την αγορά ακόμα μιας ομάδας από κάποιο κορυφαίο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Ευρώπης, καθώς η χώρα της Μέσης Ανατολής ετοιμάζεται να «σπρώξει» επιπλέον χρήματα στον επαγγελματικό άθλητισμό.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το σουαδαραβικό κρατικό επενδυτικό fund (PIF) τις τελευταίες μέρες δείχνει ενδιαφέρον για την εξαγορά συλλόγου σε κάποιο από τα κορυφαία 5 πρωταθλήματα ποδοσφαίρου της Ευρώπης (Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία).

Η κίνηση έρχεται μερικές μέρες αφότου η ευρωπαϊκή ομοσπονδία (UEFA) ανέφερε πως θα επιτρέψει σε μια σειρά από συλλόγους με τον ίδιο ιδιοκτήτη να ανταγωνίζονται στις κορυφαίες διοργανώσεις της. Σε αυτό το πλαίσιο, η UEFA επέτρεψε στις αγλλικές Μπράιτον και Άστον Βίλα όπως και στη γαλλική Τουλούζ να συμμετάσχουν στις διοργανώσεις της τη νέα σεζόν, παρά του ότι οι αντίστοιχοι ιδιοκτήτες τους έχουν συμφέροντα σε άλλους συλλόγους που θα διαγωνιστούν.

Η απόφαση ελήφθη αφού οι ιδιοκτήτες των εν λόγω συλλόγων συμφώνησαν να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι θα λειτουργούν ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον.

Η αλλαγή του μοντέλου και το επενδυτικό ενδιαφέρον

Το δημοσίευμα σημειώνει πως πρόκειται για μια αξιοσημείωτη αλλαγή στην εποπτεία της UEFA σχετικά με το μοντέλο των πολυμετοχικών συλλόγων -για χρόνια, απαγόρευε σε ομάδες με τον ίδιο ιδιοκτήτη να παίζουν μεταξύ τους σε διοργανώσεις όπως το Champions League και το Europa League για να διαφυλάξει την ακεραιότητα των εμβληματικών της διοργανώσεων.

Ωστόσο, το ιδιοκτησιακό τοπίο του ποδοσφαίρου έχει αλλάξει δραματικά, καθώς πλούσιοι επενδυτές από τις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή κυνηγούν μεγαλύτερη έκθεση στο πιο δημοφιλές άθλημα του κόσμου. Η ιδιοκτησία πολλών συλλόγων έχει γίνει διαδεδομένη στο ποδόσφαιρο, με τους υποστηρικτές της να επισημαίνουν τη δυνατότητα εξοικονόμησης κόστους με την κοινή χρήση δεδομένων και παικτών μεταξύ των ομάδων και την επίτευξη πιο προσοδοφόρων εμπορικών συμφωνιών.

Οι επικριτές λένε ότι σκοτώνει τον ανταγωνισμό και απορροφά περιουσιακά στοιχεία από τις μικρές ομάδες για να τροφοδοτήσει τα μεγαλύτερα ονόματα μιας ομάδας.

Υπενθυμίζεται πως το PIF ηγήθηκε της εξαγοράς της ομάδας του Νιουκάστλ το 2021, ύψους 300 εκατ. στερλινών, στην οποία συμμετείχαν ως επενδυτές μειοψηφίας οι Βρετανοί Τζέιμι Ρέουμπεν και Αμάντα Στάβελεϊ.

Οι ιδιοκτήτες έχουν έκτοτε επενδύσει σημαντικά στον σύλλογο της Premier League και η Νιουκάστλ θα αγωνιστεί στο προσοδοφόρο Champions League την επόμενη σεζόν για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια.

Οι ιδιοκτήτες της Νιουκάστλ εξέταζαν πιθανούς στόχους -μεταξύ των οποίων φέρεται να είναι και η βελγική Οστάνδη- αλλά ήθελαν να περιμένουν να αποσαφηνιστεί η στάση της UEFA σχετικά με τις πολυμετοχικές ομάδες πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε νέα απόκτηση, ανέφερε το Bloomberg.

Μια σειρά από ποδοσφαιρικές ομάδες υψηλού προφίλ έχουν αλλάξει χέρια στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, όπως η Τσέλσι και η Μίλαν, ενώ άλλες, όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Ίντερ, αποτελούν στόχους εξαγοράς.

Η εξαγορά της Νιουκάστλ παραμένει μια από τις μεγαλύτερες αθλητικές επενδύσεις της Σαουδικής Αραβίας μέχρι σήμερα. Η Σ. Αραβία έχει καταστήσει τον αθλητισμό βασικό πυλώνα των προσπαθειών να διαφοροποιήσει την οικονομία της, να ενισχύσει τον τουρισμό και να αποκτήσει μεγαλύτερη πολιτική επιρροή.

Το βασίλειο της Μέσης Ανατολής έχει κάνει τις τελευταίες εβδομάδες σημαντικά βήματα για την ανάπτυξη του εγχώριου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματός της, με ενίσχυση των σαουδαραβικών ομάδων και πληρώνοντας μεγάλα ποσά για να προσελκύσει διεθνή αστέρια, συμπεριλαμβανομένων πολλών από την Premier League.

Κατά τη διάρκεια του 2022, η PIF δημιούργησε την Sports Investment Company (SIC) ως 100% θυγατρική εταιρεία για να επενδύσει στον αθλητισμό διεθνώς και εντός της χώρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Μήνυση της SEC στην Celsius, συνελήφθη ο ιδρυτής της - Πρόστιμο 4,7 δισ. δολαρίων

Twitter: Κατηγορεί τις ΗΠΑ για «έρευνα εκτός ελέγχου» σχετικά με τα δεδομένα των χρηστών

gazzetta
gazzetta reader insider insider