Οι δημοσιονομικές πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν από τα κράτη της Ευρωζώνης το επόμενο έτος τέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Eurogroup, με την κοινή δήλωση που δημοσιεύτηκε νωρίτερα να λειτουργεί ως οδηγός για την κατάρτιση των προϋπολογισμών του επόμενου έτους, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, Πασκάλ Ντόναχιου.
«Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής των δημόσιων οικονομικών, μετά από πολλά χρόνια επεκτακτικής πολιτικής. Η πολιτική αυτή κρίθηκε απαραίτητη για την προστασία έναντι των επιπτώσεων των πολλαπλών κρίσεων που έπληξαν πολίτες και επιχειρήσεις και άφησαν μια κληρονομιά υψηλού χρέους και ενεργειακού ελλείμματος», είπε ο Ντόναχιου στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά το πέρας της συνεδρίασης.
Ο Ντόναχιου χαρακτήρισε, επίσης, τον επίμονο πληθωρισμό μεγάλη ανησυχία για το μέλλον.
«Κλειδί» τα μέτρα για την ενεργειακή κρίση
Στο πλαίσιο αυτό, ΥΠΟΙΚ συμφώνησαν στην κατάλληλη δημοσιονομική στάση για το 2024: μια αποφασιστική, σταδιακή και ρεαλιστική δημοσιονομική προσαρμογή που θα περιλαμβάνει, όμως, μεταρρυθμίσεις και αύξηση των επενδύσεων από ιδιωτικές και δημόσιες πηγές.
Η περιοριστική πολιτική κρίνεται απαραίτητη για το 2024, τόνισε ο Ντόναχιου. Το «κλειδί» είναι η σταδιακή μείωση των μέτρων που ελήφθησαν για την ενεργειακή κρίση και χρήση των πόρων που θα εξοικονομηθούν από την απόσυρση αυτών των μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος το επόμενο έτος. Ο Ντόναχιου σημείωσε, ωστόσο, πως αυτό θα γίνει υπό την προϋπόθεση πως δεν θα εκδηλωθούν νέα σοκ στις τιμές ενέργειας.
Οι ΥΠΟΙΚ θα επανέλθουν στο θέμα τον Δεκέμβριο, οπότε θα συζητήσουν τα προσχέδια προϋπολογισμού.
Το Eurogroup καλωσόρισε επίσης στους κόλπους του τους νέους υπουργούς Οικονομικών της Ελλάδας και της Φινλανδίας.
Τζεντιλόνι: Να είμαστε έτοιμοι για προσαρμογή
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πάολο Τζεντιλόνι, μίλησε για τα όσα ειπώθηκαν μεταξύ των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ, λέγοντας πως έγινε μια καλή συζήτηση για τα δημοσιονομικά της ΕΕ.
Ακόμα, υποστήριξε πως «η δημοσιονομική στάση της Κομισιόν, μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ήταν καθοριστική για τη στήριξη της οικονομίας μετά την πανδημία και τον πόλεμο. Πλέον, προκρίνεται μια πιο αυστηρή δημοσιονομική στάση, έχοντας ευρεία στήριξη από το Eurogroup» πρόσθεσε και είπε πως «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε τις δημοσιονομικές πολιτικές, ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες».
Όσον αφορά τις συστάσεις της Επιτροπής για συγκεκριμένες χώρες, ο κ. Τζεντιλόνι είπε ότι βαθμονομήθηκαν για να χαράξουν μια πορεία προς την επίτευξη του παραπάνω στόχου, επιδιώκοντας παράλληλα τις κρίσιμες επενδύσεις που απαιτούνται σε τομείς προτεραιοτήτων, όπως η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.
Καταλήγοντας, ο Επίτροπος τόνισε τη σημασία της επίτευξης μιας καλής συμφωνίας μέχρι το τέλος του έτους για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων, λέγοντας ότι το χρονοδιάγραμμα αυτό είναι το κλειδί για να καταστεί δυνατή η έγκαιρη εφαρμογή των νέων κανόνων για την προετοιμασία των εθνικών προϋπολογισμών για το 2025.
«Χρειαζόμαστε ένα σταθερό, αξιόπιστο, προβλέψιμο πλαίσιο για τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και σταθερότητας στην Ευρώπη. Η επίτευξη αυτής της συμφωνίας το φθινόπωρο πρέπει να είναι κοινή μας προτεραιότητα», ανέφερε ο ίδιος.