Κομισιόν: Ασφαλής η μακροπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα της Ελλάδας – Πού εφιστά την προσοχή

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κομισιόν: Ασφαλής η μακροπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα της Ελλάδας – Πού εφιστά την προσοχή
Υψηλοί οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο για την χώρα. Περιορισμένα τα βραχυπρόθεσμα ρίσκα συνολικά στην Ευρωζώνη, χάρη στα βελτιωμένα δημόσια οικονομικά και στις αμετάβλητες μακροοικονομικές ανισορροπίες.

Την Ελλάδα συγκαταλέγει η Κομισιόν στις χώρες που αντιμετωπίζουν χαμηλό ρίσκο για την δημοσιονομική τους βιωσιμότητα σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Το συμπέρασμα καταγράφεται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την δημοσιονομική σταθερότητα, συμπεριλαμβάνοντας την χώρα μας ανάμεσα στις Δανία, Εσθονία, Κροατία, Κύπρο, Λετονία, Λιθουανία, Πορτογαλία και Σουηδία.

Η Ελλάδα στο συγκεκριμένο πεδίο έχει ευνοϊκές προοπτικές με την Κομισιόν να λαμβάνει υπόψη την συνάρτηση δύο παραγόντων: αφενός του δείκτη που μετρά τη δημοσιονομική προσπάθεια που απαιτείται για τη σταθεροποίηση του χρέους μακροπρόθεσμα και με την σειρά του περιλαμβάνει τις συνιστώσες της αρχικής δημοσιονομικής θέσης και του κόστους γήρανσης, αλλά και δευτερευόντως του δείκτη που μετρά τη δημοσιονομική προσπάθεια που απαιτείται για να φτάσει ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ στο 60% έως το 2070.

Σημειώνεται πως με βάση την εκτίμηση της Κομισιόν, οι χώρες που αντιμετωπίζουν υψηλούς κινδύνους δημοσιονομικής βιωσιμότητας σε μακροπρόθεσμο επίπεδο είναι το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Σλοβενία και η Σλοβακία.

Βραχυπρόθεσμα, η Κομισιόν εκτιμά πως αν και οι κίνδυνοι δημοσιονομικής βιωσιμότητας θεωρούνται συνολικά χαμηλοί χάρη στα βελτιωμένα δημόσια οικονομικά και στις αμετάβλητες μακροοικονομικές ανισορροπίες στα κράτη μέλη, υπάρχουν «χτυπητά» τρωτά σημεία σε επτά χώρες: την Ιταλία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Αυστρία και την Ουγγαρία, με το γεγονός να αποδίδεται στην επιδείνωση των δημοσιονομικών τους θέσεων, καθώς οι αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις έχουν οδηγήσει σε σημαντική άνοδο των επιτοκίων, συμβάλλοντας έτσι σε υψηλότερες δαπάνες για τόκους. Επιπλέον, τα μέτρα για την προστασία των νοικοκυριών, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις του πολέμου και των υψηλών τιμών της ενέργειας επιβάρυναν τα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Η Κομισιόν επισημαίνει πως σε ορισμένα κράτη μέλη, τα υψηλά δημοσιονομικά ισοζύγια αύξησαν περαιτέρω τα ήδη υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους, με την Ελλάδα να είναι ανάμεσα τους, μαζί με Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία, αν και η χώρα μας αναμένεται να πετύχει την πιο εντυπωσιακή μείωση χρέους τη διετία 2023-2024, κατά 21% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ωστόσο, οι προοπτικές δεν είναι ευνοϊκές μεσοπρόθεσμα, καθώς η Ελλάδα συγκαταλέγεται στα οκτώ κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν υψηλούς κινδύνους βιωσιμότητας και συγκεκριμένα μαζί με Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ουγγαρία, Πορτογαλία και Σλοβακία.

Επισημαίνεται πως στις περισσότερες από αυτές τις χώρες, τα αποτελέσματα οφείλονται στους υψηλούς ή/και αυξανόμενους δείκτες χρέους έως το 2033 σύμφωνα με το βασικό σενάριο χωρίς αλλαγή πολιτικής (Βέλγιο, Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία και Πορτογαλία), μαζί με αυξημένη αβεβαιότητα γύρω από τις βασικές προβλέψεις ή/και την ευπάθεια σε πιο δυσμενείς υποθέσεις (Ισπανία, Ουγγαρία και Σλοβακία).

Η Κομισιόν εξηγεί πως οι βασικές προβολές που περιλαμβάνονται στην έκθεση περιβάλλονται από υψηλό βαθμό αβεβαιότητας για την Ευρωζώνη στο σύνολό της καθώς εμφανίζεται ευάλωτη σε σενάρια τυχόν «κραδασμών».

Ειδικότερα, οι προβλέψεις υποδηλώνουν σημαντική πιθανότητα της τάξης του 30% το χρέος στην Ευρωζώνη να είναι υψηλότερο το 2027 από ό,τι ήταν το 2022 αν και ο βαθμός αβεβαιότητας ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών, με την Ελλάδα να είναι ανάμεσα στις χώρες όπου η αβεβαιότητα φαίνεται να είναι ιδιαίτερα μεγάλη δεδομένης της ιστορικής αστάθειας και του υψηλού επιπέδου χρέους τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ECOFIN: Πρόοδος Ελλάδας αλλά και περιθώρια βελτίωσης στις μακροοικονομικές ανισορροπίες

Χατζηδάκης: Είμαστε αποφασισμένοι να κεφαλαιοποιήσουμε την πρόοδο που έχει γίνει

Στην τελική ευθεία το ΕΣΠΑ 2014-2020 – Προς απορρόφηση κονδύλια 2,44 δισ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider