Τουρκία: Αύξηση-σοκ 200% στον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Αύξηση-σοκ 200% στον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων
Η κίνηση αναμένεται να μεγεθύνει τις πληθωριστικές πιέσεις και να επιβαρύνει περαιτέρω τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.

Η Τουρκία αύξησε τους φόρους των καυσίμων κατά σχεδόν 200% την Κυριακή, μια κίνηση που θα μεγεθύνει τις πληθωριστικές πιέσεις και θα επιβαρύνει περαιτέρω τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.

Οι νέοι ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε διάφορα είδη καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων της βενζίνης και του ντίζελ, δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η αύξηση θα βοηθήσει στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών που προέκυψαν από τους φονικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου και θα επιτρέψει στο υπουργείο Οικονομικών να διατηρήσει ισχυρά ταμειακά αποθέματα, σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου. Οι σεισμοί που χτύπησαν την νοτιοανατολική Τουρκία προκάλεσαν ζημιές άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκτιμά η κυβέρνηση.

Ωστόσο, η απόφαση αναμένεται επίσης να θέσει τον πληθωρισμό- επί του παρόντος στο ετήσιο 38%- σε υψηλότερη τροχιά όταν συνδυάζεται με την αποδυνάμωση της λίρας και τα σχέδια της κυβέρνησης να αυξήσει τις δαπάνες για να εκπληρώσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Παράλληλα, ένα νέο νομοσχέδιο επιδιώκει να αντισταθμίσει μέρος της επιβάρυνσης από δημοσιονομικής πλευράς, με την άρση των εταιρικών φόρων, προτείνοντας όμως τον διπλασιασμό του φόρου για τα αυτοκίνητα ανά έτος. Μια σειρά από αυξήσεις φόρων έχει ήδη εισαχθεί σε μια ποικιλία καταναλωτικών αγαθών.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξασφάλισε άλλη μια πενταετή θητεία στις εκλογές του Μαΐου, υποσχέθηκε αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς και αύξηση των συντάξεων. Η λίρα έχει χάσει περίπου το ένα τέταρτο της αξίας της έναντι του δολαρίου μετά τις εκλογές.

Ο Ερντογάν δημιούργησε νέο επιτελείο για την οικονομία μετά τις εκλογές, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας. Οι πρώην τραπεζίτες της Wall Street,ο Μεχμέτ Σιμσέκ και η Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, διορίστηκαν ως υπουργός Οικονομικών και διοικητής της κεντρικής τράπεζας, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider