Bloomberg: Η Ελλάδα επανέρχεται με «κρότο» σε μετοχές και ομόλογα - Στο pick το επενδυτικό ενδιαφέρον

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Bloomberg: Η Ελλάδα επανέρχεται με «κρότο» σε μετοχές και ομόλογα - Στο pick το επενδυτικό ενδιαφέρον
Οι ροές εξωτερικού χρήματος σε μετοχές και ομόλογα έχουν εκτιναχθεί περίπου 14% φέτος, ωθώντας το Χρηματιστήριο  Αθήνας στις τρεις κορυφαίες επιδόσεις στον κόσμο με κέρδη άνω του 40%.

Καθώς η Ελλάδα προετοιμάζεται για αυτό που αναμένεται να είναι μια εισροή ρεκόρ τουριστών υποδέχεται επίσης επισκέπτες τους ξένους επενδυτές που επιστρέφουν μετά από την φυγή που ακολούθησε την χρεοκοπία της χώρας πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Οι ροές εξωτερικού χρήματος σε μετοχές και ομόλογα έχουν εκτιναχθεί περίπου 14% φέτος, ωθώντας το Χρηματιστήριο Αθήνας στις τρεις κορυφαίες επιδόσεις στον κόσμο με κέρδη άνω του 40%. Η Ελλάδα είναι η αγορά ομολόγων με τις καλύτερες επιδόσεις της Ευρωζώνης, με το κόστος δανεισμού να μειώνεται περισσότερο από μισή ποσοστιαία μονάδα το 2023.

Τώρα οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων, που εκτινάχθηκαν πάνω από το 40% το 2012, είναι κάτω από το 4%. Αυτό είναι λίγο μικρότερο από την απόδοση που ζητούν οι επενδυτές για τα ιταλικά ομόλογα και μόνο περίπου 1,4 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από το γερμανικό χρέος ενώ η Ελλάδα είναι κοντά στο να αποκτήσει ξανά θέση επενδυτικής βαθμίδας.

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι στοχεύει να εξασφαλίσει την αναβάθμιση από μεγάλες εταιρείες αξιολόγησης φέτος. «Αλλάζει πολλά πράγματα», είπε. «Υπάρχουν πολλά κεφάλαια προς το παρόν που δεν μπορούν να επενδύσουν στην Ελλάδα απλώς και μόνο επειδή δεν είμαστε επενδυτικής βαθμίδας».

Η Κομισιόν αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,4% φέτος, με τη βοήθεια του τουρισμού. Το ποσοστό είναι υπερδιπλάσιο του ρυθμού που προβλέπεται για την Ευρωζώνη. Η Γερμανία διολίσθησε σε ύφεση νωρίτερα φέτος. «Η Ελλάδα θα είναι το πρωτοσέλιδο των επόμενων 12 μηνών», λέει ο Marshall Stocker, της Morgan Stanley Investment Management, η οποία ενισχύει τις ελληνικές συμμετοχές της από τα μέσα του 2019. «Αυτή είναι η χώρα που παραλίγο να γκρεμίσει την ΕΕ».

Η Ελλάδα δεν έχει ξεφύγει από τη βαθιά οικονομική τρύπα στην οποία βυθίστηκε στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, επισημαίνει ωστόσο το Bloomberg. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010 αντιμετώπισε μια τεράστια συμπίεση χρέους και δεν είχε την ευελιξία να υποτιμήσει το νόμισμά της ή να προσαρμόσει τη νομισματική της πολιτική, επειδή ήταν μέρος της Ευρωζώνη. Κόντεψε να είναι η πρώτη χώρα που εγκαταλείπει το ευρώ και τελικά αποδέχθηκε τρία πακέτα διάσωσης. Η σκληρή λιτότητα και μια παρατεταμένη ύφεση -στην οποία η οικονομική παραγωγή μειώθηκε περίπου κατά 30% από την κορύφωσή της- οδήγησε σε κοινωνικές αναταραχές και διαμαρτυρίες. Η Ελλάδα παραμένει η πιο επιβαρυμένη με χρέη κυβέρνηση της Ευρωζώνης και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι από τα χαμηλότερα στη περιοχή.

Ο Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί να προσπαθήσει να αναπληρώσει την πίεση στα νοικοκυριά, υποσχόμενος να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ το μήνα, από 780 ευρώ, κατά την επόμενη τετραετία του. Το 2010 ήταν 740 ευρώ. Η ανεργία έχει πέσει στο 10% περίπου - υψηλά σύμφωνα με τα πρότυπα της Ευρωζώνης αλλά πολύ κάτω από το αποκορύφωμα της κρίσης του 28%.

Ο Μητσοτάκης δίνει το σήμα για περισσότερες ξένες επενδύσεις. Ο επικεφαλής οικονομικός του σύμβουλος, Άλεξ Πατέλης, ανέφερε το ράλι της αγοράς σε πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο και είπε: «Υπάρχουν ακόμη πολλά χρήματα που πρέπει να επενδυθούν στην Ελλάδα». Οι ξένοι έχουν διοχετεύσει 3,4 δισ. ευρώ σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα φέτος μέχρι τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, κατά 77% υψηλότερο από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο για την περίοδο.

Μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων έχει πάει σε κρατικά ομόλογα, επειδή ορισμένοι επενδυτές αναμένουν ότι θα εισρεύσουν πολύ περισσότερα, αυξάνοντας τις τιμές, μόλις η Ελλάδα ανακτήσει το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας. Η απλή επανεισδοχή σε δείκτες που διαχειρίζονται το Bloomberg, ο FTSE, η IHS Markit και η JPMorgan Chase θα ανοίξει τις πόρτες σε μια δεξαμενή επενδύσεων πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Για να ενταχθεί σε δείκτες ομολόγων μόνο επενδυτικού βαθμού, η Ελλάδα πρέπει να είναι τουλάχιστον BBB- ή ισοδύναμο από δύο από τις τρεις μεγάλες εταιρείες αξιολόγησης. Οι αξιολογήσεις S&P Global Ratings και Fitch Ratings τη βαθμολογούν μόλις μια βαθμίδα πιο κάτω και έχουν προγραμματιστεί αξιολογήσεις για τις 20 Οκτωβρίου και την 1η Δεκεμβρίου, αντίστοιχα. Η αξιολόγηση από την Moody's είναι λίγο χαμηλότερη. Η Societe Generale εκτιμά ότι θα μπορούσε να προκαλέσει εισροές περίπου 650 εκατομμυρίων ευρώ στην αγορά ομολόγων. «Μόλις πάρει την επενδυτική βαθμίδα, όλοι όπως κι εμείς θα μπορούν να το αγοράσουν», λέει ο Jason Davis, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην JP Morgan Asset Management.

Μόλις κερδίσει την κατάταξη επενδυτικής βαθμίδας, το επόμενο βήμα θα είναι οι πάροχοι δεικτών μετοχών όπως οι FTSE Russell, MSCI και S&P και Dow Jones να επαναφέρουν τις ελληνικές μετοχές σε δείκτες αναφοράς ανεπτυγμένων αγορών. Ο στόχος για αυτό είναι το επόμενο έτος ή το 2025. Η Ελλάδα ταξινομήθηκε ως αναδυόμενη αγορά το 2013 καθώς η αγορά μετοχών συρρικνώθηκε και η ρευστότητα κατέρρευσε.

Οι επενδυτές στην Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσουν μικροσκοπικές αγορές και μικρούς όγκους συναλλαγών, που μπορεί να οδηγήσουν σε αστάθεια και να δυσκολέψουν την επίτευξη καλής τιμής κατά την αγορά ή την πώληση. «Είναι μια πολύ καλή ιστορία – το μόνο θέμα που έχουμε είναι η ρευστότητα», λέει ο Kaspar Hense, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην RBC BlueBay Asset Management, μιλώντας για την αγορά ομολόγων.

Ο Νικόλαος Πορφύρης, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, έχει συναντήσεις με επενδυτές, αναλυτές και παρόχους δεικτών για να εντοπίσει τα βήματα που απαιτούνται για την αναβάθμιση. Τον Σεπτέμβριο θα διοργανώσουν ένα roadshow για επενδυτές στο Λονδίνο μαζί με τη Morgan Stanley. «Προσπαθούμε να αυξήσουμε την πρόσβαση στην αγορά, να την κάνουμε πιο εύκολη, φθηνότερη», λέει ο Πορφύρης. «Υπάρχει ενδιαφέρον και μπορούμε να το δούμε».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Σύντομα εξαγγελίες για τη δασική πολιτική - Μέτρα στήριξης για την ενέργεια στη ΔΕΘ

Eurobank: Πρώτη Τράπεζα που βγαίνει από τον έλεγχο του ΤΧΣ – Μέρισμα 25% των κερδών του 2023 το 2024

Οικονομικό νομοσχέδιο: Όλες οι αλλαγές για νοικοκυριά, νέους, δημοσίους υπαλλήλους, ιδιοκτήτες ακινήτων

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider