Eurobank: Πρώτη Τράπεζα που βγαίνει από τον έλεγχο του ΤΧΣ – Μέρισμα 25% των κερδών του 2023 το 2024

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurobank: Πρώτη Τράπεζα που βγαίνει από τον έλεγχο του ΤΧΣ – Μέρισμα 25% των κερδών του 2023 το 2024
Εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων η επαναγορά του 1,4% των μετοχών της Τράπεζας που κατέχει το ΤΧΣ. «Μας στηρίξατε στα δύσκολα χρόνια και έφτασε η ώρα της ανταμοιβής», είπε στους μετόχους ο CEO Φωκίων Καραβίας, προαναγγέλλοντας επιστροφή στο μέρισμα το 2024 (25% των κερδών του 2023).

Η πρώτη Τράπεζα που θα εξέλθει από τη συμμετοχή του Δημοσίου και τα γενικά και ειδικά δικαιώματα του ΤΧΣ, θα είναι η Eurobank, εγκαινιάζοντας και την αποεπένδυση του Ταμείου από τις τράπεζες.

Οι μέτοχοι της Eurobank ενέκριναν την επαναγορά του 1,4% των μετοχών της Τράπεζας που κατέχει το ΤΧΣ. «Στο πλαίσιο του κεντρικού μας σχεδιασμού βρίσκεται πλέον η ανταμοιβή των μετόχων», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των μετόχων.

«Είστε μέτοχοι ενός δυναμικού και αναπτυσσόμενου χρηματοπιστωτικού οργανισμού με εξαιρετικές προοπτικές. Ας πάμε όμως 10 χρόνια πίσω. Στο 2014, όταν η Eurobank ολοκλήρωσε τη δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση αποκλειστικά με ιδιωτικά κεφάλαια. Και όταν το 2015 μας στηρίξατε και πάλι, σε ακραίες συνθήκες, και όταν συμβάλατε στην απαλλαγή μας από την κληρονομιά της κρίσης με τη συγχώνευση με τη Grivalia. Ήσασταν διαρκώς στο πλευρό μας, μολονότι η Τράπεζα δεν έχει δώσει μέρισμα από το 2008. Προτεραιότητά μας πλέον είναι μια σταθερά υψηλή απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων. Στο πλαίσιο αυτό, αναβαθμίσαμε το στόχο για το 2023 πρώτα σε 13% και τώρα τουλάχιστον σε 14%. Παράλληλα, προχωρήσαμε σε μια πρωτοβουλία που δημιουργεί αξία για τους μετόχους και, μετά από τον επιβεβλημένο εποπτικό διάλογο, εξασφαλίσαμε την έγκριση για να υποβάλουμε σήμερα την πρόταση προς της ΓΣ - με τους όρους που καλείστε να εγκρίνετε- για την εξαγορά από το ΤΧΣ του εναπομένον στην κατοχή του ποσοστού του 1,4% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας. Συναλλαγή που αποτελεί μια έμμεση ανταμοιβή μετόχων, καθώς μέσω αυτής αυξάνονται τα κέρδη ανά μετοχή. Και δεν είναι τυχαίο ότι λάβαμε τη σχετική έγκριση του SSM, η πρώτη τέτοια που δίνεται σε ελληνική τράπεζα μετά την πολυετή οικονομική κρίση. Και θα είμαστε η πρώτη ελληνική τράπεζα χωρίς κρατική συμμετοχή», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Καραβίας.

Απευθυνόμενους στους μετόχους, ο κ Καραβίας επεσήμανε ότι μπορούν να είναι υπερήφανοι που στήριξαν την Τράπεζα και αισιόδοξοι για τις προοπτικές της. Πλέον, με την επαναγορά των μετοχών της Τράπεζας από το ΤΧΣ, οι μέτοχοι θα έχουν μια πρώτη έμμεση ανταμοιβή, καθώς η επαναγορά αυξάνει τα κέρδη ανά μετοχή. Από το 2024 στόχος είναι η επιστροφή στη διανομή μερίσματος που η Τράπεζα έχει να μοιράσει από το 2008. Με τη σύμφωνη γνώμη των εποπτικών αρχών, θα μοιράσουμε το 2024 ως μέρισμα ποσοστό τουλάχιστον 25% των κερδών του 2023», σημείωσε ο CEO Φωκίων Καραβίας.

Οι μέτοχοι της Eurobank ενέκριναν την επαναγορά του 1,4% των μετοχών (52.080.673 κοινές ονομαστικές μετοχές), σε τιμή που θα ορίσει το Διοικητικό Συμβούλιο και θα κινηθεί στο εύρος των 1,10 – 1,90 ευρώ ανά μετοχή. Όπως αναφέρθηκε, το εταιρικό συμφέρον επιβάλλει την επιστροφή της Τράπεζας σε πλήρως ιδιωτική σύνθεση και αυτό εξυπηρετεί η επαναγορά των μετοχών από το ΤΧΣ. Οι μετοχές που θα επαναγοραστούν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάθεσή τους στο προσωπικό ή/και σε μέλη του ΔΣ ή/και συνδεδεμένων εταιρειών ή για μείωση του μετοχικού κεφαλαίου.

Αναφερόμενος στις επιδόσεις της Eurobank, ο κ. Καραβίας δήλωσε ότι το 2022 η Τράπεζα υπερέβη όλους τους επιχειρηματικούς στόχους που είχε θέσει. Οι επιδόσεις ξεπέρασαν τις προσδοκίες σε όρους κερδοφορίας, κεφαλαιακής επάρκειας, ποιότητας ενεργητικού, ενώ βελτιώθηκε περαιτέρω και η ρευστότητα του Ομίλου. Τα κέρδη του 2022 ενίσχυσαν οργανικά την κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας και ο δείκτης εποπτικών κεφαλαίων βελτιώθηκε κατά περίπου 300 μονάδες βάσης στο 19%. Συγχρόνως, η ενσώματη εσωτερική αξία ανά μετοχή αυξήθηκε κατά 20%, στο 1,70 ευρώ.

Φ. Καραβίας: «Είμαστε παρόντες παντού, όπου δραστηριοποιούνται οι Έλληνες επιχειρηματίες. Στηρίζουμε τα νοικοκυριά»

Ο CEO της Eurobank είπε ότι το 2019 η Eurobank ήταν η πρώτη τράπεζα που -με γενναία συνεισφορά των μετόχων της- έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο εξυγίανσης του ισολογισμού, το οποίο εφαρμόστηκε στο ακέραιο και αποτέλεσε οδικό χάρτη για τον κλάδο. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων έκλεισε το 2022 στο 5,2%. «Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση της ποιότητας του ενεργητικού, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις και τα υψηλότερα επιτόκια μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημα, ενώ αποσύρονται τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που είχαν ληφθεί τα τελευταία χρόνια. Πάντως, μέχρι σήμερα, οι επιπτώσεις στο χαρτοφυλάκιό μας είναι περιορισμένες και επιτρέπουν την εκτίμηση ότι θα παραμείνουν απολύτως διαχειρίσιμες. Στην προσπάθεια αυτή συμβάλει και η απόφαση, με έντονο κοινωνικό πρόσημο, να κλειδώσουμε τα κυμαινόμενα επιτόκια των στεγαστικών μας δανείων στο επίπεδο του Μαρτίου 2023», είπε ο κ. Καραβίας.

Επιβεβαιώνοντας τον τίτλο της Eurobank ως Τράπεζα της Ανάπτυξης, ο κ. Καραβίας είπε ότι η πιστωτική επέκταση το προηγούμενο έτος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Η αύξηση των ενήμερων χορηγήσεων κατά 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ, προήλθε κατά βάση από την επέκταση του χαρτοφυλακίου δανείων προς επιχειρήσεις κάθε μεγέθους - μεγάλες, μεσαίες και μικρές. Η Eurobank έχει εντάξει τις αρχές βιωσιμότητας στην πιστωτική της πολιτική και πάνω από το 20% των εκταμιεύσεων επιχειρηματικών δανείων ικανοποιούσαν τα κριτήρια βιώσιμων χρηματοδοτήσεων. Η Τράπεζα αναπτύσσει ιδιαίτερη δραστηριότητα γύρω από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Τα κονδύλια αυτά θα αποτελέσουν τα επόμενα χρόνια τον κύριο μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας. «Η Eurobank ήταν και παραμένει σταθερά στην πρώτη γραμμή, υποστηρίζοντας τους πελάτες μας να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που παρέχει το Ταμείο, να αντλήσουν κεφάλαια και να πραγματοποιήσουν επενδύσεις με έμφαση στην ενεργειακή μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την καινοτομία, την εξωστρέφεια - εκεί δηλαδή όπου η επενδυτική πρωτοβουλία έχει το μέγιστο μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα. Είμαστε μία από τις δύο Τράπεζες που έχει ήδη εκταμιεύσει την 4η δόση του ΤΑΑ. Συνολικά για την αγορά, η υποβολή επενδυτικών πλάνων ύψους πάνω από 15 δις ευρώ δικαιώνει και την επιλογή του Δημοσίου να αναθέσει στο τραπεζικό σύστημα και στις συμβουλευτικές εταιρίες τη διεκπεραίωση του κλάδου των δανείων του ΤΑΑ», είπε ο κ. Καραβίας.

«Είμαστε παρόντες παντού, όπου δραστηριοποιούνται οι Έλληνες επιχειρηματίες. Στις χώρες εκτός Ελλάδος που έχουμε παρουσία, αλλά και με χορηγήσεις πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια, διατηρούμε μια από τις πρώτες θέσεις στον κόσμο στη χρηματοδότηση της ελληνόκτητης ναυτιλίας. Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις, όπως στηρίζουμε και τα νοικοκυριά που επίσης ανακάμπτουν μετά την κρίση και την πανδημία», είπε ο CEO της Eurobank, τονίζοντας ότι η Τράπεζα έχει το μεγαλύτερο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο, διατηρεί το μεγαλύτερο μερίδιο στα δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις, με ειδικά δανειακά προϊόντα που αξιοποιούν τα ευρωπαϊκά προγράμματα καθώς και τα αντίστοιχα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Στη λιανική τραπεζική δίνει εξαιρετική έμφαση στην αξιοποίηση της τεχνολογίας για την εξυπηρέτηση των πελατών, μέσω του μοντέλου phygital που έχει υιοθετήσει.

«Τα νέου τύπου καταστήματα που παρουσιάσαμε και επεκτείνουμε στο δίκτυό μας, τα future branches, όπως τα αποκαλούμε, έχουν τύχει εξαιρετικής αποδοχής, δίνοντας μια άλλη διάσταση στην πελατειακή εμπειρία στον τραπεζικό χώρο. Ήδη λειτουργούν 8 future branches, αρκετά από τα οποία στην περιφέρεια, και στο τέλος του έτους υπολογίζουμε να έχουμε φτάσει τα 12, ενισχύοντας περαιτέρω τις δυνατότητες της Τράπεζας σε ένα πεδίο, τη λιανική τραπεζική, όπου πρωτοστατεί. Έχουμε το μεγαλύτερο μερίδιο σε νέα καταναλωτικά δάνεια, την πρώτη θέση σε Α/Κ και τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα ασφαλειών ζωής, που διαθέτουμε μέσω του δικτύου μας και σε σταθερή συνεργασία με τη Eurolife», πρόσθεσε ο κ. Καραβίας.

Αναφέρθηκε επίσης στις 3 κύριες αγορές όπου δραστηριοποιείται ο Όμιλος, Ελλάδος, Βουλγαρίας και Κύπρου, καθώς και στη Eurobank Private Bank Luxembourg που αποτελεί το κέντρο των δραστηριοτήτων διαχείρισης περιουσίας. Τόνισε τις εξαιρετικές επιδόσεις στις δραστηριότητες εκτός Ελλάδος, αναφέροντας την ισχυρή παρουσία σε περισσότερες από μία αγορές ως ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Eurobank, «καθώς το 1/3 των βασικών κερδών μας δημιουργούνται εκτός Ελλάδος, και στοχεύουμε στη διαρκή ενίσχυσή της στις κύριες αγορές της Κύπρου και της Βουλγαρίας».

Για τη Eurobank Cyprus ανέφερε ότι επεκτείνεται συνεχώς οργανικά με ισχυρή κερδοφορία. Ορόσημο για την τράπεζα αποτελεί η έναρξη της λειτουργίας ενός νέου κεντρικού μηχανογραφικού συστήματος, της TEMENOS, με κορυφαίες προδιαγραφές. Επίσης στην Κύπρο, αξιοποιώντας ευκαιρία που προέκυψε στην αγορά, η Eurobank αύξησε το ποσοστό της στην Ελληνική Τράπεζα, τη δεύτερη σε μέγεθος στη χώρα, στην οποία κατέχει πλέον το 29%.
Στη Βουλγαρία, η Eurobank εξαγόρασε τις τοπικές δραστηριότητες προς ιδιώτες της γαλλικής τράπεζας ΒΝΡ, προσθέτοντας δάνεια ύψους €400 εκ. στο χαρτοφυλάκιό της.

Γ. Ζανιάς: Χρονιά-σταθμός στην πορεία της Eurobank προς την Βιωσιμότητα το 2022

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Eurobank, Γιώργος Ζανιάς είπε ότι το 2022 ήταν μια χρονιά-σταθμός στην πορεία της Eurobank προς τη Βιωσιμότητα, καθώς ολοκληρώθηκε και εγκρίθηκε η μακρόπνοη και φιλόδοξη Στρατηγική ESG της Τράπεζας, η οποία στοιχειοθετεί το όραμα για το σύνολο του Ομίλου για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. «Παραμένοντας συνεπείς στη στρατηγική μας προσέγγιση για στήριξη της πράσινης μετάβασης της οικονομίας, ορίσαμε συγκεκριμένους στόχους σε σχέση με την χρηματοοικονομική επίδραση, με απώτερο στόχο τουλάχιστον το 20% του συνολικού χαρτοφυλακίου προς εταιρικούς πελάτες στην Ελλάδα να αφορά χρηματοδοτήσεις πράσινης μετάβασης μέχρι το 2027. Ήδη, το 2022 αυξήσαμε κατά 60% τις πράσινες χρηματοδοτήσεις.

Αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα, ο κ. Ζανιάς είπε ότι το 2022 επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιουργήθηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και την ταχεία αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής στην οποία προχώρησε η ΕΚΤ προκειμένου να συγκρατήσει την άνοδο του πληθωρισμού. Τα δε πρόσφατα προβλήματα ρευστότητας κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν επηρέασαν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Οι τράπεζες ενίσχυσαν την κερδοφορία τους, με τα κέρδη μετά από φόρους να ανέρχονται σε 3,6 δις Ευρώ, ενώ παράλληλα εξυγίαναν τους ισολογισμούς τους, με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να βρίσκονται σε μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων. Η Eurobank ήταν η πρώτη τράπεζα που πέτυχε μονοψήφιο ποσοστό Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων διατηρώντας παράλληλα τα επίπεδα κάλυψης των εν λόγω δανείων σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών παραμένει ισχυρή, με τα ίδια κεφάλια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να αυξάνονται κατά €2,9δις, ενώ η επιτευχθείσα κερδοφορία λειτουργεί πλέον ως μόνιμη πηγή ενίσχυσης των εποπτικών τους κεφαλαίων. Έτσι, ο Δείκτης Κεφαλαίου CET1 σε ενοποιημένη βάση αυξήθηκε σε 14,5% το Δεκέμβριο του 2022 από 13,6% το Δεκέμβριο του 2021 και ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαίου σε 17,5% από 16,2% αντίστοιχα. Σε αυτά τα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας κινούνται και οι περισσότερες Ευρωπαϊκές τράπεζες.

Το τραπεζικό σύστημα έχει επίσης άφθονη ρευστότητα με τις καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα το 2022 να αυξάνονται κατά 8,7 δις Ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2021, ενώ ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις τον Απρίλιο του 2023 ήταν στο 60,9%. Ο Δείκτης Κάλυψης Ρευστότητας (Liquidity Coverage Ratio – LCR) ανήλθε σε 197,3%, σχεδόν διπλάσιος από την υποχρεωτική εποπτική απαίτηση η οποία ορίζεται στο 100%.

Η χρηματοδότηση της Ελληνικής οικονομίας συνεχίστηκε το 2022, με τα υπόλοιπα δανείων να αυξάνονται κατά 11,1 δισ. ευρώ, καθώς οι εκταμιεύσεις δανείων υπεραντιστάθμισαν τη μείωση των υπολοίπων εξαιτίας των συναλλαγών πώλησης και τιτλοποίησης. Η αύξηση αυτή προήλθε σε μεγάλο βαθμό από τα επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 11,8% ενώ τα δάνεια προς νοικοκυριά είχαν μικρή μείωση. Από την αρχή του έτους τα δανειακά υπόλοιπα σημείωσαν μείωση λόγω αποπληρωμών ως αντίδραση των επιχειρήσεων στην αύξηση των επιτοκίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Optima bank: Νέα υπηρεσία online εγγραφής πελάτη για έναρξη τραπεζικής σχέσης σε μόλις 10’

Pantelakis: Έχει ακόμη δρόμο το «ράλι» των ελληνικών τραπεζών - Νέες τιμές στόχοι - Ξεχωρίζει την Alpha Bank

Η S&P αναβάθμισε τον ΟΤΕ σε ΒΒΒ+

gazzetta
gazzetta reader insider insider