Καύσιμα: Πού θα φθάσουν οι τιμές τις επόμενες ημέρες - Οι περιοχές με την ακριβότερη βενζίνη

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καύσιμα: Πού θα φθάσουν οι τιμές τις επόμενες ημέρες - Οι περιοχές με την ακριβότερη βενζίνη
Ανοδικές οι τάσεις για το Brent. Η σφιχτή αγορά προμηνύει αύξηση στις τιμές.

Οι τιμές των καυσίμων στην ελληνική αγορά κινούνται ανοδικά τις τελευταίες ημέρες ακολουθώντας τις κινήσεις του Platts της Μεσογείου ενώ λαμβάνουν ώθηση από τις προσδοκίες για βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη διεθνή αγορά. Το κύμα εξόδου για τους αδειούχους του Αυγούστου βρίσκεται προ των πυλών με τους Έλληνες να καλούνται να πληρώσουν λίγο παραπάνω από ό,τι συνήθιζαν τους προηγούμενους μήνες ενώ μεγάλες διαφορές στις τιμές παρατηρούνται στα νησιά.

Αυτή τη στιγμή η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,888 ευρώ το λίτρο και του diesel κίνησης στα 1,605 ευρώ ενώ δεδομένου ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται αύξηση στις τιμές της χονδρικής, οι τιμές στην αντλία αναμένεται ότι θα «τσιμπήσουν» λίγο ακόμη.

Εκτός από τα μεγάλα αστικά κέντρα όπου οι τιμές κινούνται σε πιο συγκρατημένα επίπεδα, τα νησιά εξακολουθούν να αποτελούν τους πρωταγωνιστές της ακρίβειας. Και αυτό γιατί, μπορεί η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης να είναι π.χ στις Κυκλάδες στα 2,140 ευρώ το λίτρο αλλά υπάρχουν νησιά όπου αυτή προσεγγίζει τα 2,3 ευρώ (Μήλος). Ομοίως, στα Δωδεκάνησα οι τιμές κινούνται σταθερά πάνω από τα 2 ευρώ ενώ η Κρήτη και το Ιόνιο τείνουν να τα πλησιάσουν.

Παρά το γεγονός ότι οι τιμές έχουν «τσιμπήσει» λίγο, δεν προμηνύεται κάποιο ράλι τις επόμενες ημέρες. Αυτό όμως ίσως να μην ισχύει για τους επόμενους μήνες και ιδιαίτερα όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του χρόνου.

Ανοδικές οι τάσεις για το Brent- Η σφιχτή αγορά προμηνύει αύξηση στις τιμές

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου σημείωσαν μικρή άνοδο την Παρασκευή και ξεπέρασαν τα 80 δολάρια το βαρέλι καθώς η αγορά αρχίζει να βλέπει σημάδια σύσφιξης της προσφοράς.

Ωστόσο, τα κέρδη ήταν περιορισμένα, αφού η Κίνα ανέφερε στις αρχές αυτής της εβδομάδας αύξηση του ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου η οποία ήταν κάτω από τις προσδοκίες. Από την άλλη, η αγορά είναι πλέον πιο αισιόδοξη ότι η Κίνα θα αναπτύξει περισσότερα κίνητρα για να στηρίξει την εγχώρια ζήτηση και να βοηθήσει την οικονομία της, η οποία δυσκολεύτηκε να ανακάμψει ισχυρά μετά το τέλος των περιορισμών για την Covid πριν από περισσότερους από έξι μήνες. Προς αυτή την κατεύθυνση, δεσμεύτηκε την Τρίτη ότι «θα διατυπώσει και θα εισαγάγει πιο αποτελεσματικές πολιτικές για την αποκατάσταση και την επέκταση της κατανάλωσης το συντομότερο δυνατό».Αυτή η δέσμευση έχει βελτιώσει το κλίμα στις αγορές εμπορευμάτων.

Ενώ τα οικονομικά δεδομένα από την Κίνα και τις ΗΠΑ παραμένουν ανάμεικτα, τα θεμελιώδη στοιχεία δείχνουν ότι η αγορά πετρελαίου καθίσταται όλο και πιο σφιχτή.

Οι ρωσικές εξαγωγές αργού έχουν δείξει σημάδια πτώσης για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα και εκτιμάται ότι έχουν βυθιστεί σε χαμηλό έξι μηνών για τις τέσσερις εβδομάδες έως τις 16 Ιουλίου. Η Ρωσία ετοιμάζεται να μειώσει κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως τις εξαγωγές πετρελαίου της τον Αύγουστο ενώ οι εξαγωγές αργού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας άρχισαν επίσης να μειώνονται, κάτω από τα 7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Μάιο, για πρώτη φορά εδώ και πολλούς μήνες. Οι αποστολές αργού από τον κορυφαίο εξαγωγέα στον κόσμο θα μπορούσαν να μειωθούν περαιτέρω καθώς η Σαουδική Αραβία μειώνει τώρα την παραγωγή της κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα αποθέματα αργού πετρελαίου και βενζίνης μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα εβδομαδιαία στοιχεία της EIA. Ο περιορισμός της προσφοράς από την πλευρά των μεγαλύτερων παραγωγών και η εν δυνάμει αύξηση της ζήτησης παγκοσμίως θα μπορούσαν να οδηγήσει σταδιακά σε περαιτέρω μείωση των αποθεμάτων και άνοδο των τιμών των καυσίμων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καύσιμα: Οι Έλληνες ετοιμάζονται να «γεμίσουν» - Πώς θα κινηθούν οι τιμές

ΗΠΑ: Πτώση για τα αποθέματα πετρελαίου - Χειρότερη των εκτιμήσεων η μείωση για τη βενζίνη

Καύσιμα: Ανεβαίνουν οι τιμές – Φόβος για εκτόξευση της βενζίνης το καλοκαίρι

gazzetta
gazzetta reader insider insider