Τα πιστωτικά ιδρύματα στη Γερμανία εφαρμόζουν αυστηρότερα κριτήρια για τις εταιρείες που συμβάλλουν σημαντικά στην κλιματική αλλαγή και, μάλιστα, η τάση αυτή είναι πιθανό να ενταθεί, σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έρευνα της Bundesbank σε σχέση με τις τραπεζικές χορηγήσεις.
Όπως σημειώνει η Handelsblatt, η συμβατότητα των επιχειρήσεων με το κλίμα παίζει προφανώς αυξανόμενο ρόλο για τις τράπεζες στις πολιτικές δανειοδότησής τους. Είναι για αυτόν τον λόγο που τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες, έχουν αυστηροποιήσει σημαντικά τις κατευθυντήριες γραμμές δανειοδότησής τους για δάνεια σε εταιρείες που βλάπτουν το κλίμα. Για τις φιλικές προς το κλίμα εταιρείες, από την άλλη πλευρά, δεν υπήρξε σχεδόν καμία αλλαγή.
Τους επόμενους δώδεκα μήνες, ένα ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό τραπεζών σκοπεύει να αυστηροποιήσει περαιτέρω την πολιτική δανεισμού προς τις εταιρείες που βλάπτουν το κλίμα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας έρευνας μεταξύ των τραπεζών που διεξάγει η Bundesbank ανά τρίμηνο σε περίπου 30 αντιπροσωπευτικά επιλεγμένα ιδρύματα.
Είναι η πρώτη φορά που η Bundesbank αναλύει τις πρακτικές δανειοδότησης ανάλογα με τη συμβατότητα των επιχειρήσεων με το κλίμα.
Διακρίνει τις εταιρείες στις εξής κατηγορίες
- «Πράσινες». Πρόκειται για τις εταιρείες, οι οποίες συμβάλλουν ελάχιστα ή καθόλου στην κλιματική αλλαγή.
- «Κίτρινες». Οι εν λόγω εταιρείες συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή αλλά σημειώνουν «σχετική» πρόοδο στη μετατροπή των επιχειρηματικών διαδικασιών τους σε φιλικές προς το κλίμα.
- «Καφέ». Πρόκειται για εταιρείες που συμβάλλουν σημαντικά στην κλιματική αλλαγή και είτε δεν μετατρέπουν καθόλου τις επιχειρηματικές τους διαδικασίες σε φιλικές προς το κλίμα είτε σημειώνουν ελάχιστη πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση.
Στην έρευνά της, η Bundesbank μετρά τη διαφορά μεταξύ θετικών και αρνητικών απαντήσεων. Εάν, για παράδειγμα, το 60% των τραπεζών αυστηροποιήσουν τις πιστωτικές τους κατευθυντήριες γραμμές, το 20% χαλαρώσουν τις κατευθυντήριες γραμμές τους και τα υπόλοιπα ιδρύματα δεν κάνουν απολύτως τίποτα, η Bundesbank εμφανίζει ένα ισοζύγιο 40%.
Στην περίπτωση των δανείων προς «καφέ» εταιρείες, το υπόλοιπο ήταν 30% το δεύτερο τρίμηνο. Έτσι, υπήρχε μια σαφής υπερκάλυψη των τραπεζών που αυστηροποιούσαν τις πιστωτικές τους κατευθυντήριες γραμμές για τις επιχειρήσεις αυτές. Οι προοπτικές για τις εταιρείες αυτές είναι επίσης δυσοίωνες: Ένα υπόλοιπο 70% των τραπεζών που συμμετείχαν στην έρευνα θέλει να αυστηροποιήσει περαιτέρω τους κανονισμούς για τις εταιρείες που βλάπτουν το κλίμα μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες.
Οι αυστηρότερες πιστωτικές κατευθυντήριες γραμμές δεν σημαίνουν ότι οι τράπεζες αρνούνται να χρηματοδοτήσουν αυτές τις εταιρείες. Ωστόσο, οι τράπεζες απαιτούν υψηλότερα περιθώρια επιτοκίου ή περισσότερες εξασφαλίσεις από τέτοιους πιο επικίνδυνους εταιρικούς πελάτες, για παράδειγμα.
Οι εταιρείες που επιδιώκουν τη βελτίωση, αισθάνθηκαν επίσης τον αντίκτυπο των αυστηρότερων κατευθυντήριων γραμμών. Ωστόσο, η έκταση ήταν πολύ μικρότερη. Οι κατευθυντήριες γραμμές για τα δάνεια προς επιχειρήσεις σε μεταβατικό στάδιο έχουν αυστηροποιηθεί με ένα υπόλοιπο 20%. Για τους επόμενους δώδεκα μήνες, οι τράπεζες σχεδιάζουν αυστηρότερα κριτήρια δανειοδότησης με υπόλοιπο 40% για αυτές.
Το συμπέρασμα είναι ότι οι πολιτικές δανειοδότησης προς τις «πράσινες» εταιρείες παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Για το μέλλον προβλέπεται μόνο μικρή σύσφιξη.
Η «Έρευνα για τις τραπεζικές χορηγήσεις» δεν κάνει καμία δήλωση σχετικά με τους λόγους των τραπεζών για την προσέγγιση αυτή. Μια πιθανή εξήγηση είναι ο αυξανόμενος αριθμός κανονισμών στους οποίους υπόκεινται οι τράπεζες στον τομέα της βιωσιμότητας, σημειώνει η Handelsblatt. Για παράδειγμα, τα ιδρύματα θα πρέπει να λαμβάνουν περισσότερο υπ'όψιν τους κλιματικούς κινδύνους στη διαχείριση των κινδύνων και στο μέλλον θα πρέπει να παρέχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του δανειακού τους χαρτοφυλακίου.
Η τάση για ολοένα και αυστηρότερες κατευθυντήριες γραμμές δανειοδότησης εξασθενεί συνολικά
Αν εξαιρέσει κανείς την ειδική εξέλιξη στις εταιρείες που καταστρέφουν το κλίμα, η τάση για ολοένα και αυστηρότερες κατευθυντήριες γραμμές δανεισμού φαίνεται να αμβλύνεται σταδιακά. Αυτό φαίνεται από μια ματιά στα γενικά αποτελέσματα της έρευνας, στα οποία δεν ζητήθηκαν συγκεκριμένα οι πτυχές της βιωσιμότητας.
Σύμφωνα με αυτό, οι τράπεζες έχουν πράγματι αυστηροποιήσει περαιτέρω τις κατευθυντήριες γραμμές τους για τη χορήγηση δανείων σε όλα τα πιστωτικά τμήματα - δάνεια προς επιχειρήσεις, στεγαστική χρηματοδότηση για ιδιώτες, καθώς και καταναλωτικά δάνεια για ιδιώτες. Ωστόσο, η έκταση αυτής της ανάπτυξης έχει εξασθενήσει. Στην πραγματικότητα, οι τράπεζες δεν αναμένουν πλέον σημαντική αυστηροποίηση των προτύπων δανειοδότησής τους κατά το τρίτο τρίμηνο.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι πελάτες αισθάνθηκαν τις επιπτώσεις των αυστηρότερων προτύπων κυρίως με τη μορφή υψηλότερων περιθωρίων, δηλαδή χειρότερων συνθηκών επιτοκίου. Ο κύριος λόγος για την εξέλιξη αυτή ήταν η μειωμένη ανοχή των ιδρυμάτων στον κίνδυνο. Επιπλέον, οι δύσκολες οικονομικές προοπτικές έπαιξαν επίσης σημαντικό ρόλο.
Αναλυτικά ανά τομέα, η αυστηρότερη δανειοδοτική πολιτική επηρέασε κυρίως τον τομέα των ακινήτων: Oι τράπεζες αύξησαν τα πρότυπα δανειοδότησής τους, ιδίως για εμπορικά και οικιστικά ακίνητα. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ο τομέας αυτός θα πληγεί και πάλι περισσότερο από όλους τους άλλους οικονομικούς τομείς. Ωστόσο, ισχύει και για τον τομέα των ακινήτων ότι η έκταση της επιδείνωσης υποχωρεί σταδιακά.