Λαγκάρντ: Αποφασισμένοι να «σπάσουμε τη ραχοκοκαλιά του πληθωρισμού» - Ψηλά τα επιτόκια για όσο χρειαστεί

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λαγκάρντ: Αποφασισμένοι να «σπάσουμε τη ραχοκοκαλιά του πληθωρισμού» - Ψηλά τα επιτόκια για όσο χρειαστεί
Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μ.β. την Πέμπτη με το πέρας της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής των αξιωματούχων. Μειούμενος αλλά υψηλός ο ονομαστικός πληθωρισμός, επίμονος ο υποκείμενος. Πώς θα κινηθούν οι τραπεζίτες στις επόμενες συναντήσεις του Συμβουλίου της Τράπεζας.

Είμαστε προσηλωμένοι στον στόχο μείωσης του πληθωρισμού, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την ανακοίνωση της αύξησης των βασικών επιτοκίων για 25 μ.β., με το πέρας της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής των τραπεζιτών, προαναγγέλοντας και νέες αυξήσεις μελλοντικά εφόσον τα στοιχεία το επιβάλλουν.

Αν και μειούμενος, ο ονομαστικός πληθωρισμός παραμένει υψηλός και για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ ο υποκείμενος πληθωρισμός εμφανίζεται επίμονος, προσέθεσε, υποστηρίζοντας την συνέχιση της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής για όσο οι πιέσεις εμφανίζονται ισχυρές.

Στην Ευρωζώνη τα τελευταία στοιχεία έδειξαν πως ο πληθωρισμός υποχώρησε περαιτέρω τον Ιούνιο, δήλωσε, φθάνοντας στο 5,5%, μετά το 6,1% τον Μάιο, με τον δομικό πληθωρισμό ωστόσο να επιμένει στο 5,4%. Συμπλήρωσε πως οι τιμές της ενέργειας υποχώρησαν και πάλι, σημειώνοντας πτώση 5,6% από έτος σε έτος. Ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων συνέχισε να επιβραδύνεται αλλά παρέμεινε υψηλός, στο 11,6%.

Ο πληθωρισμός εξαιρουμένης της ενέργειας και των τροφίμων αυξήθηκε έως και 5,5% τον Ιούνιο, με τα αγαθά και τις υπηρεσίες να ακολουθούν αποκλίνουσες τάσεις. Ο πληθωρισμός των αγαθών μειώθηκε περαιτέρω, στο 5,5%, από 5,8% τον Μάιο. Αντίθετα, προσέθεσε πως ο πληθωρισμός των υπηρεσιών αυξήθηκε στο 5,4%, από 5% τον Μάιο, λόγω των ισχυρών δαπανών για διακοπές και ταξίδια και αντανακλώντας επίσης τις ανοδικές επιδράσεις βάσης.

Ως εκ τούτου υπογράμμισε πως το συμβούλιο δεσμεύεται να κρατήσει τα 3 βασικά επιτόκια όσο ψηλά χρειάζεται, σύμφωνα με το πληθωριστικό outlook, την δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.

Μέχρι το Σεπτέμβριο, δήλωσε, θα έχουμε μία καλύτερη εικόνα για τα παραπάνω, έτσι ώστε να «σπάσουμε τη ραχοκοκαλιά» του πληθωρισμού. «Μπορούμε να είναι αύξηση, μπορεί παύση, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν θα ακολουθήσει μείωση των επιτοκίων», εξήγησε ενώ τόνισε πως «θα κινηθούμε με ανοιχτό μυαλό».

«Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να ακολουθεί μια προσέγγιση που εξαρτάται από δεδομένα για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και διάρκειας περιορισμού», τόνισε.

Σε ερώτηση για το ποια δεδομένα θα αξιολογηθούν για να παρθούν οι αποφάσεις του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου, απάντησε πως όλα τα πληθωριστικά στοιχεία θα ληφθούν υπόψη, «οι δύο μετρήσεις του ονομαστικού πληθωρισμού που θα έχουμε έως τότε, ο δομικός πληθωρισμός, αλλά και πιο βαθιά στον υποκείμενο πληθωρισμού, για να δούμε τι κινείται βιώσιμα και τι όχι», ξεκαθάρισε. Παράλληλα, η ΕΚΤ θα αξιολογήσει όλες τις παραμέτρους της οικονομίας της Ευρωζώνης.

«Ενώ συνήθως χρειάζονται 12-18 μήνες για να φανούν πλήρως οι αλλαγές στη νομισματική πολιτική, αυξάνονται τα στοιχεία ότι η επίδραση της ετήσιας περιόδου αυξήσεων της ΕΚΤ αγγίζει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά», υπογράμμισε.

«Παράλληλα με την πιο απότομη πτώση της ζήτησης για επιχειρηματική πίστωση στην Ευρωζώνη, η κορυφαία οικονομία της ένωσης, η Γερμανία, αγωνίζεται να αποφύγει την ύφεση. Ο τομέας των υπηρεσιών της ηπείρου, εντωμεταξύ, αρχίζει να κλονίζεται, μετά από επίμονη αδυναμία στη μεταποίηση» είπε η Κριστίν Λαγκάρντ.

«Οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές για την Ευρωζώνη έχουν επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό λόγω της ασθενέστερης εγχώριας ζήτησης», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ. «Με την πάροδο του χρόνου, η πτώση του πληθωρισμού αυξάνοντας τα εισοδήματα και τη βελτίωση των συνθηκών προσφοράς θα πρέπει να υποστηρίξουν την ανάκαμψη».

Αναφορικά με τα επιτόκια, «είναι η 9η αύξηση τον τελευταίο χρόνο στο 3,75 %», δήλωσε και «ήταν μία ομόφωνη απόφαση, που καθοδηγήθηκε από την αποφασιστικότητα μας να κινηθούμε εντός μεσοπρόθεσμου πληθωριστικού στόχου» ενώ ήταν σαφής πως και οι μελλοντικές αποφάσεις θα είναι όσο περιοριστικές χρειάζεται.

Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ, αποφασίστηκε επίσης να «ορίσουμε την αποζημίωση των ελάχιστων αποθεματικών στο 0%. Αυτή η απόφαση θα διατηρήσει την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής διατηρώντας τον τρέχοντα βαθμό ελέγχου της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής και διασφαλίζοντας την πλήρη μετακύλιση των αποφάσεών μας για τα επιτόκια στις χρηματαγορές», ξεκαθάρισε. Ταυτόχρονα, εξήγησε πως θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής μειώνοντας το συνολικό ποσό των τόκων που πρέπει να καταβληθούν στα αποθεματικά προκειμένου να εφαρμοστεί η κατάλληλη στάση.

Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως καθώς η ενεργειακή κρίση εξασθενεί, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ανακαλέσουν τα σχετικά μέτρα στήριξης αμέσως και με συντονισμένο τρόπο κάτι που είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί η αύξηση των μεσοπρόθεσμων πληθωριστικών πιέσεων, οι οποίες διαφορετικά θα απαιτούσαν μια ισχυρότερη απάντηση στη νομισματική πολιτική.

Επίσης, χαιρέτισε την πρόσφατη δήλωση του Eurogroup σχετικά με τη δημοσιονομική στάση της Ευρωζώνης λέγοντας δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να σχεδιαστούν για να κάνουν την οικονομία μας πιο παραγωγική και να μειώνουν σταδιακά το υψηλό δημόσιο χρέος. Υποστήριξε πως οι πολιτικές για την ενίσχυση της ικανότητας εφοδιασμού της Ευρωζώνης μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των πιέσεων στις τιμές μεσοπρόθεσμα, στηρίζοντας παράλληλα την πράσινη μετάβαση, η οποία προωθείται επίσης από το EU Next Generation ενώ υπογράμμισε πως η μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Πάνω από τις εκτιμήσεις η ανάπτυξη της οικονομίας - Στο 2,4% για το β' τρίμηνο

Στα «χνάρια» της Fed η ΕΚΤ: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% - 9η συνεχόμενη παρέμβαση

Του χρέους τα... παράδοξα, πώς οι αγορές σβήνουν τη «ζημιά» που κάνει η ΕΚΤ στο ελληνικό χρέος 

gazzetta
gazzetta reader insider insider