Γερμανία: Διέφυγε την ύφεση, με μηδενική ανάπτυξη στο β' τρίμηνο - H «εικόνα» για την Ευρωζώνη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Διέφυγε την ύφεση, με μηδενική ανάπτυξη στο β' τρίμηνο - H «εικόνα» για την Ευρωζώνη
Η γερμανική οικονομία παρουσίασε μηδενική ανάπτυξη στο β' τρίμηνο ενώ η συρρίκνωση του α' τριμήνου αναθεωρήθηκε από το -0,3% στο -0,1%.

Η Γερμανία διέφυγε την ύφεση για το β' τρίμηνο του 2023, με τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να παρουσιάζει μηδενική ανάπτυξη και θέτοντας ερωτήματα για την πορεία της στο υπόλοιπο του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Destatis την Παρασκευή, η γερμανική οικονομία παρουσίασε μηδενική ανάπτυξη στο β' τρίμηνο ενώ η συρρίκνωση του α' τριμήνου αναθεωρήθηκε από το -0,3% στο -0,1%. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ανάπτυξη 0,1% στο β' τρίμηνο.

Υπενθυμίζεται πως η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) εκτίμησε πρόσφατα πως η οικονομική ανάκαμψη μέχρι το τέλος του έτους θα μπορούσε να είναι «κάπως πιο διστακτική» από ό,τι αναμενόταν τον Ιούνιο, λόγω της αδύναμης ζήτησης από το εξωτερικό και του υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξάνει τα επιτόκια.

Αργότερα την Παρασκευή θα ανακοινωθούν από την Destatis και τα προκαταρκτικά στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στη Γερμανία κατά τον Ιούλιο.

Η κατάσταση στη Γαλλία και στην Ισπανία

Σε άλλες δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, τη Γαλλία και την Ισπανία, ανακοίνωσαν στοιχεία για τα ΑΕΠ τους σήμερα.

Η οικονομική ανάπτυξη στη Γαλλία ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για το β' τρίμηνο, κερδίζοντας έδαφος σε σχέση με τους πρώτους 3 μήνες τους έτους. Παράλληλα, αποκλιμάκωση εμφάνισε και ο πληθωρισμός στη χώρα κατά τον Ιούλιο.

Στην Ισπανία, η ανάπτυξη για το β' τρίμηνο κατέβασε ρυθμούς ενώ ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε πάνω από τον στόχο του 2% που θέτει η ΕΚΤ για τη σταθερότητα των τιμών στην Ευρωζώνη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider