Η Βρετανία επενδύει 100 εκατομμύρια λίρες για τσιπ τεχνητής νοημοσύνης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Βρετανία επενδύει 100 εκατομμύρια λίρες για τσιπ τεχνητής νοημοσύνης
Η βρετανική κυβέρνηση θα επενδύσει 100 εκατομμύρια λίρες στην προσπάθειά της να βάλει ένα γερό «λιθαράκι» στον διεθνή αγώνα παραγωγής τσιπ τεχνητής νοημοσύνης.

Η βρετανική κυβέρνηση θα επενδύσει 100 εκατομμύρια λίρες στην προσπάθειά της να βάλει ένα γερό «λιθαράκι» στον διεθνή αγώνα παραγωγής τσιπ τεχνητής νοημοσύνης.

Χρήματα που προέρχονται από φόρους θα χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθεί ένας εθνικός πόρος τεχνητής νοημοσύνης στην Βρετανία, παρόμοιος με εκείνον που βρίσκεται υπό ανάπτυξη στην Αμερική και σε άλλες χώρες. Οι πόροι θα χρησιμοποιηθούν με στόχο την παραγγελία βασικών εξαρτημάτων από τους μεγάλους κατασκευαστές όπως είναι οι Nvidia, ΑΜD και Intel.

Ωστόσο, επίσημες πηγές αποκάλυψαν στον Guardian πως τα 100 εκατομμύρια λίρες που θα επενδύσει η κυβέρνηση είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με αντίστοιχες επενδύσεις στην Ευρώπη, την Αμερική και την Κίνα. Μάλιστα, επιβεβαίωσαν πως η κυβέρνηση είναι σε προχωρημένο στάδιο για να παραγγείλει 5.000 μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPUs) από την Nvidia. Η εταιρεία, που ξεκίνησε να δημιουργεί ικανότητες επεξεργασίας για computer games, είδε μία σημαντική αύξηση της αξίας της, καθώς ο αγώνας του AI μεγαλώνει διαρκώς. Τα chips μπορούν να τρέχουν γλωσσικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT.

Τα GPUs που αναμένεται να παραγγείλει η Βρετανία, είναι ένα βασικό μέρος της ικανότητας επεξεργασίας των chips. Είναι καίριας σημασίας γιατί μπορούν να «τρέξουν» σύνθετες εντολές, όπως αυτές που απαιτεί η Τεχνητή Νοημοσύνη. Ωστόσο, οι φόβοι πως η πρωτοβουλία της βρετανικής κυβέρνησης μπορεί να αποδειχθεί ανεπαρκής και καθυστερημένη, μεγαλώνουν στην βιομηχανία. Η Βρετανία αντιπροσωπεύει μόλις το 0,5% της παγκόσμιας αγοράς ημιαγωγών.

Η κυβέρνηση του Rishi Sunak αποκάλυψε τον Μάιο σχέδιο επένδυσης 1 δισεκατομμυρίου λιρών σε διάστημα 10 ετών, για την έρευνα, τον σχεδιασμό και την παραγωγή ημιαγωγών, ένα πλάνο που επισκιάστηκε από την επένδυση των 52 δισ. δολαρίων της Αμερικής με την πρωτοβουλία Chips Act και της Ευρώπης που υπολογίζεται στα 43 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το iPhone 15 έρχεται με ένα χαρακτηριστικό που δεν είχαν τα προηγούμενα

gazzetta
gazzetta reader insider insider