ΑΠΕ: Στις ράγες νέο mega «κύμα» έργων – Διαγωνισμοί τον Οκτώβριο για ισχύ 1.962 MW

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΑΠΕ: Στις ράγες νέο mega «κύμα» έργων – Διαγωνισμοί τον Οκτώβριο για ισχύ 1.962 MW
Προκήρυξη από τη ΡΑΑΕΥ τον επόμενο μήνα δημοπρασίας για «μεγάλα» αιολικά και φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 1.662 MW, όπως και των δύο πρώτων διαγωνισμών για 300 MW «μικρών» φωτοβολταϊκών και αιολικών.

Τον δρόμο για στήριξη «πράσινων» επενδύσεων σε νέα αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος 1.962 MW, θα ανοίξει η προκήρυξη από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) τριών διαγωνισμών για τη λειτουργική ενίσχυση «πράσινων» επενδύσεων. Μάλιστα, στις δημοπρασίες περιλαμβάνονται για πρώτη φορά ανταγωνιστικές διαδικασίες για «μικρά» έργα, τα οποία έως πρότινος κατακύρωναν αποζημιώσεις εκτός ανταγωνιστικών διαδικασιών.

Και οι τρεις προκηρύξεις αναμένεται να δημοσιευθούν από την Αρχή μέσα στον Σεπτέμβριο. Επομένως, οι διαγωνισμοί θα διενεργηθούν τον Οκτώβριο, ώστε να «κλειδώσουν» ενίσχυση εκείνα τα έργα που θα διεκδικήσουν μικρότερη αποζημίωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε σχέση με τους διαγωνισμούς που έχουν προηγηθεί, μία σημαντική διαφορά αφορά τον τρόπο υποβολής των οικονομικών προσφορών. Έτσι, πλέον οι επενδυτές δεν θα μπορούν να υποβάλουν διαδοχικά μπινταρίσματα στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία, βελτιώνοντας ενδεχομένως τις προσφορές τους ανάλογα με την εξέλιξη του ανταγωνισμού.

Αντίθετα, πλέον θα υποβάλλεται μία προσφορά, που θα συνοδεύει τα υπόλοιπα δικαιολογητικά συμμετοχής στη διαδικασία και η οποία δεν θα μπορεί να τροποποιηθεί. Η «φόρμουλα» αυτή χρησιμοποιήθηκε και στον πρόσφατο διαγωνισμό για standalone μπαταρίες, όπου σημειώθηκε σημαντική μείωση των προσφορών οι οποίες «κλείδωσαν» ενίσχυση, σε σχέση με την τιμή αφετηρίας.

Ενίσχυση της «πράσινης» διείσδυσης

Από τη δημοπρατούμενη ισχύ των 1.962 MW, όπως είναι φυσικό, η μερίδα του λέοντος αφορά τη δημοπρασία για «μεγάλα» αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, μέσω της οποίας θα μπορούν να προκριθούν έργα συνολικής ισχύος 1.662 MW. Στον διαγωνισμό αυτό θα μπορούν να λάβουν μέρος κυρίως υποψήφιες αιολικές μονάδες ισχύος τουλάχιστον 6 MW και φωτοβολταϊκές τουλάχιστον 1 MW.

Οι τιμές εκκίνησης έχουν καθοριστεί στα 54 €/MWh για την τεχνολογία των φωτοβολταϊκών και στα 63 €/MWh για την τεχνολογία των αιολικών. Επίσης, εκτός από τις διαφορετικές τιμές εκκίνησης θα καθοριστεί ένα μίνιμουμ ποσοστό ανά τεχνολογία για τα έργα που θα προκριθούν, ώστε να διασφαλιστεί πως θα είναι επαρκώς διαφοροποιημένο το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο που θα κατακυρώσει αποζημίωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κανονικά η δημοπρατούμενη ισχύς στον διαγωνισμό είναι 1.200 MW. Ωστόσο, σε αυτήν θα «μεταφερθεί» και ισχύς 462 MW, η οποία δεν διατέθηκε στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία. Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι ούτε αυτή τη φορά θα παραχωρηθεί το μέγιστο της διαθέσιμης ισχύος, λόγω του σχετικά περιορισμένου αριθμού αδειοδοτικά ώριμων έργων, τα οποία θα μπορέσουν να λάβουν μέρος, αλλά και των χαμηλών τιμών αναφοράς που έχουν καθοριστεί.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι ο διαγωνισμός θα οδηγήσει στη δρομολόγηση ενός αρκετά μεγάλου portfolio έργων, τα οποία θα κατακυρώσουν λειτουργική ενίσχυση. Έτσι, θα τεθούν οι βάσεις ώστε και τα επόμενα χρόνια, όταν αυτά τα έργα θα υλοποιηθούν, να συνεχιστεί η ενίσχυση της «πράσινης» διείσδυσης – στον δρόμο για επίτευξη του στόχου αύξησης έως το 2030 του μεριδίου των ΑΠΕ στο 79% του μίγματος ηλεκτροπαραγωγής.

Δημοπρασίες για μικρότερους επενδυτές

Οι δύο άλλες δημοπρασίες, για έργα πιο περιορισμένης ισχύος, όπως είναι φυσικό προορίζονται για μικρότερους επενδυτές. Έτσι, ιδιαίτερα στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών, δίνουν τη δυνατότητα σε μικρομεσαίους παραγωγούς (όπως και αγρότες ή Ενεργειακές Κοινότητες) να συνεχίσουν να αναπτύσσουν έργα, τα οποία θα προστεθούν στις μονάδες που κατέχουν ήδη και βρίσκονται είτε σε λειτουργία είτε στις τελευταίες φάσεις υλοποίησης.

Στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών θα δημοπρατηθούν έργα συνολικής ισχύος 200 MW, με την τιμή εκκίνησης στα 70 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Όσον αφορά τους ιδιώτες, στον διαγωνισμό θα πρέπει να συμμετάσχουν παραγωγοί οι οποίοι ωριμάζουν «μικρά» φωτοβολταϊκά (έως 500 kW) για τα οποία υπέβαλαν αίτηση σύνδεσης στον ΔΕΔΔΗΕ μετά την 1η Ιανουαρίου 2021, έλαβαν στο μεταξύ οριστικούς όρους σύνδεσης από τον Διαχειριστή και έχουν πλέον υπογράψει σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης με τον ΔΑΠΕΕΠ.

Το ίδιο ισχύει για «παλιές» Ενεργειακές Κοινότητες (που ιδρύθηκαν μέχρι την 1η Απριλίου 2023) και οι οποίες έχουν ήδη κατακυρώσει τιμές εκτός διαγωνισμών για χαρτοφυλάκια φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 18 MW (ισχύος έως 1 MW το καθένα). Από την άλλη πλευρά, στον διαγωνισμό για μικρά αιολικά πάρκα, η δημοπρατούμενη ισχύς ανέρχεται σε 100 MW, με την τιμή εκκίνησης στα 83 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Από την Τετάρτη σε ισχύ το Καλάθι των Σχολικών ειδών

Ρεύμα: Μειωμένη η κατανάλωση το 2023 παρά την ανάκαμψη του Ιουλίου

Τι αλλάζει στο καθεστώς της απόλυσης - Πότε μπορεί ο εργοδότης να παύσει εργαζόμενο χωρίς αποζημίωση

gazzetta
gazzetta reader insider insider