Επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο, σύμφωνα με την έκθεση των προσωρινών στοιχείων της Eurostat, με σταθεροποιητικές τάσεις να καταγράφονται στο σύνολο της Ευρωζώνης, όπου οι πιέσεις στις τιμές παρέμειναν απαράλλαχτες στο 5,3%.
Η μέτρηση του Αυγούστου επαναφέρει την Ελλάδα σε τροχιά αποκλιμάκωσης καθώς τον Ιούλιο είχε καταγραφεί η πρώτη επιτάχυνση του ετήσιου δείκτη τιμών καταναλωτή από τον Σεπτέμβριο 2022, όταν η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία είχε δείξει επιτάχυνση στο 12,1% από 11,2%.
Η χώρα συνεχίζει να καταγράφει μία από τις καλύτερες επιδόσεις σε ολόκληρη την ήπειρο, καθώς μόνο το Βέλγιο με 2,4%, η Ισπανία με 2,4% και η Κύπρος με 3% σημειώνουν βραδύτερη άνοδο τιμών. Στην ίδια θέση με την Ελλάδα, «ισοβαθμούν» η Ολλανδία και η Φινλανδία επίσης με 3,4%.
Στα ίδια επίπεδα ο δομικός πληθωρισμός
Αμετάβλητος παρέμεινε ο εν Ελλάδι δομικός πληθωρισμός με το 5,4% του Ιουλίου να διατηρείται και τον Αύγουστο, όταν τονΙούνιο είχε καταγραφεί στο 4,8%. Χαρμόσυνο γεγονός η μη περαιτέρω άνοδος του μεν, παραμένει σε ακόμα υψηλά επίπεδα δε, στοιχείο που σε πανευρωπαϊκό επίπεδο παρακολουθείται στενά και αποτελεί «πονοκέφαλο» που επηρεάζει τις αποφάσεις της ΕΚΤ σε σχέση με την νομισματική της πολιτική.
Για το ίδιο διάστημα, μάλιστα, οι τιμές στην Ευρωζώνη εξαιρουμένων ενέργειας, καπνού, αλκοόλ και τροφίμων γνώρισαν μικρή επιβράδυνση στο 5,3% από 5,5% τον προηγούμενο μήνα.
Όσον αφορά την ενέργεια, συνέχισε την βουτιά στις τιμές αν και μικρότερο ρυθμό τον Αύγουστο, καθώς μειώθηκαν κατά 17,3% από 20,4% τον Ιούλιο. Η επιβράδυνση του γενικού δείκτη αντανακλάται και στα βιομηχανικά αγαθά όπου η άνοδος καταγράφηκε στο 6,5% από 6,6%.
Στον αντίποδα, τα τρόφιμα γνώρισαν νέα επιτάχυνση στο 12,9% από 12,5% τον Ιούλιο, με την συμπεριλήψη στην ίδια κατηγορία των αλκοόλ και καπνό, παρατηρείται επιβράδυνση στο 9,2% από 10,9%.
Τέλος, και παρά το γεγονός ότι είμαστε μεσούσης της τουριστικής περιόδου, οι τιμές των υπηρεσιών παρέμειναν στάσιμες στο 4,2%.
Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί, πως οι αυξημένες τιμές αντανακλούνται και στα δεδομένα από την λιανική εμπορική αγορά, καθώς όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ την Πέμπτη, υπάρχει μεγάλη αναντιστοιχία στην μείωση του τζίρου σε σχέση με τον όγκο. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο ο τζίρος μειώθηκε κατά 1% ενώ ο όγκος των προϊόντων που πουλήθηκαν μειώθηκε κατά 7,6%, με την «ψαλίδα» αυτή να συνιστά την άνοδο των τιμών.
Σε σταθερό ρυθμό αυξήθηκαν οι τιμές στην Ευρωζώνη
Δεν μεταβλήθηκε ο ρυθμός αύξησης των τιμών στην Ευρωζώνη, όπως διαφαίνεται μέσα από τα στοιχεία της Eurostat, καθώς παρέμεινε στο 5,3% τον Αύγουστο του 2023, όσο και τον Ιούλιο. Οι κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό, στο 9,8%, έναντι 10,8% τον Ιούλιο, ακολουθούμενες από τις υπηρεσίες στο 5,5%, έναντι 5,6% τον Ιούλιο, μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά στο 4,8%, έναντι 5,0% τον Ιούλιο και την και ενέργεια στο -3,3%, έναντι -6,1% τον Ιούλιο.