Σημαντικά ενισχυμένη θα είναι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά το ερχόμενο καλοκαίρι, αν προχωρήσουν χωρίς προβλήματα όλα τα σχέδια εισαγωγών ελληνικών εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Μέσα στους επόμενους εννέα μήνες προγραμματίζονται τουλάχιστον επτά νέες δημόσιες εγγραφές, ενώ μια ακόμη εταιρεία ετοιμάζεται για την μετάβαση από την εναλλακτική στην κύρια αγορά του ΧΑ.
Η αρχή αναμένεται να γίνει από την Optima Bank, η οποία προγραμματίζει αύξηση κεφαλαίου της τάξης των 130-140 εκατ. ευρώ, μέσω δημόσιας προσφοράς νέων κοινών μετοχών, με καταβολή μετρητών και την εισαγωγή του συνόλου των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Αυτή την περίοδο οριστικοποιείται το ενημερωτικό δελτίο για το IPO που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 27,28 και 29 Σεπτεμβρίου.
Όπως έχει γράψει το insider.gr, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και η είσοδος της Optima Bank στο Χρηματιστήριο έρχεται ύστερα από μια τετραετία ραγδαίας ανάπτυξης της τράπεζας. Κύριος στόχος της ΑΜΚ είναι να επιτρέψει στην Optima να ενισχύσει σημαντικά τα ίδια κεφάλαιά της προκειμένου να αυξήσει περαιτέρω τις δανειοδοτήσεις της, διατηρώντας σε ικανοποιητικά επίπεδα τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.
Η τράπεζα στο τέλος του 2022 είχε καταθέσεις 2,2 δισ. ευρώ (+61,7% από το 2021) και χορηγήσεις 1,7 δισ. ευρώ (+64,5% από το 2021). Στο τέλος του α΄ εξαμήνου 2023 οι καταθέσεις της Optima bank είχαν αυξηθεί σε 2,778 δισ. ευρώ και το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων (κυρίως επιχειρηματικά δάνεια) σε 2,105 δισ. ευρώ. Το δίκτυο της Optima Bank περιλαμβάνει μέχρι στιγμής 27 καταστήματα και αναμένεται η λειτουργία ενός ακόμη στην Πάτρα.
Τουλάχιστον μια ακόμη προσθήκη στην Κύρια Αγορά αναμένεται τους επόμενους μήνες, προερχόμενη αυτή τη φορά από την Εναλλακτική Αγορά. Ο λόγος για την Real Consulting που ετοιμάζει το «άλμα» που έκαναν με μεγάλη επιτυχία στο πρόσφατο παρελθόν άλλες εταιρείες του κλάδου της πληροφορικής όπως η Epsilon Net και η Entersoft.
Οι νέες ΑΕΕΑΠ
Μέσα στους επόμενους μήνες, πιθανότατα μέχρι το τέλος του έτους, αναμένονται και οι δημόσιες εγγραφές των τριών Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) που παραμένουν εκτός Χρηματιστηρίου. Οι ΑΕΕΑΠ υποχρεούνται από το θεσμικό πλαίσιο που τις διέπει να είναι εισηγμένες και οι τρεις αυτές εταιρείες έχουν ήδη πάρει παράταση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ο λόγος για την Noval Property του ομίλου Βιοχάλκο, την Trade Estates του ομίλου Φουρλή και την Orilina Properties της Brevan Howard.
Σε ό,τι αφορά την Trade Estates του ομίλου Φουρλή, η δημόσια εγγραφή προγραμματίζεται για το δεύτερο μισό του Οκτωβρίου, καθώς όπως δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής του ομίλου Βασίλης Φουρλής η κατάθεση του ενημερωτικού δελτίου προς έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι θέμα ημερών. Όπως έχει γράψει το insider.gr, η Trade Estates έχει επενδυτικό πλάνο άνω των 250 εκατ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη retail park στο Ελληνικό. Ακόμη, βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τη REDS για την αγορά του εμπορικού πάρκου Smart Park στα Σπάτα.
Σημειώνεται πως στο μετοχικό κεφάλαιο της Trade Estates συμμετέχει και η Autohellas με ποσοστό περίπου 12%, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει στον όμιλο Φουρλής. Το ύψος της ΑΜΚ μένει να καθοριστεί, αν και υπολογίζεται ότι θα κινηθεί στα επίπεδα των 100 εκατ. ευρώ, δεν αποκλείεται μάλιστα του IPO να προηγηθεί και ιδιωτική τοποθέτηση με την είσοδο νέων επενδυτών στο σχήμα. Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της εταιρείας ξεπερνά σε αξία τα 300 εκατ. ευρώ.
Προθεσμία μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου για να πραγματοποιήσει τη δημόσια εγγραφή της έχει και η Noval Property του ομίλου Βιοχάλκο, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται να δοθεί μια ακόμη παράταση λίγων μηνών. Πάντως, οι κινήσεις προετοιμασίας για το IPO πραγματοποιούνται κανονικά. Την προηγούμενη εβδομάδα η ΓΣ της Noval ενέκρινε την εισαγωγή στο ΧΑ και εξουσιοδότησε το ΔΣ να προχωρήσει σε ΑΜΚ κατά ποσό που δεν θα ξεπερνά το 33,33% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Ακόμη, ενέκρινε και την έκδοση μετατρέψιμου σε μετοχές ομολογιακού δανείου 10,5 εκατ. ευρώ που θα καλυφθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) με στόχο τη χρηματοδότηση έργων της Εταιρείας. Η Noval Property έχει ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 516 εκατ. ευρώ (30/6/2023), ενώ συνεχίζει την ανάπτυξη ακινήτων του χαρτοφυλακίου της, μεταξύ άλλων στους τομείς των γραφείων, logistics, και κατοικιών, τα οποία θα πιστοποιηθούν κατά LEED.
Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχει προχωρήσει και η εισαγωγή των μετοχών της Orilina Properties στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η εταιρεία έχει ένα χαρτοφυλάκιο 16 ακινήτων συνολικής εκτιμώμενης αξίας περίπου 130 εκατ. ευρώ. Το καλοκαίρι ανακοινώθηκε η αγορά του δικαιώματος επιφανείας επί οικοπέδου 22.795 τμ στο Ελληνικό, στο οποίο σκοπεύει να αναπτύξει συγκρότημα πολυτελών κατοικιών, ενώ σε άλλο οικόπεδο εντός της έκτασης θα δημιουργήσει private club. Οι οικοδομικές άδειες και για τις δύο αυτές επενδύσεις αναμένεται να εκδοθούν εντός του έτους.
H χρονιά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών
Αν όλα πάνε βάση σχεδίου το 2024 θα είναι η χρονιά εισαγωγής του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το εγχείρημα προετοιμάζεται μεθοδικά με τις θεσμικές αλλαγές που απαιτούνται τόσο στην σύμβαση παραχώρησης του αεροδρομίου της Αθήνας, όσο και στην λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ να έχουν δρομολογηθεί.
Κατά τη δημόσια εγγραφή αναμένεται να διατεθεί το 20% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου από το συνολικά 30% που ελέγχει το ΤΑΙΠΕΔ. Το υπόλοιπο 10% του μετοχικού κεφαλαίου αναμένεται να διατεθεί με premium στην PSP Investments, η οποία σήμερα ελέγχει το 40% του ΔΑΑ. Σήμερα μέτοχοι του ΔΑΑ, εκτός από το ΤΑΙΠΕΔ, είναι το Υπερταμείο με 25%, οι Avi Alliance Gmbh (26,7%) και Avi Alliance Capital Gmbh (13,3%) της PSP Investments και ο όμιλος Κοπελούζου με 5%.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο ΔΑΑ θα μπορούσε να επιτύχει αποτίμηση μεταξύ 2,7 δισ. και 3,3 δισ. ευρώ, το οποίο σημαίνει πως τα έσοδα από την δημόσια εγγραφή για το ΤΑΙΠΕΔ θα προσεγγίζουν τα 800 εκατ. ευρώ με 1 δισ. ευρώ.
Υπάρχει η πιθανότητα, το «Ελ. Βενιζέλος» να μην είναι το μοναδικό asset του ΤΑΙΠΕΔ που θα οδεύσει προς το Χρηματιστήριο Αθηνών την επόμενη χρονιά. Και αυτό διότι εξετάζεται το σενάριο αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας μέσω της εισαγωγής της στο χρηματιστήριο. Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα εξετάζεται η εξαγορά του μεριδίου της μεριδίου της HELLENiQ ENERGY στη ΔΕΠΑ Εμπορίας από το ελληνικό Δημόσιο και στη συνέχεια η δημόσια προσφορά. Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται μέσα στο φθινόπωρο και οι όποιες κινήσεις από την επόμενη χρονιά.
Για το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024 προγραμματίζεται άλλη μια δημόσια εγγραφή εταιρείας ακινήτων στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο λόγος για την Lamda Malls, τη θυγατρική της Lamda Development που θα έχει στην κατοχή της όλα τα εμπορικά κέντρα του ομίλου. Οι προετοιμασίες προχωρούν και σε αυτό το «μέτωπο» καθώς για τις 15 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Lamda Development για να εγκριθούν οι απαραίτητοι εταιρικοί μετασχηματισμοί, μετά από τους οποίους η Lamda Malls θα έχει υπό την ιδιοκτησία της τα τέσσερα υφιστάμενα εμπορικά κέντρα του ομίλου (Τhe Mall Athens, Mediterranean Cosmos, Golden Hall και Designer Outlet Athens) αλλά και τα δύο εμπορικά κέντρα που θα αναπτυχθούν στο Ελληνικό (Vouliagmenis Mall και Riviera Galleria).