Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια για να αποτρέψουν τον «στασιμοπληθωρισμό», προειδοποίησε ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί.
Ο Dr Doom υπογράμμισε ότι η πρόσφατη άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα διατηρήσει τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα και ότι κάθε συζήτηση για «χαλαρότερη» νομισματική πολιτική είναι πρόωρη. «Η ΕΚΤ και η BOE αντιμετωπίζουν ένα μεγαλύτερο δίλημμα από την Fed, επειδή οι τιμές στην Ευρώπη εξακολουθούν να αυξάνονται γρήγορα και η ανάπτυξη επιβραδύνεται» διεμήνυσε.
Η BOE «θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια μέχρι το 5,75%,» υποστήριξε μιλώντας στο Bloomberg, τη στιγμή που το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου κυμαίνεται επί του παρόντος 5,25%. Οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης και του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται σε δύσκολο σταυροδρόμι επειδή ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και οι οικονομίες παραπαίουν, σύμφωνα με τον έμπειρο αναλυτή, ο οποίος κάλεσε σε νέα αύξηση επιτοκίων με στόχο την νίκη απέναντι στις πιέσεις των τιμών.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξανά με γραμμή... «λιτότητας» η Ευρωζώνη
«Αυτό είναι ένα δίλημμα τόσο για την ΕΚΤ όσο και για την BOΕ. Από τη μια πλευρά, η συρρικνωμένη οικονομική δραστηριότητα ίσως τους οδηγήσει στο τέλος των επιτοκιακών ανόδων. Όμως, από την άλλη, εάν ο πληθωρισμός παραμείνει πολύ υψηλότερος από τον στόχο, μπορεί να χρειαστεί να αυξηθεί πολύ περισσότερο. Είναι σε κρίσιμο μονοπάτι» τόνισε.
Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε καλύτερη θέση, με τα «καλά νέα» να δείχνουν ότι δεν υπάρχει «σκληρή προσγείωση» για την οικονομία. Όμως, οι αγορές κάνουν λάθος να περιμένουν μειώσεις επιτοκίων στις αρχές του επόμενου έτους. Αντίθετα, η Fed μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια και οι πρώτες μειώσεις θα γίνουν «ίσως προς τα μέσα του 2024» εξήγησε.
«Δεν μπορούν να πουν ότι "τελειώσαμε". Ο δομικός πληθωρισμός αυξάνεται, οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται, ενώ υπάρχει πιθανότητα για νέα άνοδος» διευκρίνισε. Η Fed αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια στο 5,25%-5,5% αυτή την εβδομάδα, ενώ τα πρόσφατα μηνύματα από την BOE είναι προβληματικά. «Δεν είναι σίγουροι αν θέλουν να συνεχίζουν αυτό τον δρόμο. Χωρίς περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, θα μπορούσε να υπάρξει πλήρης αναζωπύρωση και απελευθέρωση νέων πληθωριστικών πιέσεων, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει το φαινόμενου του στασιμοπληθωρισμού (πληθωρισμός με ύφεση) πολύ σύντομα» ανέφερε, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.
Παράλληλα, οι διαρθρωτικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία – από τη γήρανση του πληθυσμού έως τη γεωπολιτική ένταση που επηρεάζει την εφοδιαστική αλυσίδα – θα διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα οι κεντρικές τράπεζες να πρέπει με την πάροδο του χρόνου να αυξήσουν τον στόχο τους για τον πληθωρισμό από 2% σε 3% ή 4%.
«Τόσο από την πλευρά της προσφοράς όσο και από την πλευρά της ζήτησης, υπάρχουν παράγοντες που υποδηλώνουν ότι ο στόχος για πληθωρισμό στο 2% εκτός πραγματικότητας τη δεδομένη στιγμή. Η νέα κανονικότητα τον φέρνει ρεαλιστικά κάπου μεταξύ 3% και 4% για τις αναπτυγμένες οικονομίες με την πάροδο του χρόνου, όχι από τη μια μέρα στην άλλη, προφανώς», κατέληξε.