Από ρεκόρ σε ρεκόρ οι τιμές του ελαιόλαδου - «Άλμα» πάνω από 130% σε έναν χρόνο

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Από ρεκόρ σε ρεκόρ οι τιμές του ελαιόλαδου - «Άλμα» πάνω από 130% σε έναν χρόνο
Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών έχουν έφτασαν τον Σεπτέμβριο οι παγκόσμιες τιμές του ελαιόλαδου, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή έχουν οδηγήσει τις τιμές σε δυσθεώρητα ύψη.

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών έχουν έφτασαν τον Σεπτέμβριο οι παγκόσμιες τιμές του ελαιόλαδου, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή έχουν οδηγήσει τις τιμές σε δυσθεώρητα ύψη.

Όπως αναφέρει το CNBC, ο «εξαιρετικά ξηρός» καιρός που επικρατεί στη Μεσόγειο, εκτόξευσε τις τιμές ακόμα και στα 8.900 δολάρια/τόνο, με την αύξηση σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022 να ξεπερνάει το 130%, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, ενώ η τάση παραμένει ανοδική όπως εκτιμούν οι αναλυτές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ισπανία -που αποτελεί το μεγαλύτερο ελαιοπαραγωγό κράτος του κόσμου- είδε την παραγωγή της την τελευταία χρονιά να μειώνεται κατά 50% περίπου, από τα 1,3-1,5 εκατ. τόνους στους 610.000 τόνους, καθώς η ξηρασία και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα της Ιβηρικής έπληξαν σημαντικά τον κλάδο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης, αποτελεί το γεγονός πως στην Ισπανία και συγκεκριμένα στην Ανδαλουσία καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο «υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ για το ισπανικό ελαιόλαδο« τα τελευταία 30 χρόνια, με τις τιμές να εκτοξεύονται κατά 111% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

«Στην πολυπλοκότητα της κατάστασης έρχονται να προστεθούν και οι ανησυχίες για μειωμένη παραγωγή σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες παραγωγής ελαιολάδου, όπως της Ιταλίας και της Ελλάδας, όπου επικρατούν επίσης συνθήκες ξηρασίας», ανέφερε στο CNBC ο αναλυτής της Mintec, Kyle Holland.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα και η Ιταλία αποτελούν τα κράτη με την δεύτερη και την τρίτη μεγαλύτερη παραγωγή ελαιολάδου αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία του International Olive Council, ενός οργανισμό τα μέλη του οποίου παράγουν περισσότερο από το 98% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου.

Ο ρόλος της Τουρκίας και το «φως στον ορίζοντα»

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Mintec Holland, το μέλλον δεν προμηνύεται πολύ καλύτερο, καθώς σε περίπτωση που η ξηρασία συνεχίσει να δημιουργεί προβλήματα και ελλείψεις, τα αποθέματα θα έχουν εξαντληθεί ως τον Οκτώβριο, όταν αναμένονται οι νέες σοδειές, γεγονός που θα δώσει έξτρα ώθηση στις τιμές του εμπορεύματος.

Ένας παράγοντας που θα καθορίσει σημαντικά την πορεία των τιμών στο άμεσο μέλλον είναι η στάση που θα κρατήσει η Τουρκία αναφορικά με τις εξαγωγές χύδην, καθώς η γειτονική χώρα -που αποτελεί επίσης ένα από τα μεγαλύτερα ελαιοπαραγωγά κράτη στον κόσμο- έχει αναστείλει τις εξαγωγές χύμα ελαιολάδου μέχρι την 1η Νοεμβρίου.

«Η αναστολή έχει επιδεινώσει ήδη την κατάσταση δεδομένων των ήδη περιορισμένων όγκων στην Ισπανία», ανέφερε ο αναλυτής της Mintec, επισημαίνοντας παράλληλα πως η εκτόξευση των τιμών ειδικά στην Ισπανία έχει αρχίσει να προκαλεί επιδρομές ληστών σε ελαιοτριβεία και χώρους αποθήκευσης, εντείνοντας ακόμα περισσότερο τη δυσχερή θέση παραγωγών, εμπόρων και καταναλωτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider