Ρεύμα: Ενίσχυση της ζήτησης τον Αύγουστο – Σε αρνητικό έδαφος η κατανάλωση όλο το 2023

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ρεύμα: Ενίσχυση της ζήτησης τον Αύγουστο – Σε αρνητικό έδαφος η κατανάλωση όλο το 2023
Συνεχίστηκε τον Αύγουστο η αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης, στο ίδιο μήκος με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, ο οποίος διέκοψε το πτωτικό σερί που είχε ξεκινήσει από τις αρχές του 2023. Παρέμεινε πάντως το αρνητικό πρόσημο για όλο το έτος, με το πρώτο 8μηνο να κλείνει στο -4,15%. Στο 45,3% η συμμετοχή των ΑΠΕ, στο 58,78% το μερίδιο της ΔΕΗ.

Συνεχίστηκε για δεύτερο μήνα τον Αύγουστο η αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, με τον μήνα να κλείνει με ενίσχυση κατά 5,73% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022, όπως δείχνει το τελευταίο Δελτίο του ΑΔΜΗΕ. Τα θετικά πρόσημα είχαν ξεκινήσει ένα μήνα νωρίτερα, διακόπτοντας με αυτό τον τρόπο το πτωτικό σερί που αποτυπωνόταν έως τότε όλο το 2023.

Αιτία του θετικού προσήμου τον προηγούμενο μήνα ήταν οι καιρικές συνθήκες, οι οποίες ενίσχυσαν τις ανάγκες για δροσισμό των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται από το ότι η μεγαλύτερη αύξηση (σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022) σημειώθηκε στην κατανάλωση στο δίκτυο διανομής, αγγίζοντας το 5,6%.

Επίσης, αυξημένα κατά 1,5 φορά ήταν και τα φορτία της Κρήτης που καλύφθηκαν μέσω της «μικρής» διασύνδεσης. Στον αντίποδα, οι βιομηχανικοί πελάτες «έγραψαν» μείωση της ζήτησης, κατά –2,5%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υψηλές θερμοκρασίες διατήρησαν μεν σε υψηλά επίπεδα την κατανάλωση τον Αύγουστο, με τα κύματα καύσωνα να παρουσιάζουν ωστόσο σχετική κάμψη σε σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα. Ως συνέπεια, η αύξηση στην κατανάλωση τον Αύγουστο ήταν πιο περιορισμένη έναντι του Ιουλίου, όταν η ζήτηση είχε σημειώσει άλμα κατά 10,24%.

Πρωτεία οι ΑΠΕ

Σε κάθε περίπτωση, παρά την ενίσχυση της ζήτησης το τελευταίο δίμηνο, όλο το 2023 εξακολουθεί να κινείται σε αρνητικό έδαφος, με τα φορτία να είναι μειωμένα κατά -4,15% σε σχέση με την περίοδο Ιανουάριος – Αύγουστος 2022. Κι αυτό γιατί έχουν φέτος μήνες με σημαντική «βουτιά» στην κατανάλωση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πρώτος μήνας του έτους (--13,58%) και ο Μάρτιος (-15,09%).

Τον Αύγουστο καταναλώθηκαν στο εγχώριο σύστημα 4.915 GWh (Γιγαβατώρες), για την κάλυψη των οποίων επανήλθε στην πρώτη θέση η συμμετοχή των ΑΠΕ. Πιο συγκεκριμένα, η παραγωγή μονάδων ανανεώσιμων πηγών διαμορφώθηκε στο 45,3%, αποτελώντας το κυρίαρχο «καύσιμο» για ηλεκτροπαραγωγή.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι μονάδες αερίου, με 32,9%. Ακολούθησαν οι υδροηλεκτρικές μονάδες (8,8%) και οι λιγνιτικοί σταθμοί (7,5%). Επίσης, το ισοζύγιο «ανταλλαγών» ενέργειας με τις γειτονικές χώρες κατέστησε το εγχώριο σύστημα «καθαρά» εισαγωγικά, με την ενέργεια εκτός συνόρων να καλύπτει το 5,4% των αναγκών σε ρεύμα στην Ελλάδα.

Τα μερίδια των προμηθευτών

Σύμφωνα με το Δελτίο του ΑΔΜΗΕ, τα μερίδια των προμηθευτών παρουσίασαν τον Αύγουστο οριακές μεταβολές σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, με συνέπεια να μην υπάρχουν ανακατατάξεις μεταξύ των εταιρειών. Όπως είναι φυσικό, η ΔΕΗ διατήρησε τον ρόλο του δεσπόζοντα παρόχου, με μερίδιο 58,78%.

Ακολούθησε η ΗΡΩΝ με 8,76%, η Mytilineos με 7,79% και η Elpedison με 5,78%. Αν προστεθεί στη Mytilineos το ποσοστό της Watt & Volt (3,42%), η εξαγορά της οποίας έχει ολοκληρωθεί, τότε η εταιρεία ενισχύεται στο 11,21%.

Τις επόμενες θέσεις κατέλαβαν η NRG (5,46%), η Αέριο Αττικής Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας (2,95%), η ZeniΘ (2,5%) και η Volterra (1,81%). Η εξαγορά της τελευταίας από τη Mytilineos πρόκειται να ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Οι υπόλοιποι πάροχοι συγκέντρωσαν συνολικά το 2,77% του εκπροσωπούμενου φορτίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Η πρόταση της Eurobank στο ΤΧΣ ανοίγει τον χορό των εξελίξεων σε μεγάλες και μικρές

Ακίνητα: Στο +15,4% η μέση αύξηση ζητούμενων ενοικίων σε 16 περιοχές της Αττικής – Ο «χάρτης» των μισθωμάτων και η διαθεσιμότητα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider