Γερμανία: Συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,6% αναμένουν οι αναλυτές - Comeback το 2024

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,6% αναμένουν οι αναλυτές - Comeback το 2024
Σε τροχιά συρρίκνωσης για πρώτη φορά μετά την πανδημία βρίσκεται η γερμανική οικονομία σύμφωνα με νέες προβλέψεις αν και η ανάκαμψη της κατανάλωσης αναμένεται να δώσει ώθηση ανάπτυξης για το 2024.

Σε τροχιά συρρίκνωσης για πρώτη φορά μετά την πανδημία βρίσκεται η γερμανική οικονομία σύμφωνα με νέες προβλέψεις αν και η ανάκαμψη της κατανάλωσης αναμένεται να δώσει ώθηση ανάπτυξης για το 2024.

Τα στοιχεία αυτά συμπεριλαμβάνονται στις προβλέψεις πέντε ινστιτούτων που συμβουλεύουν την κυβέρνηση, όπου αναφέρεται ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 0,6% το 2023, μια πρόβλεψη πιο ζοφερή από αυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα ινστιτούτα μείωσαν τις προσδοκίες τους για φέτος από την πρόβλεψη του Απριλίου για επέκταση 0,3%. Η αναθεώρηση προς τα κάτω οφειλόταν κυρίως στο ότι η βιομηχανία και η ιδιωτική κατανάλωση «ανάκαμψαν πιο αργά από ό,τι περιμέναμε», δήλωσε ο Ολιβιέ Χολτεμόλερ , αντιπρόεδρος του Halle Institute for Economic Research.

Παρόλα αυτά, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη 1,3% για το επόμενο έτος, η οποία θα βασιστεί στις αυξήσεις των μισθών, τις χαμηλότερες τιμές της ενέργειας και την ομαλοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Το επόμενο έτος θα φέρει ανάπτυξη 1,3%, βοηθούμενο από την αύξηση των μισθών, τις χαμηλότερες τιμές της ενέργειας και τη χαλάρωση των σημείων συμφόρησης στον εφοδιασμό.

Οι απαισιόδοξες προβλέψεις και η ελπίδα ανάκαμψης το 2024

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δεν κατάφερε να ανακτήσει τη δυναμική της μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που εκτόξευσε τις τιμές της ενέργειας στα ύψη, προκαλώντας ύφεση. Το ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον ήταν άλλωστε και εκείνο που επηρέασε τη δημοτικότητα του κυβερνώντος συνασπισμού του καγκελαρίου, Όλαφ Σολτς και που αύξησε στις δημοσκοπήσεις το ακροδεξιό κόμμα AfD.

Όπως αναφέρουν οι προβλέψεις των ινστιτούτων, η γερμανική παραγωγή θα συρρικνωθεί κατά 0,4% αυτό το τρίμηνο, αλλά θα αναπτυχθεί κατά 0,2% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023 – ξεφεύγοντας από μια άλλη ύφεση. Όσον αφορά στην ανεργία, αναμένεται μέτρια αύξηση φέτος με ελαφρά βελτίωση του δείκτη το 2024.

Σχετικά με τον πληθωρισμό, τα ινστιτούτα προβλέπουν πως θα παρουσιάσει απότομη επιβράδυνση, με το φετινό ποσοστό 6,1% να πέφτει στο 2,6% το 2024 και στο 1,9% το 2025.

Στην ανθεκτικότητα της γερμανικής οικονομίας ωστόσο, φαίνεται πως πιστεύει ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ, που τίθεται κατά των απαισιόδοξων προοπτικών για τη χώρα αναφέροντας η Γερμανία έχει την ικανότητα να προσαρμοστεί στις μεταβαλλόμενες συνθήκες και να ξεπεράσει τις δυσκολίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider