Παγκόσμιο χαρακτήρισε το φαινόμενο της αύξησης του τιμής του ελαιολάδου ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Επίσης, τόνισε πως είναι πολύ δύσκολο να οριστεί πλαφόν στην τιμή του, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «αν ορίζαμε την τιμή του λαδιού στον ελαιοπαραγωγό π.χ. στα 4 ευρώ τότε θα ερχόταν οι Ισπανοί και θα αγόραζαν μαζικά με αποτέλεσμα να σημειωνόταν έλλειψη στην αγορά»
Ο υπουργός γνωστοποίησε ότι έχουν σταλεί επιστολές σε όλες τις μεγάλες εταιρείες τυποποίησης ελαιολάδου και ελέγχεται το μικτό περιθώριο κέρδους και πρόσθεσε: «Αν διαπιστώσουμε ότι αυτές οι μεγάλες εταιρείες βγάζουν περισσότερο κέρδος το 2023 από το 2021 θα επιβληθούν πολύ αυστηρά πρόστιμα».
Ο υπουργός υπενθύμισε τη χρησιμότητα του ekatanalotis.gr μέσω του οποίου οι καταναλωτές μπορούν να ενημερώνονται για τις τιμές των προϊόντων.
Αναφορικά με τα καύσιμα, είπε ότι και σε αυτό τον τομέα γίνονται έλεγχοι για τις αυξήσεις, ενώ σημείωσε ότι τα επιδόματα επικεντρώνονται σε αυτούς που έχουν ανάγκη και στις περιοχές που έχει περισσότερο κρύο.
Για το ζήτημα που έχει προκύψει με τις εισπρακτικές εταιρείες οι οποίες κατάσχουν χρήματα που έχουν δοθεί ως αποζημίωση για τις καταστροφές, ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι πρέπει να εξεταστεί από το αρμόδιο υπουργείο καθώς τα χρήματα που έχουν δοθεί είναι για να στηριχτούν οι πλημμυροπαθείς.
Συνάντηση με την Ομοσπονδία Αρτοποιών
Σταθερές τιμές στο ψωμί ζήτησε επίσης ο υπουργός κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησής του, παρουσία του γενικού γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρη Αναγνωστόπουλου, με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης:
- Tο υπουργείο Ανάπτυξης ενημέρωσε την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας ότι η ΔΙΜΕΑ ελέγχει συστηματικώς τα μεικτά περιθώρια κέρδους στον κλάδο της αλευροβιομηχανίας και πως, σε περίπτωση που διαπιστωθούν περιπτώσεις αθέμιτης κερδοφορίας στις κατηγορίες των αλεύρων, θα επιβληθούν αυστηρά πρόστιμα.
- Ζητήθηκε να συγκρατηθούν σταθερές οι τιμές του ψωμιού για τους καταναλωτές και
- Συζητήθηκε το πάγιο αίτημα του κλάδου για τη χρήση του όρου «φούρνος» μόνο από τις επιχειρήσεις που ολοκληρώνουν στον εσωτερικό τους χώρο όλο τον κύκλο παραγωγής προϊόντων αρτοποιίας, από την επεξεργασία των πρώτων υλών μέχρι την τελική έψηση αυτών.