Να ενισχύσει την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας μέσω του τομέα των τυχερών παιγνίων επιχειρεί η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων.
Εκτός από το «σαφάρι» κατά του παράνομου τζόγου επιχειρεί να βάλει τάξη στην αγορά τυχερών παιγνίων με πρόσληψη συμβούλων που θα βοηθήσουν στην εποπτεία της αγοράς.
Πρωταρχικός στόχος στις ενέργειες και αποφάσεις της ΕΕΕΠ είναι να κλείσει τη μεγάλη... πληγή του παράνομου τζόγου κυρίως στα ηλεκτρονικά παίγνια που δημιουργούν σημαντικά προβλήματα και διαφυγή εσόδων εκατομμυρίων ευρώ για το ελληνικό δημόσιο. Η καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, η εντατικοποίηση των ελέγχων για εντοπισμό εταιρειών που δραστηριοποιούνται παράνομα χωρίς την σχετική αδειοδότηση αλλά και ο έλεγχος των αδειοδοτημένων εταιρειών μέσω καταγραφής και μεταφόρτωσης των δεδομένων τους, είναι ορισμένες από τις αποφάσεις που θα αλλάξουν τα δεδομένα μειώνοντας τις απώλειες αλλά και την έκθεση των παικτών σε παράνομες ενέργειες.
Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή ανέθεσε στην εταιρεία με την επωνυμία «ΣΑΙΜΠΕΡΣΤΡΗΜ ΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΩΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» με διακριτικό τίτλο «CYBERSTREAM LTD», την παροχή υπηρεσιών εκπόνησης μελέτης αποτύπωσης σεναρίων ελέγχου στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Ε.Ε.Ε.Π. που αφορούν στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας από τα Υπόχρεα Πρόσωπα στην αγορά υπηρεσιών Τυχερών Παιγνίων, αντί συνολικού τιμήματος 36.456 ευρώ.
Η διάρκεια των παρεχόμενων υπηρεσιών ορίζεται σε τρεις (3) μήνες από την υπογραφή και ανάρτηση της σύμβασης στο ΚΗΜΔΗΣ, ή μέχρι την ανάλωση εκατόν είκοσι (120) ανθρωποημερών εργασίας, όποιο από τα δύο επέλθει νωρίτερα.
Ο παράνομος τζόγος
Ο παράνομος τζόγος αυξήθηκε σημαντικά μέσα στο 2022 κυρίως όσον αφορά τα διαδικτυακά παίγνια, με την «μαύρη» λίστα της Επιτροπής να «γιγαντώνεται» ενώ εκτοξεύθηκε ο αριθμός των παράνομων sites που εντοπίζονται και «σφραγίζονται» ώστε να μην έχουν πρόσβαση σε αυτά οι παίκτες.
Η ενημερωμένη λίστα με τις ιστοσελίδες που απαγορεύονται αριθμεί πλέον 5836 ιστοσελίδες (38η έκδοση, στο τέλος Ιουνίου.2023).
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της ΕΕΕΠ που αφορά την 38η έκδοση του καταλόγου μη αδειοδοτημένων παρόχων τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου που τηρεί η Επιτροπή έγινε προσθήκη -εγγραφή 816 ιστότοπων - ονομάτων χώρου σε σχέση με την 37η έκδοση που είχε γίνει λίγους μήνες πριν. Αυτό δείχνει τεράστια αύξηση των παράνομων sites αλλά παράλληλα και αύξηση της δραστηριότητας της Ανεξάρτητές Αρχής ώστε να σταματά την δραστηριότητα τέτοιων sites.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι παράλληλα με τον αποκλεισμό των παράνομων sites γίνεται κοινοποίηση στις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος του ηλεκτρονικού εγκλήματος και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στα πιστωτικά ιδρύματα και ιδρύματα πληρωμών που είναι εγκατεστημένα και λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα καθώς επίσης και στις εισαγγελικές και φορολογικές αρχές.
Στην απόφαση της Επιτροπής για την «μαύρη λίστα» αναφέρεται η διαρκής ανάγκη αποτροπής της λειτουργίας παράνομων ιστότοπων παροχής υπηρεσιών τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα με στόχο την προστασία του κοινού και των παικτών από τη συμμετοχή σε παράνομα δίκτυα διεξαγωγής τυχερών παιχνιδιών και τη διασφάλιση του δημοσίου και κοινωνικού συμφέροντος.
Είναι άλλωστε διαπιστωμένο ότι ο παράνομος τζόγος κοστίζει σημαντικά τόσο στους παρόχους όσο και στο ελληνικό δημόσιο ενώ αποτελεί κίνδυνο και για τους παίκτες που πολλές φορές δεν εισπράττουν τα χρήματα που έχουν κερδίσει.