Τη δημιουργία ενός ξεχωριστού υπουργείου Βιομηχανίας και Καινοτομίας που θα αναλάβει όλες τις αρμοδιότητες για την ανάπτυξη της βιομηχανίας αλλά και την διασύνδεση της καινοτομίας με την αγορά και τις επιχειρήσεις, πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, κατά τη διάρκεια του Βιομηχανικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα.
Όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά η αποτελεσματική διακυβέρνηση όλων των πολιτικών για τη βιομηχανία παραμένει ζητούμενο και η πολιτική βούληση από μόνη της, όσο και αν αυτή είναι δεδομένη, δεν φτάνει. Χρειάζεται πλέον κάτι δραστικότερο στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης όπως δείχνουν τα περισσότερα παραδείγματα από χώρες της ΕΕ. «Η δημιουργία Υπουργείου Βιομηχανίας και Καινοτομίας είναι επιβεβλημένη ώστε να υπάρχει ενιαία διακυβέρνηση και διασύνδεση της βιομηχανικής πολιτικής με τις πολιτικές καινοτομίας και τεχνολογικής ανάπτυξης», σημείωσε ο κ. Παπαλεξόπουλος.
Τα πέντε συμπεράσματα του Συνεδρίου
Συνοψίζοντας τις εργασίες του Βιομηχανικού Συνεδρίου ο πρόεδρος του ΣΕΒ και πρόεδρος του ομίλου ΤΙΤΑΝ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ανέφερε πέντε συμπεράσματα από τις συζητήσεις σχετικά με την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής και της ελληνικής βιομηχανίας, το ανθρώπινο δυναμικό και την ενεργειακή μετάβαση.
Το πρώτο συμπέρασμα σύμφωνα με τον κ. Παπαλεξόπουλος είναι ότι η βιομηχανία είναι πυλώνας σταθερότητας, καλών θέσεων εργασίας και ανάπτυξης για τη χώρα. «Δεν πρέπει να ντρεπόμαστε να το λέμε. Πρέπει να το τονίζουμε πολύ περισσότερο απ’ όσο το κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δεύτερο συμπέρασμα είναι πως η Ευρώπη έχει χάσει μεγάλο μέρος της ανταγωνιστικότητας της τα τελευταία 20 χρόνια. «Η τάση αυτή φαίνεται να επιταχύνεται και όχι να επιβραδύνεται. Δεν μοιάζει να υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτή τη στιγμή η πολιτική βούληση να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Ο κίνδυνος αποβιομηχάνισης της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια είναι υπαρκτός και για αυτό οι εκλογές της επόμενης χρονιάς έχουν ιδιαίτερη σημασία», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ τονίζοντας ωστόσο πως στη χώρα μας «οι προοπτικές για τα επόμενα χρόνια, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο πάντα, μοιάζουν να είναι αρκετά θετικές και αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε».
Το τρίτο συμπέρασμα είναι πως υπάρχει σύμπνοια για τα βασικά εμπόδια και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. «Το ένα είναι η γραφειοκρατία, η υπερρύθμιση και micromanagement στις Βρυξέλλες, την Αθήνα και τις επιχειρήσεις μας. Δεύτερο μεγάλο εμπόδιο είναι το κόστος ενέργειας, η ΕΕ και η Ελλάδα θα έχουν δομικά υψηλότερο κόστος ενέργειας από τον υπόλοιπο κόσμο για αρκετά χρόνια ακόμη και υπάρχει ένας υπαρξιακός κίνδυνος, ειδικά για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Τρίτο εμπόδιο, η ικανότητα της Ευρώπης και της Ελλάδος να καινοτομεί σε ένα περιβάλλον που τα πράγματα κινούνται πίσω. Τέταρτη πρόκληση είναι η εκπαίδευση και η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, εκεί και ως επιχειρήσεις έχουμε μεγάλη ευθύνη», είπε ο κ. Παπαλεξόπουλος.
Τέταρτο συμπέρασμα είναι πως παράλληλα με τις προκλήσεις και τις αβεβαιότητες υπάρχουν και εξαιρετικές ευκαιρίες. «Είμαστε σε μια φάση που έχει βελτιωθεί η εικόνα της Ελλάδας, για να είμαστε ειλικρινείς έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες για επενδύσεις και ανάπτυξη στη χώρα και πρέπει αυτή τη θετική συγκυρία να την εκμεταλλευτούμε», είπε.
Πέμπτο συμπέρασμα, συνέχισε ο κ. Παπαλεξόπουλος είναι πως το όραμα για αύξηση της συμβολής της βιομηχανίας στο 15% του ΑΕΠ από 10% που είναι σήμερα προχωρά προς τη σωστή κατεύθυνση, παρά την ανηφόρα που έχουμε και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ο στόχος είναι εφικτός. Δεν θα έρθει όμως αυτόματα, θέλει δουλειά και μια δομική αλλαγή που θα θέλαμε να προτείνουμε είναι η δημιουργία ένα Υπουργείο Βιομηχανίας και Καινοτομίας. «Βάζοντας αυτά τα δύο μαζί γιατί η καινοτομία που δεν έχει σπίτι αυτή τη στιγμή. Οι συνέργειες καινοτομίας και βιομηχανίας είναι πολύ στενές. Αλλά και η βιομηχανία χρειάζεται πολύ περισσότερη καινοτομίας. Ένα υπουργείο με πραγματικές αρμοδιότητες να επιταχύνει τις επενδύσεις που είναι απαραίτητες».
Οι τρεις λόγοι αισιοδοξίας
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ ανέφερε και τους τρεις λόγους για τους οποίους ο ίδιος είναι αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Πρώτον, μακροχρόνια η πράσινη μετάβαση για την Ελλάδα αποτελεί εκπληκτική ευκαιρία για πρώτη φορά στην ιστορία μας να είμαστε ίσως κάποια ημέρα εξαγωγείς ενέργειάς και να είμαστε ανταγωνιστικοί στην αγορά. Πρέπει να φροντίσουμε για να γίνει αυτή η μετάβαση και να επενδύσουμε στις υποδομές που χρειάζονται, στις οποίες δεν επενδύουμε αρκετά σήμερα και να προστατεύσουμε τη βιομηχανία.
Δεύτερον, έχουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα οικοσύστημα καινοτομίας αναπτυσσόμενο το οποίο πρέπει να συνδέσουμε καλύτερα και με τα πανεπιστήμια και με τις υφιστάμενες επιχειρήσεις. Το οικοσύστημα αυτό φέρνει νέες ταχύτητες, νέα αίσθηση αξιοκρατίας στη χώρα που μπορεί να βοηθήσει και εμάς πάρα πολύ.
Τρίτη μεγάλη ευκαιρία είναι οι ανακατατάξεις στη παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα για γεωπολιτικούς και άλλους λόγους σε συνδυασμό με τη γεωγραφική θέση της χώρας μας, προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες. «Έχουμε αρκετούς λόγους να είμαστε αισιόδοξοι και να χτίσουμε πάνω σε αυτούς», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαλεξόπουλος.
Μιχάλης Στασινόπουλος (Viohalco): Εθνική συνεννόηση για τη βιομηχανία
«Η διεύρυνση και ο εκσυγχρονισμός της παραγωγικής βάσης με έμφαση στα διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά είναι απαραίτητη συνθήκη για την ανθεκτικότητα της οικονομίας και την ανάπτυξη προς όφελος όλης της κοινωνίας», σημείωσε ο Μιχάλης Στασινόπουλος, εκτελεστικός διευθυντής του ομίλου Viohalco, προσθέτοντας πως σε αυτό το επίπεδο η Ελλάδα πρέπει να τρέξει για να φτάσει τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.
«Το γεγονός ότι υστερούμε και μάλιστα πολύ δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό», πρόσθεσε στη συνέχεια σημειώνοντας πως το πιο σημαντικό είναι να υπάρξει απόφαση για αύξηση της παραγωγής με ένα υπουργείο Βιομηχανίας και έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό που δεν θα ανατρέπεται με την αλλαγή μιας κυβέρνησης. Από κει και πέρα συνέχισε ο κ. Στασινόπουλος χρειάζεται ενεργειακός σχεδιασμός για τη βιομηχανία, κίνητρα και βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος.
Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Χρειάζεται ένα νέο deal εργαζομένων – εργοδοτών
«Μετά από πολλές δεκαετίες βρισκόμαστε για πρώτη φορά σε μια κατάσταση που η προσφορά εργασίας είναι μικρότερη από τη ζήτηση. Και αυτό δημιουργεί μια ευκαιρία να αναθεωρήσουμε ριζικά τις σκέψεις μας, γύρω από την εργασία και την κατάρτιση», είπε ο επιχειρηματίας και αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος προτείνοντας μια καινούργια συμφωνία κράτους, εργαζομένων και εργοδοτών.
«Από αυτή τη διαδικασία θα βγούμε όλοι κερδισμένοι και οι εργαζόμενοι θα αυξήσουν τους μισθούς τους και οι επιχειρήσεις θα αποκτήσουν μια σχετική ευελιξία και το κράτος θα μπορέσει να μειώσει τη μαύρη εργασία και να αυξήσει τα έσοδά του. Μπορούμε να βρούμε το πως θα καλύψουμε το κόστος για το συνεχές upskilling και reskilling. Αν υπάρξουν το κατάλληλα κίνητρα και για εργοδότες και εργαζόμενους μπορούμε να αποκτήσουμε προβάδισμα σε αυτό τον τομέα», σημείωσε.
Ανδρέας Σιάμισιης (HelleniQ Energy): Περιορισμένη η χρηματοδότηση για τις νέες τεχνολογίες
Στις σημαντικές επενδύσεις που απαιτούνται για την ενεργειακή μετάβαση αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της HelleniQ Energy, Ανδρέας Σιάμισιης και συγκεκριμένα στις υποδομές, στην παραγωγή ενέργειας και στους καταναλωτές. «Στις ΑΠΕ δεν υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης, οι πόροι υπάρχουν. «Τα πράγματα ζορίζουν στις λύσεις που αφορούν τεχνολογίες που δεν είναι ώριμες. Για παράδειγμα το θέμα του υδρογόνου και τη δέσμευση CO2 ή τα σύνθετα καύσιμα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος σημείωσε πως τους επόμενους 6-12 μήνες θα ληφθεί η απόφαση για την πραγματοποίηση ή μη, ερευνητικής γεώτρησης για κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Ο ίδιος χαρακτήρισε πρόωρες τις εκτιμήσεις για ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων στον ελληνικό χώρο, ενώ υπογράμμισε τα οφέλη που θα υπάρξουν «αν και όταν» αυτά βρεθούν. Αυτήν την περίοδο είναι σε εξέλιξη η επεξεργασία των δεδομένων που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και τις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης που έχουν παραχωρηθεί για έρευνα.