Έρευνα ΕΚΤ: Πληθωρισμό πάνω από τον στόχο του 2% «βλέπουν» οι καταναλωτές στην Ευρωζώνη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρευνα ΕΚΤ: Πληθωρισμό πάνω από τον στόχο του 2% «βλέπουν» οι καταναλωτές στην Ευρωζώνη
Τα νοικοκυριά της Ευρωζώνης συνεχίζουν για άλλα τρία χρόνια να βλέπουν τον πληθωρισμό να παραμένει ελαφρώς πάνω από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και για τα επόμενα τρία χρόνια, αναφέρει η ΕΚΤ σε έρευνά της.

Τα νοικοκυριά της Ευρωζώνης συνεχίζουν να βλέπουν τον πληθωρισμό να παραμένει ελαφρώς πάνω από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και για τα επόμενα τρία χρόνια, αναφέρει η ΕΚΤ σε έρευνά της, παρά το γεγονός πως η Τράπεζα θέλει να πείσει το καταναλωτικό κοινό πως η συνεχιζόμενη εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων είναι ικανή να αντιμετωπίσει τις πιέσεις.

Ο πληθωρισμός διαψεύδει τις προσδοκίες

Οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό επηρεάζουν όχι μόνο τις μισθολογικές απαιτήσεις -που αυξάνονται επίσης- αλλά και τις δαπάνες των νοικοκυριών και την αποταμίευση. Οι προσδοκίες τους επίσης αποτελούν μέτρο για το πόσο πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα καταφέρει να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Έτσι λοιπόν, η Έρευνα Προσδοκιών Καταναλωτή της ΕΚΤ, που ήρθε στη δημοσιότητα αναφέρει πως ο μέσος καταναλωτής πιστεύει ότι ο πληθωρισμός θα ήταν 2,5% σε ορίζοντα τριετίας, από 2,4% στην προηγούμενη έρευνα περίπου έναν μήνα νωρίτερα. Παράλληλα, οι μέσες εκτιμήσεις των καταναλωτών για τον πληθωρισμό στους επόμενους 12 μήνες παρουσίασαν ελαφρά αύξηση στο 3,5%, από 3,4% τον Ιούλιο.

Η ΕΚΤ σχολιάζει ότι οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό από οικονομολόγους, επενδυτές και καταναλωτές είναι «περίπου στο 2%», αλλά προειδοποίησε ότι ορισμένες προβλέψεις έχουν αυξηθεί και θα πρέπει να παρακολουθούνται.

Οι καταναλωτές εμφανίστηκαν ταυτόχρονα περισσότερο απαισιόδοξοι για την πορεία της ανάπτυξης σε ορίζοντα 12 μηνών. Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΚΤ, περιμένουν συρρίκνωση της οικονομίας στο -0,8% από -0,7% τον Ιούλιο, ενώ για την ανεργία, αναθεώρησαν ανοδικά την πρόβλεψη τους στο 11,1% από 11%.

Από το 2024-2025 η αποκλιμάκωση

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε το επιτόκιο που πληρώνει στις τραπεζικές καταθέσεις σε επίπεδο ρεκόρ 4% τον περασμένο μήνα, ως μέρος της προσπάθειάς της να μειώσει τον πληθωρισμό, ο οποίος πλησίασε τον διψήφιο αριθμό πριν από ένα χρόνο εν μέσω του υψηλού ενεργειακού κόστους και της έκρηξης της ζήτησης μετά την πανδημία και με τις εφοδιαστικές αλυσίδες να προσπαθούν να βρουν τον βηματισμό τους. Πλέον, η ΕΚΤ αναμένει ο πληθωρισμός να κινηθεί στο 5,6% φέτος, 3,2% το 2024 και 2,1% το 2025.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider