Αέριο: Παράταση ζητούν οι προμηθευτές για τα δικαιολογητικά του επιδόματος θέρμανσης

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αέριο: Παράταση ζητούν οι προμηθευτές για τα δικαιολογητικά του επιδόματος θέρμανσης
Επιστολή του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) προς το ΥΠΟΙΚ, ώστε από τη φετινή χειμερινή περίοδο τα δικαιολογητικά αγορών να κατατίθενται έως τις 31 Ιουλίου και οι λογαριασμοί να έχουν ημερομηνία έκδοσης έως 15 Ιουλίου.

Εκτός επιδόματος θέρμανσης μένουν δικαιούχοι οι οποίοι καταναλώνουν φυσικό αέριο, καθώς δεν μπορούν να τηρηθούν οι προθεσμίες τόσο για την καταχώριση των δικαιολογητικών, όσο και για την έκδοση των λογαριασμών. Αυτό επισημαίνει σε επιστολή του προς το ΥΠΟΙΚ, με κοινοποίηση και στο ΥΠΕΝ, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) ζητώντας οι δύο διορίες να παραταθούν τη φετινή χειμερινή περίοδο.

Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα χορηγείται για την αγορά καυσίμων θέρμανσης που πραγματοποιείται από την 1η Οκτωβρίου έως την 31η Μαρτίου, συμπεριλαμβάνοντας και την κατανάλωση φυσικού αερίου. Προκειμένου για τη λήψη του επιδόματος, οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση μέσω εφαρμογής στην ΑΑΔΕ για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων επιδόματος θέρμανσης.

Όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο Σύνδεσμος, στην περσινή Απόφαση για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο (2022-2023), ειδικά για καταναλωτές φυσικού αερίου, το ποσό του επιδόματος καταβάλλεται έως την 15η Ιουνίου, τα δικαιολογητικά καταχωρούνται έως την 31η Μαΐου, και τα παραστατικά πρέπει να εκδίδονται έως την 16η Μαΐου.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι, βάσει των παραπάνω προθεσμιών και λαμβάνοντας υπόψη τις χρονικές περιόδους κατά τις οποίες πραγματοποιούνται οι καταμετρήσεις της κατανάλωσης από τους Διαχειριστές, σημαντικό μέρος των καταναλωτών φυσικού αερίου δεν είναι σε θέση να υποβάλουν εγκαίρως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για να λάβουν το επίδομα το οποίο, κατά τα λοιπά, δικαιούνται.

Αποδέκτες παραπόνων

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τη συχνότητα με την οποία λαμβάνονται από τους Διαχειριστές οι μετρήσεις από το «ρολόγια» αερίου, δεν μπορεί να τηρηθεί η διορία υποβολής των δικαιολογητικών στην πλατφόρμα (βλ. 31 Μαΐου). Επομένως, ο καταναλωτής είναι εκπρόθεσμος και δεν μπορεί να λάβει το συνολικό ποσό του επιδόματος το οποίο, κατά τα λοιπά, δικαιούται. Ως αποτέλεσμα, οι προμηθευτές γίνονται αποδέκτες παραπόνων από πελάτες τους, προφανώς χωρίς οι εταιρείες να εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στη διαδικασία.

Για να λυθεί το πρόβλημα, οι προμηθευτές προτείνουν στη μελλοντική σχετική Απόφαση για χορήγηση επιδόματος θέρμανσης κατά τη χειμερινή περίοδο 2023/2024, εφόσον εκδοθεί, να λαμβάνει ειδική μέριμνα για τους καταναλωτές φυσικού αερίου επί της διαδικασίας και των σχετικών καταληκτικών ημερομηνιών.

Πιο συγκεκριμένα, προκειμένου να υπάρχει επαρκές χρονικό περιθώριο ώστε οι καταναλωτές να υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, προτείνουμε: (α) τα δικαιολογητικά αγορών Οκτωβρίου του έτους Υ-1 έως και Μαρτίου του έτους Υ να καταχωρούνται έως 31 Ιουλίου του έτους Υ και (β) τα παραστατικά πληρωμής φυσικού αερίου (λογαριασμοί φυσικού αερίου) να φέρουν ημερομηνία έκδοσης έως 15 Ιουλίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider