Αισιόδοξη εμφανίζεται η Citi ως προς την επικείμενη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Standard & Poor's την Παρασκευή, εκτιμώντας πως η ελληνική οικονομία θα καταφέρει να λάβει την επενδυτική βαθμίδα από τον ισχυρό οίκο αξιολόγησης.
Ευρύτερα, οι αναλυτές σημειώνουν πως την ίδια ημέρα υφίστανται οι αξιολογήσεις της Ιταλίας από τη Standard & Poor's, της Γαλλίας από τον οίκο Moody's και της Ελλάδας, όπως αναφέρθηκε παραπάνω.
Για την Ελλάδα, με αξιολόγηση «ΒΒ+» και θετικές προοπτικές, οι αναλυτές του οίκου αναμένουν την αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα, που σηματοδοτεί το πέρασμα στο καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας από έναν από τους τρεις κορυφαίους οίκους αξιολόγησης, τη στιγμή που ήδη η DBRS από τις 15 Σεπτεμβρίου έχει αναβαθμίσει τη χώρα δίνοντας το «investment grade». Η κίνηση αυτή βασίζεται στην τρέχουσα αναπτυξιακή δυναμική και την προσεκτική δημοσιονομική στάση, η οποία είναι πιθανό να διατηρηθεί μετά και τις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις.
«Εφόσον συμβεί αυτό αυτή την εβδομάδα, θα είναι η πρώτη αξιολόγηση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης και στη συνέχεια θα απαιτηθεί μόνο μία ακόμη, είτε από τον οίκο Fitch, είτε από τη Moody’s για να καταστούν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα επιλέξιμα σε ορισμένους σημαντικούς δείκτες ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας», όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Citi, που διατηρούν μια σχετικά εποικοδομητική στάση για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα σε σχέση με το beta των άλλων ομολόγων.
Αντιθέτως, τόσο για τη Γαλλία όσο και για την Ιταλία, οι αξιολογήσεις έρχονται μετά την ανακοίνωση του προσχεδίου προϋπολογισμού τους, που στοχεύουν σε μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα για το 2024 σε 4,4% και 4,3%, αντίστοιχα, παρά τον περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο. Ως αποτέλεσμα, το κόστος δανεισμού τους δεν συνάδει πλέον με μια πτωτική πορεία του δείκτη δημοσίου χρέους τους και βρίσκεται σε αντίθετη κατεύθυνση με την Ισπανία. Ως εκ τούτου, το βασικό σενάριο της Citi δεν προβλέπει καμία αλλαγή στις αξιολογήσεις για την Ιταλία ή τη Γαλλία, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί μια αλλαγή στις προοπτικές.
Παράλληλα, τα ιταλικά κρατικά ομόλογα είναι πιθανό να είναι πιο ευαίσθητα σε οποιαδήποτε αρνητικό rating action από ότι τα γαλλικά, δεδομένου του ότι βρίσκονται μια «ανάσα» από την απώλεια της επενδυτικής βαθμίδας και της τρέχουσας ευαισθησίας των επενδυτών στα θεμελιώδη μεγέθη, με πιθανή διεύρυνση κατά 5 με 10 μονάδες βάσης σε περίπτωση αλλαγής των προοπτικών.
Αντίθετα, το να παραμείνει σταθερό το outlook είναι πιθανό να προκαλέσει μια σχετικά μικρή ανακούφιση κατά περίπου 5 μονάδες βάσης δεδομένου του κινδύνου που εξακολουθεί να υφίσταται από τις αναθεωρήσεις των οίκων αξιολόγησης Fitch και Moody's στις 10 και 17 Νοεμβρίου, αντίστοιχα. Συνολικά, αυτό γέρνει το risk reward κατά των long παρά την ήδη μεγάλη διεύρυνση των spreads, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές.
Τα βλέμματα στο Economic Club της Νέας Υόρκης
Ο αμερικανικός οίκος εστιάζει και στη σημερινή παρουσία του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ στο Economic Club της Νέας Υόρκης, με τη δυνατότητα ερωτοαπαντήσεων, που θα είναι καίριας σημασίας στη βάση και των γεωπολιτικών εξελίξεων. Με το blackout της Fed να ξεκινά το Σάββατο (περιορίζονται οι ομιλίες των στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας) η ομιλία του Πάουελ αποτελεί μια τελευταία ευκαιρία στο να δώσει ένα σήμα στις αγορές ενόψει τη συνεδρίασης της Fed την 1η Νοεμβρίου εξηγώντας το πρόσφατο «trade off» μεταξύ των αυξήσεων στα επιτόκια και των premiums στις πιο μακροπρόθεσμες λήξεις, με τους αναλυτές του οίκου να εκτιμούν ότι ο Πάουελ είναι πολύ πιθανό να ακουστεί πιο «dovish» καθώς φαίνεται να έχει παγιδευτεί από την κλίμακα της αντίδρασης στο SEP (Summary of Economic Projections) τον Σεπτέμβριο.