Ρεύμα: Εκπνέει η προθεσμία αίτησης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Εκπνέει η προθεσμία αίτησης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο
Έως τις 31 Οκτωβρίου θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση οι εν ενεργεία δικαιούχοι, ώστε να μην απενταχθούν αυτόματα από το καθεστώς των μειωμένων χρεώσεων. Εντός της ίδιας προθεσμίας και οι αιτήσεις των νέων ωφελούμενων, αν θέλουν να παραμείνουν για μέγιστο χρονικό διάστημα (12 μήνες) στο ΚΟΤ. Τα 6 βήματα για ένταξη.

Λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα απομένει για να ολοκληρωθεί η προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου, εντός της οποίας θα πρέπει να υποβληθεί από τους εν ενεργεία δικαιούχους αίτημα για τη διατήρησή τους στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ). Με την παρέλευση της εν λόγω διορίας, όσοι ωφελούμενοι δεν έχουν υποβάλει αίτηση θα απενταχθούν αυτόματα, κάτι που σημαίνει πως θα ξεκινήσουν να τιμολογούνται με τις υψηλότερες χρεώσεις που ισχύουν για τους υπόλοιπους οικιακούς καταναλωτές.

Υπενθυμίζεται ότι αιτήσεις υπαγωγής μπορούν να κατατίθενται οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο έτος. Ωστόσο, η αυτόματη απένταξη ενός δικαιούχου σημαίνει πως για το διάστημα που θα βρίσκεται εκτός ΚΟΤ (δηλαδή μέχρι να υποβάλει εκπρόθεσμη πλέον αίτηση) δεν θα απολαμβάνει μειωμένες τιμές για την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει.

Όπως είναι φυσικό, όφελος για την έγκαιρη υποβολή αίτησης έχουν και όσοι πρόκειται να ενταχθούν για πρώτη φορά στο ΚΟΤ. Κι αυτό γιατί θα εξασφαλίσουν το μέγιστο χρονικό διάστημα ένταξης στο καθεστώς, μέχρι τον επόμενο «κύκλο» υποβολής αιτήσεων, σε έναν χρόνο από τώρα.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στη σχετική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ.

Προσοχή στον ΕΝΦΙΑ

Η προθεσμία υποβολής είναι κάθε φορά ένα δίμηνο μετά την ολοκλήρωση κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων. Επομένως, καθώς φέτος οι φορολογικές δηλώσεις κατατέθηκαν έως τις 31 Αυγούστου, το χρονικό «παράθυρο» για το ΚΟΤ «άνοιξε» την ίδια ημέρα και θα κλείσει στο τέλος Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η ικανοποίηση των κριτηρίων ένταξης θα βασιστεί στη φορολογική δήλωση 2022, όσον αφορά εισοδήματα και σύνθεση νοικοκυριού. Όσον αφορά τα περιουσιακά κριτήρια (ακίνητη περιουσία), αυτά θα ελεγχθούν με βάση την τελευταία εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ (2022), όσον αφορά ακίνητη περιουσία.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως,πως οι πολίτες οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση από τις 31 Αυγούστου, και πριν την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ 2023, και οι οποίοι έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους μέσα στο 2022 (εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2023), μπορούν αν θέλουν, να κάνουν νέα αίτηση, η οποία θα ελεγχθεί, όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, βάσει της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ (2023).

6 βήματα

Υπενθυμίζεται ότι το Κοινωνικό Τιμολόγιο προβλέπει δύο κατηγορίες (ΚΟΤ-Α και ΚΟΤ-Β), με διαφορετικά ποσοστά εκπτώσεων επί της ονομαστικής χρέωσης για την κατανάλωση ρεύματος. Η υπαγωγή σε κάποια από τις δύο κατηγορίες εξαρτάται από εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία ελέγχονται αυτόματα από την πλατφόρμα.

Μέσω της πλατφόρμας, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί σε 6 απλά βήματα να διαπιστώσει αν είναι δικαιούχοι του ΚΟΤ:

Βήμα 1. Με την είσοδο στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ θα του ζητηθεί να επιβεβαιώσει τον ΑΜΚΑ του και να συναινέσει στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά του, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων).

Βήμα 2. Μετά την συναίνεση του, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία
σας. Επιλέξτε για ποιο ΚΟΤ θέλει να κάνει αίτηση.

Βήμα 3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης απαιτείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.

Βήμα 4. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Α απαιτείται να έχει ο καταναλωτής εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ. Δεν ισχύει πλέον η απαίτηση επικαιροποιημένης αίτησης ΚΕΑ το τελευταίο δίμηνο. Αρκεί να υπάρχει ενεργή εγκεκριμένη αίτηση. Για ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ.

Για αιτήσεις ΚΟΤ-Β ή ένταξης στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, σε περίπτωση που το νοικοκυριό έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να διαπιστώσει ο αιτών αν πληροί τα κριτήρια, απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Α.Α.Δ.Ε. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.

Βήμα 5. Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού, και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν ο αιτών πληροί τα κριτήρια ή όχι.

Βήμα 6. Για να καταστεί δικαιούχος πρέπει να πατήσει το κουμπί [Υποβολή Αίτησης]. Εάν πληροί τα κριτήρια του ΚΟΤ, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ που αιτήθηκε. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Σημαντικές ανατιμήσεις τον Νοέμβριο – Άλμα 10% και πάνω στα περισσότερα τιμολόγια

Η επενδυτική βαθμίδα από την S&P «στρώνει χαλί» για book building της ΕΤΕ στις 15 Νοεμβρίου – Ισχυρό ενδιαφέρον επενδυτών

Ανάπτυξη «πράσινων» μεταφορών μέσω (και) Ηλεκτροκίνησης - Αναμόρφωση του προγράμματος για τα «Πράσινα Ταξί»

gazzetta
gazzetta reader insider insider