Αίγυπτος: Βαθύτερα σε «junk» η οικονομία της χώρας από την S&P

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αίγυπτος: Βαθύτερα σε «junk» η οικονομία της χώρας από την S&P
 Ο οίκος αξιολόγησης S&P υποβάθμισε την Παρασκευή την µακροπρόθεσµη πιστοληπτική ικανότητα της Αιγύπτου κατά μία βαθμίδα,  αξιολογώντας την σε Β-, επικαλούμενη στις αυξανόμενες πιέσεις χρηματοδότησης. 

Ο οίκος αξιολόγησης S&P υποβάθμισε την Παρασκευή τη µακροπρόθεσµη πιστοληπτική ικανότητα της Αιγύπτου κατά μία βαθμίδα, αξιολογώντας την σε Β-, επικαλούμενος τις αυξανόμενες πιέσεις χρηματοδότησης.

Η Αίγυπτος «παλεύει» με μία οικονομική κρίση που έχει ενεργοποιήσει μία αλυσίδα από νομισματικές υποτιμήσεις, ρεκόρ πληθωρισμού, ενώ έχει ωθήσει τους περισσότερους από τους κατοίκους της να αναζητήσουν επικίνδυνες διεξόδους από τη χώρα.

Η S&P αναφέρει πως η υποβάθμιση αντανακλά, ανάμεσα σε άλλους παράγοντες, τις επαναλαμβανόμενες καθυστερήσεις της εφαρμογής των νομισματικών και διαρθωτικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα.

Η οικονομία της Αιγύπτου θα αναπτυχθεί με πιο αργούς ρυθμούς σε σχέση με τις προβλέψεις, καθώς ο πληθωρισμός «τρώει» την αγοραστική δύναμη και η Αιγυπτιακή λίρα εξασθενίζει, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

«Οι πληθωριστικές πιέσες αναμένεται να παραμείνουν υψηλές καθώς αναμένουμε περαιτέρω αποδυνάμωση της ισοτιμίας» αναφέρει η S&P σε ανακοίνωσή της.

Νωρίτερα αυτό το μήνα η Moody's υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Αίγυπτου κατά μία βαθμίδα, επικαλούμενη την επιδείνωση της βιωσιμότητας του χρέους.

«Λόγω της κατάρρευσης της ισοτιμίας αναμένουμε το ΑΕΠ να επιβραδυνθεί περαιτέρω για το οικονομικό έτος 2024», αναφέρει ο S&P, ενώ χαρακτηρίζει ως «σταθερή» την προοπτική της χώρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα από την Standard & Poor's

gazzetta
gazzetta reader insider insider