«Φωνή βοώντος εν τη ερήμω» για περίπου τέσσερα στα 10 ειδοποιητήρια που απέστειλαν οι τράπεζες, από τα τέλη του 2015 έως σήμερα, με στόχο την ενεργοποίηση των δανειοληπτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές για να ρυθμίσουν τα δάνεια τους.
Οι επιστολές που έστειλαν οι τράπεζες το προηγούμενο διάστημα δεν βρήκαν ανταπόκριση και πλέον οι δανειολήπτες που τις αγνόησαν συμφώνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδας κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν ως μη συνεργάσιμοι και οι τράπεζες να κινηθούν αναλόγως για να διεκδικήσουν τις οφειλές. Η προειδοποιητική τελευταία επιστολή που ήδη έχουν ξεκινήσει να αποστέλλουν οι τράπεζες ενημερώνει τους πελάτες τους για τον κίνδυνο που διατρέχουν καθώς η επομένη ημέρα σημαίνει ότι θα ξεκινήσει η εφαρμογή όλων των αναγκαστικών μέτρων μέχρι και του πλειστηριασμού εφόσον υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία μιας και θεωρούνται μη συνεργάσιμοι.
Από την διαδικασία αυτή έχουν εξαιρεθεί όλοι όσοι έχουν προσφύγει στο νόμο Κατσέλη και ο αριθμός τους προσέγγιζε τις 200.000 και για τους οποίους υπάρχει προστασία έως την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης τους.
Σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών από τους δανειολήπτες που φαίνεται να αδιαφορούν στις οχλήσεις για εξεύρεση λύσης, η πλειονότητα άφορα όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από δάνεια τα οποία δόθηκαν χωρίς εξασφαλίσεις όπως είναι τα προσωπικά δάνεια ,τα καταναλωτικά και οι πιστωτικές κάρτες . Όμως και για αυτές τις περιπτώσεις εφόσον ξεκινήσει η διαδικασία διεκδίκησης από τις τράπεζες θα αναζητηθούν τυχόν περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη.
Οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα για πιθανά κουρέματα ή διαγραφές χρεών από τις τράπεζες αποτέλεσε ως φαίνεται ανασταλτικό παράγοντα για να ανταποκριθούν οι δανειολήπτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές και να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Σε αυτούς φυσικά περιλαμβάνονται και στρατηγικοί κακοπληρωτές οι οποίοι εκτιμούνται ότι είναι οι δύο στους 10 από όσους έλαβαν ειδοποίηση από τις τράπεζες.
Συμφώνα με τα στοιχεία των τραπεζών ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει φτάσει για τα νοικοκυριά το 45% του συνόλου και για τις επιχειρήσεις το 43,8%. Μάλιστα στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων η καθυστέρηση της θεσμοθέτησης του εξωδικαστικού συμβιβασμού έχει βάλλει πολλούς επιχειρηματίες σε στάση αναμονής περιμένοντας ότι οι διατάξεις μπορεί να είναι για αυτούς πιο ευεργετικές από μια απευθείας ρύθμιση με την τράπεζα ή τις τράπεζες προς τις οποίες έχουν χρέη. Το βέβαιο είναι πάντως ότι ήδη τα κόκκινα δάνεια όλων των κατηγοριών έχουν ξεπεράσει τα 108 δισεκατομμύρια ευρώ, κάνοντας δύσκολη την ζωή των τραπεζών που θα πρέπει σύντομα να πιάσουν τους στόχους που τους έχουν επιβληθεί από τον SSM και προβλέπουν απομείωση των κόκκινων δανείων κατά 40 % του συνολικού χαρτοφυλακίου τους έως το τέλος του 2019 .