Βρετανία: Δυσοίωνες αναμένονται οι εκτιμήσεις της ΒΟΕ για το ΑΕΠ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Δυσοίωνες αναμένονται οι εκτιμήσεις της ΒΟΕ για το ΑΕΠ
Θα αυξηθούν οι πιθανότητες ύφεσης τους επόμενους μήνες, την ώρα που το 2024 είναι χρονιά εκλογών για την Βρετανία.

Η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒΟΕ) αυτή την εβδομάδα είναι πιθανό να ανακοινώσει προβλέψεις που θα καταδείξουν μια ζοφερή περίοδο για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου τους μήνες πριν από τις επόμενες γενικές εκλογές, αυξάνοντας τις ανησυχίες για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της κεντρικής τράπεζας πρόκειται να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του δεύτερου εξάμηνου του τρέχοντος έτους και των αρχών του 2024, μετά από έρευνες και επίσημα στοιχεία που έδειξαν αυξημένο κίνδυνο ύφεσης.

Μια υποβάθμιση από τον σχετικά στάσιμο ρυθμό ανάπτυξης που ανέμενε η BOE τον Αύγουστο, θα αυξήσει τις πιθανότητες ύφεσης τους επόμενους μήνες. Αυτό θα ήταν προβληματικό για τον Σούνακ, ο οποίος πρέπει να προκηρύξει εκλογές πριν από τα τέλη Ιανουαρίου του 2024.

Το Συντηρητικό Κόμμα υπολείπεται επί του παρόντος των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις και έχει υποστεί ηχηρές ήττες στις πρόσφατες ενδιάμεσες εκλογές. Οι προσπάθειες του Σούνακ να μειώσει τις κρατικές δαπάνες και να μειώσει τα βάρη για τις επιχειρήσεις - όπως η απομάκρυνση των δεσμεύσεων για μηδενικούς ρύπους και η απομάκρυνση μέρους του βρετανικού σιδηροδρομικού δικτύου HS2 - δεν έχουν κάνει πολλά για να τονώσουν τη δημοτικότητά του ή να τονώσουν την ανάπτυξη.

Οι προβλέψεις της BOE, και όχι η απόφαση της Τράπεζας για τα επιτόκια, θα τεθούν στο επίκεντρο την Πέμπτη, καθώς τόσο οι επενδυτές όσο και οι οικονομολόγοι αναμένουν ευρέως να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο στο 5,25% για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση. Οι προοπτικές είναι επίσης πιθανό να δείχνουν αύξηση της ανεργίας σε περίπου 5% τους επόμενους μήνες, από το χαμηλό 50 ετών του 3,5% που επιτεύχθηκε πέρυσι.

Ο διοικητής της BOE Andrew Bailey, αφού ώθησε τα επιτόκια στα υψηλότερα από το 2008, έδειξε ότι το κόστος δανεισμού δεν θα μπορέσει να μειωθεί έως ότου ο πληθωρισμός είναι καλά υπό έλεγχο. Η Βρετανία έχει το χειρότερο πρόβλημα πληθωρισμού στην Ομάδα των Επτά (G7), με τις τιμές να αυξάνονται σε υπερτριπλάσιο βαθμό από τον στόχο του 2%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Η εκτίναξη του χρέους και τα υψηλά επιτόκια της Fed αυξάνουν τις αποδόσεις στις διεθνείς αγορές ομολόγων

Ελβετία: Πιθανή μια περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής

gazzetta
gazzetta reader insider insider