Στην Ελλάδα θα βρεθεί στην Παρασκευή ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, για το πρότζεκτ Euroasia Interconnector και το σκέλος του έργου που αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδα – Κύπρος, όπως σημείωσε χθες ο Μάνος Μανουσάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, στο περιθώριο του συνεδρίου «Η Ελλάδα Μετά VII».
Υπενθυμίζεται ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει αναλάβει από τις αρχές Οκτωβρίου τον ρόλο του φορέα υλοποίησης και project promoter του έργου, το οποίο επίσης περιλαμβάνει τη διασύνδεση Κύπρος – Ισραήλ. Σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη, πολύ ισχυρό ενδιαφέρον για το δεύτερο σκέλος του έργου εκφράζει τόσο το ισραηλινό υπουργείο Ενέργειας, όσο και το ισραηλινό fund Aluma, με το οποίο έχει υπογραφεί MoU για «είσοδο» στη μετοχική σύνθεση του πρότζεκτ με ποσοστό έως 33%.
Όπως πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία του due diligence, το Aluma θα εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο. Μάλιστα, η συνεργασία με το fund επεκτείνεται και σε άλλα επίπεδα, καθώς η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ Grid Telecom με το Aluma και μία τρίτη εταιρεία εξετάζουν την προοπτική προσθήκης οπτικής ίνας τηλεπικοινωνιών στη διασύνδεση.
Η προσθήκη οπτικής ίνας δεν πρόκειται να ξεπεράσει σε κόστος τις μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Η τηλεπικοινωνιακή αυτή υποδομή θα εξυπηρετεί τόσο τις ανάγκες του Euroasia, όσο και άλλων πελατών. Σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη, στην περιοχή υπάρχει μεγάλη ζήτηση, δεδομένου ότι όλα τα ανάλογα έργα διέρχονται μέσω του Σουέζ.
«Πράσινη» ενέργεια στις γερμανικές βιομηχανίες
Όσον αφορά το πρότζεκτ «Green Aegean», για τη δημιουργία μίας ηλεκτρικής «λεωφόρου» μεταφοράς «πράσινης» ενέργειας στη Γερμανία, με αφετηρία την Ελλάδα, σημείωσε πως διοργανώνονται συνεχείς τηλεδιασκέψεις μεταξύ των Διαχειριστών για το έργο. Επίσης, αποκάλυψε ότι η διασύνδεση βρίσκεται στην ατζέντα της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Βερολίνο.
Επισήμανε ότι μετά τη διακοπή της τροφοδοσίας με ρωσικό αέριο, εναλλακτική λύση για τις γερμανικές βιομηχανίες είναι η κάλυψη των αναγκών τους σε ρεύμα με «πράσινη» ενέργεια, η οποία μπορεί να προέλθει κατά κύριο λόγο από αιολικά πάρκα. Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει η Γερμανία να δείξει ότι ενδιαφέρεται να αναπτυχθούν περισσότερες ΑΠΕ στη Νότια Ευρώπη.
Υποστηρικτής η υπ. Ενέργειας του Βελγίου
Η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα ότι το αιολικό δυναμικό του Αιγαίου είναι πολύ πιο πλούσιο από όλων των υπόλοιπων χωρών της Μεσογείου. Εξάλλου, οι διασυνδέσεις από Βρετανία και Σκωτία προς Γερμανία θα ήταν αρκετά δαπανηρές. Παράλληλα, σχέδια για τη μεταφορά «πράσινης» ενέργειας από την Ιταλία «σκοντάφτουν» στο γεγονός ότι μεσολαβούν οι Άλπεις, ενώ κάποια ανάλογα σχέδια που επεξεργάζονται χώρες της ανατολικής Ευρώπης δεν φαίνεται να είναι εφικτά.
Από την πλευρά της Ελλάδας, το «Green Aegean» θα επιτρέψει και την υλοποίηση των σχεδίων για μεταφορά σημαντικών ποσοτήτων «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί οι «πράσινες» εισαγωγές έχουν νόημα μόνο στην περίπτωση που θα ανακατευθύνονται σε μεγάλα κέντρα καταναλώσεων στην κεντρική Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη, το πρώτο βήμα είναι να γίνει αποδεκτό το πρότζεκτ από τη γερμανική κυβέρνηση. Στη συνέχεια, θα μπορούν να συγκεκριμενοποιηθούν οι παράμετροι του πρόζεκτ, όπως το χρονοδιάγραμμα ωρίμανσής του. Όπως αποκάλυψε, η υπουργός Ενέργειας του Βελγίου, Tinne Van der Straeten, είναι ένθερμος υποστηρικτής του έργου. Πάντως το ενδεχόμενο να υπάρξει ένας κλάδος της διασύνδεσης που θα καταλήγει στο Βέλγιο, άπτεται στη συνεννόηση των Βρυξελλών με τη Γερμανία.