Εδώ και χρόνια, οι ξένες εταιρείες χρησιμοποιούσαν τα κέρδη που δημιουργούσαν στην Κίνα για να χρηματοδοτήσουν νέες προσλήψεις και επενδύσεις στην τεράστια οικονομία της Ασίας που επεκτείνονταν με ταχύτατους ρυθμούς. Πλέον, καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται και η ένταση ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον μεγαλώνει, αποσύρουν κεφάλαια από τη χώρα.
Συγκεκριμένα, οι ξένες εταιρείες απέσυραν από την Κίνα περισσότερα από 160 δισ. δολ. στη διάρκεια έξι διαδοχικών τριμήνων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, σε μία ασυνήθιστης διάρκειας εκροή κερδών που δείχνει πόσο φθίνει το ενδιαφέρον των ξένων κεφαλαίων για την οικονομία της Κίνας, τη δεύτερη μεγαλύτερη του κόσμου, όπως επισημαίνει η Wall Street Journal σε δημοσίευμά της.
Οι εκροές ασκούν πίεση στο νόμισμα της Κίνας, το γουαν, την ίδια ώρα που η κεντρική τράπεζα της χώρας πασχίζει να επιβραδύνει την πτώση του, καθώς πλέον σπανίζουν οι νέες επενδύσεις στην Κίνα. Το γουάν έχει υποχωρήσει κατά 5,7% σε σύγκριση με το δολάριο αυτή τη χρονιά, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδά του εδώ και πάνω από μία δεκαετία τον Σεπτέμβριο.
Τα στοιχεία δείχνουν πως, εκτός από δύο τρίμηνα, σε όλα τα υπόλοιπα κατά την περίοδο 2014 έως τα μέσα του 2022, οι ξένες εταιρείες επέλεξαν περισσότερο τις εκ νέου επενδύσεις στην Κίνα, παρά την απόσυρση κεφαλαίων από τη χώρα. Το 2021 για παράδειγμα, οι εταιρείες επανεπένδυσαν 170 δισ. δολάρια.
Αυτό άλλαξε στα μέσα του 2022, όταν η Κίνα βρέθηκε να αντιμετωπίζει lockdowns και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ξεκίνησε να αυξάνει τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Οι εκροές συνεχίζονται κάθε τρίμηνο από εκείνη την περίδο.
Συνολικά, οι ξένες άμεσες επενδύσεις στην Κίνα ήταν αρνητικές το τρίτο τρίμηνο του 2023, με τις εκροές κεφαλαίων να ξεπερνούν τις εισροές κατά 11,8 δισ. δολάρια, το πρώτο αρνητικό τρίμηνο εκροών που έχει καταγραφεί στο ισοζύγιο πληρωμών από το 1998.
Ανάμεσα στις εταιρείες που προχώρησαν στην απόσυρση των κερδών τους από την Κίνα είναι η ελβετική Oerlikon που το 2022 απέσυρε 250 εκατ. ελβετικά φράγκα (276 εκατ. δολάρια), η αμερικανική Chart Industries που τους πρώτους εννέα μήνες του 2023 απέσυρε 35 εκατ. δολάρια και η αυστριακή Andritz που έχει ήδη αποσύρει κέρδη της, χωρίς να αποκαλύπτει συγκεκριμένο νούμερο.