Η συζήτηση για το πότε θα ξεκινήσει η μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ξεκινήσει στον κόσμο της αγοράς, αλλά όχι - όπως διαμηνύεται - εντός της ΕΚΤ. Και καθώς τα μηνύματα που εκπέμπονται εξακολουθούν να είναι ουδέτερα, οι αξιωματούχοι Τράπεζας σπεύδουν να αφήσουν ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο (αναφορικά και με το εάν πρέπει να περιμένουμε νέα αύξηση), με «οδηγό» πάντα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.
Σύμφωνα με τον Πιέρ Βουνς, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, οι πιθανότητες να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια η Τράπεζα έχουν μειωθεί.
Όπως είπε ο κεντρικός τραπεζίτης του Βελγίου, στη διάρκεια παρουσίασης έκθεσης του ΔΝΤ, η ευρω-οικονομία βρίσκεται σε τροχιά «ομαλής προσγείωσης», σημειώνοντας ότι η νομισματική σύσφιξη φαίνεται σε μεγάλο βαθμό να αποδίδει.
«Το να φτάσουμε στο 2% το 2025 είναι ακόμα πολύ μακριά, οπότε ας μην ενθουσιαζόμαστε» επεσήμανε.
«Φυσικά, αν θα είχαμε άσχημα νέα προς τα πάνω, θα έπρεπε να κάνουμε περισσότερα, αλλά αυτό έχει γίνει και πάλι λιγότερο πιθανό, εκτός αν έχουμε ένα σοκ στο μέτωπο της ενέργειας» τόνισε.
Η ΕΚΤ, στην τελευταία συνεδρίαση, έβαλε στον «πάγο» τα επιτόκια, μετά από συνεχείς αυξήσεις. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν διαμηνύσει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για αρκετό καιρό ακόμη, ωστόσο τα «στοιχήματα» για το πότε θα έλθει η μείωση, έχουν ξεκινήσει.
- Διαβάστε ακόμα: Επιτόκια: Έχουν φθάσει στο peak τους; Πότε θα έλθουν οι πρώτες μειώσεις - Τα «στοιχήματα» της αγοράς
«Είναι πολύ νωρίς, κατά την άποψή μου, να αρχίσουμε να μιλάμε για το πότε θα αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια» σημείωσε σήμερα ο Γκαμπριέλ Μακλούφ από το ΔΣ της ΕΚΤ, μιλώντας σε συνέδριο.
Παράλληλα, όπως προσέθεσε, «είναι επίσης πολύ νωρίς να δηλώσουμε ότι φτάσαμε στην κορυφή της σκάλας» όσον αφορά στις αυξήσεις των επιτοκίων.
Την ίδια ώρα, ο Μάρτιν Κάζακς έσπευσε να τονίσει ότι «πρέπει να είμαστε πεπεισμένοι πως ο πληθωρισμός έχει νικηθεί. Τότε μπορούμε βήμα-βήμα να μειώσουμε τα επιτόκια». Ο ίδιος παρέπεμψε, πάντως, στο δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους ως ένα εφικτό σημείο εκκίνησης για τη διαδικασία της μείωσης των επιτοκίων.
«Η απόφαση, αυτή τη στιγμή, να διατηρήσουμε τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα είναι για να είμαστε πραγματικά πεπεισμένοι ότι ο πληθωρισμός δεν θα αυξηθεί ξανά» επεσήμανε ακόμα, μιλώντας στο TV3 της Λετονίας.