Περισσότερα ήταν τα μέτωπα στα οποία καταγράφηκε συνέχιση της απόκλισης σε σχέση με τα μέτωπα τα οποία υπήρξε σύγκλιση κατά τη διάρκεια της συνάντησης των ηγετών των ΗΠΑ και της Κίνας στο περιθώριο της διάσκεψης Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού στο Σαν Φρανσίσκο.
Σύμφωνα με το γερμανικό τύπο, σε 3 μέτωπα σημειώθηκε σύγκλιση ενώ σε 6 μέτωπα συνεχίστηκε η απόκλιση.
Κατά τη διάρκεια της τετράωρης συνομιλίας τους, ο Μπάιντεν και ο Σι δεν έκρυψαν το γεγονός ότι οι δύο υπερδυνάμεις χρειάζονται η μία την άλλη κυρίως για πραγματιστικούς λόγους και δεν επιδιώκουν πλέον μια βαθιά φιλία. «Είμαστε διαφορετικοί», δήλωσε ο Σι, «η σχέση μας έχει σκαμπανεβάσματα εδώ και 50 χρόνια». Αλλά ο πλανήτης είναι «αρκετά μεγάλος και για τις δύο χώρες», δήλωσε ο Σι.
Η αμερικανική αντιπροσωπεία δήλωσε ότι οι μέρες που βγαίναμε από τις διαπραγματεύσεις «με μια βαλίτσα γεμάτη επιχειρηματικές συμφωνίες» έχουν παρέλθει. Σε συνέντευξη Τύπου στη συνέχεια, ο Μπάιντεν τόνισε: «Φυσικά και είμαστε ανταγωνιστές. Αλλά είναι δική μου ευθύνη να μην αφήσω να κλιμακωθεί η κατάσταση σε σύγκρουση».
Στο τέλος της ημέρας, και οι δύο πλευρές έδειξαν ότι θέλουν να σταθεροποιήσουν τις σχέσεις - αλλά δεν είναι διατεθειμένες να κάνουν πολλές παραχωρήσεις:
Πού επιτεύχθηκε προσέγγιση
Ο διάλογος μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων αποκαθίσταται εν μέρει, σημειώνει η Handelsblatt. Το Πεκίνο είχε σταματήσει τη στρατιωτική επικοινωνία με τις ΗΠΑ και τώρα οι πολιτικοί άμυνας και των δύο πλευρών υποτίθεται ότι τουλάχιστον μιλούν τακτικά μεταξύ τους.
«Η αποκατάσταση της βασικής επικοινωνίας είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και έχει καθυστερήσει εδώ και καιρό», δήλωσε ο Ίνου Μανάκ, ειδικός σε θέματα εμπορίου στο αμερικανικό think tank Council on Foreign Relations. Τα περιστατικά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας είχαν δείξει ότι η σύγκρουση μεταξύ των υπερδυνάμεων θα μπορούσε να κλιμακωθεί και στρατιωτικά.
Καταπολέμηση της φαιντανύλης: Το Πεκίνο διαβεβαίωσε τις ΗΠΑ ότι θα θέσει μεγαλύτερους περιορισμούς στις εξαγωγές βασικών χημικών ουσιών για την παραγωγή φαιντανύλης - ενός θανατηφόρου ναρκωτικού που σκοτώνει περισσότερους Αμερικανούς πολίτες «από τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα και τη βία των όπλων», όπως τόνισε ο Μπάιντεν.
Προστασία του κλίματος: Οι δύο μεγαλύτεροι ρυπαντές του κόσμου δεσμεύτηκαν να «επιταχύνουν επαρκώς» τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το τέλος του 2030, με στόχο τον "τριπλασιασμό" της παγκόσμιας παραγωγής πράσινης ενέργειας. Θα συνεχιστεί ο αμερικανοκινεζικός διάλογος για το κλίμα, ο οποίος βρίσκεται σε αδράνεια εδώ και ενάμιση χρόνο.
Υποδομές: Ο Σι κάλεσε τον Μπάιντεν να συνεργαστούν. Ο επικεφαλής του κινεζικού κράτους δήλωσε ότι τα έργα και στις δύο πλευρές θα μπορούσαν να συνδυαστούν για να δημιουργηθούν συνέργειες. Σε απάντηση στον σύγχρονο Δρόμο του Μεταξιού της Κίνας, οι ΗΠΑ - μαζί με την ΕΕ, την Ινδία και τη Σαουδική Αραβία, μεταξύ άλλων - ανακοίνωσαν ένα έργο υποδομής αξίας δισεκατομμυρίων. Υπάρχουν επίσης σχέδια στην ΕΕ για τη δημιουργία μιας εναλλακτικής προσφοράς με την πρωτοβουλία Global Gateway.
Ποια θέματα σύγκρουσης έχουν αναβληθεί
Yπάρχουν, όμως, ζητήματα στα οποία δεν υπήρξε προσέγγιση κατά τη διάρκεια της συζήτησης των δύο ηγετών:
Πόλεμος στην Ουκρανία και το Ισραήλ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ κατά της Γάζας απασχολούν έντονα τον Λευκό Οίκο. Ο Μπάιντεν ρωτήθηκε αρκετές φορές στο Σαν Φρανσίσκο αν οι ΗΠΑ θέλουν να αυξήσουν την πίεσή τους στο Ισραήλ για να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, προφανώς δεν υπήρξε συμφωνία με την Κίνα για την επιθυμία συνεργασίας στις τρέχουσες γεωπολιτικές κρίσεις.
Κοινά πρότυπα ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης: Όσον αφορά τα κοινά πρότυπα στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, ο χρόνος «δεν ήταν ακόμη ώριμος για μια δήλωση ή κάποιου είδους συμφωνία-πλαίσιο», εξήγησε αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.
Κυρώσεις στον τομέα της τεχνολογίας: Δεν υπήρξε επίσης προσέγγιση στο θέμα των κυρώσεων στον τομέα της τεχνολογίας. Στις συνομιλίες του με τον Μπάιντεν, ο Σι επέκρινε τους περιορισμούς που επιβραδύνουν την πορεία της Κίνας προς την ανάδειξη μιας σύγχρονης οικονομίας «και στερούν από τον κινεζικό λαό το δικαίωμά του στην ανάπτυξη» και ζήτησε την άρση των «μονομερών κυρώσεων».
Ταϊβάν: Ο Σι τόνισε ότι θεωρεί τη διαμάχη για το ανεξάρτητο νησιωτικό κράτος της Ταϊβάν ως το «μεγαλύτερο και δυνητικά πιο επικίνδυνο πρόβλημα στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας». Επανέλαβε ότι τάσσεται υπέρ της ειρηνικής επανένωσης, αλλά δεν απέκλεισε τη χρήση βίας εναντίον της Ταϊβάν, ανέφεραν οι συμμετέχοντες. Ο Σι φέρεται να είπε στον Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της συνάντησης: «Η επανένωση της Κίνας είναι αναπόφευκτη και θα έρθει». Ο Σι κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να εξοπλίζουν την Ταϊβάν. Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ μόλις ζήτησε από το Κογκρέσο νέα στρατιωτική βοήθεια για την Ταϊβάν.
Οικονομικές σχέσεις: Η Αμερικανίδα εμπειρογνώμονας σε θέματα εμπορίου, Μάνακ εξέφρασε την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας συζητήθηκαν ελάχιστα. «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα, ο οποίος ξεκίνησε υπό τον Ντόναλντ Τραμπ και διατηρήθηκε από τον Μπάιντεν, θα τερματιστεί σύντομα», εξήγησε η Μανάκ.
Δασμοί: «Οι τιμωρητικοί δασμοί παραμένουν σε ισχύ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επεκτείνει τους ελέγχους των εξαγωγών και υπάρχει ο κίνδυνος μιας παγκόσμιας κούρσας επιδοτήσεων. Χρειάζεται επειγόντως περισσότερη σαφήνεια σχετικά με το πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα μπορούν να απορυθμίσουν την οικονομική τους σχέση χωρίς να αποσυνδεθούν».
Φώτο: @associatedpress