Τα πρακτικά της Fed ίσως παγιώσουν την «προσεκτική» προσέγγιση στη νομισματική πολιτική

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα πρακτικά της Fed ίσως παγιώσουν την «προσεκτική» προσέγγιση στη νομισματική πολιτική
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Jerome Powell έκανε πλούσια χρήση της λέξης «προσεκτικά» στην πιο πρόσφατη συνέντευξη τύπου.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ έκανε πλούσια χρήση της λέξης «προσεκτικά» στην τελευταία συνέντευξη Τύπου, καθώς περιέγραφε την προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να ισορροπήσει τους κινδύνους του υψηλού πληθωρισμού και μιας απότομης ανόδου στην οικονομική ανάπτυξη έναντι της σύσφιξης των πιστωτικών συνθηκών και της πεποίθησης της Fed πως η οικονομία βρίσκεται στα όρια της επιβράδυνσης.

Τα πρακτικά εκείνης της διήμερης συνεδρίασης της Fed (31 Οκτωβρίου- 1 Νοεμβρίου), τα οποία θα δουν το φως «φως» της δημοσιότητας λίγο μετά από τις 21:00 το βράδυ ώρα Ελλάδος, αναμένεται να εστιάσουν στη λέξη που οι διαμορφωτές της νομισματικής πολιτικής συνηθίζουν να χρησιμοποιούν όταν μοιάζει απίθανο να αυξήσουν περαιτέρω τον στόχο των επιτοκίων, χωρίς ωστόσο να θέλουν να το πουν ξεκάθαρα την ώρα που ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πιο ψηλά από το 2% στόχο της κεντρικής τράπεζας.

«Ο πληθωρισμός μας έχει παραπλανήσει ορισμένες φορές. Εάν κριθεί κατάλληλο να συσφίξουμε περαιτέρω την πολιτική, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε» δήλωσε ο Πάουελ σε ερευνητικό συνέδριο του ΔΝΤ νωρίτερα αυτό το μήνα. «Θα συνεχίσουμε να κινούμαστε προσεκτικά, ωστόσο, κάτι που μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε τόσο τον κίνδυνο να οδηγηθούμε σε λάθος συμπεράσματα από λίγους καλούς μήνες στοιχείων όσο και το ρίσκο να της υπερ-σύσφιξης».

Τα πρακτικά είναι πιθανό να περιλαμβάνουν την «επιφανειακά hawkish ρητορική» πως τα επιτόκια υπάρχει περίπτωση να ανέβουν κι άλλο, έγραψαν αναλυτές της Citigroup μετά από preview της ανακοίνωσης της Fed. Ωστόσο «εξακολουθούμε να σκεφτόμαστε πως οι αξιωματούχοι της Fed, είναι πιο πιθανό πως έχουν τελειώσει με αυτό τον κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων», σημειώνουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε εμπορικά ακίνητα - «Καμπανάκι» από ΕΚΤ

Fund που χρηματοδοτείται από το Άμπου Ντάμπι διεκδικεί τον έλεγχο της Telegraph

OpenAI: Τελεσίγραφο από 500 υπαλλήλους - «Φέρτε πίσω τον Άλτμαν και παραιτηθείτε, αλλιώς αποχωρούμε»

gazzetta
gazzetta reader insider insider