Έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε εμπορικά ακίνητα - «Καμπανάκι» από ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε εμπορικά ακίνητα - «Καμπανάκι» από ΕΚΤ
Η ΕΚΤ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε εμπορικά ακίνητα.

Η ΕΚΤ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε εμπορικά ακίνητα, τονίζοντας πως θα μπορούσε να αποδυναμώσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε περίπτωση η οικονομία δεχθεί ένα ισχυρότερο σοκ.

Ειδικότερα, σύμφωνα απόσπασμα της επισκόπησης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί την Τετάρτη στη Φρανκφούρτη, η αγορά εμπορικών ακινήτων «έχει τη δυνατότητα να πυροδοτήσει ένα δυσμενές σενάριο, αυξάνοντας τις πιθανότητες να προκύψουν απώλειες συστημικής σημασίας στο τραπεζικό σύστημα».

Όπως αναφέρεται: «ένα σενάριο βάσει του οποίου οι εταιρείες ακινήτων θα υποστούν πολύ μεγάλες ζημιές θα σήμανε ηχηρό καμπανάκι κινδύνου και για άλλους τομείς», επισημαίνει η ΕΚΤ. «Επιπλέον, μια αρνητική έκβαση αυτού του τύπου θα οδηγούσε επίσης σε σημαντικές απώλειες και σε άλλα τμήματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος που είναι σημαντικά εκτεθειμένα σε στην αγορά εμπορικών ακινήτων, όπως τα επενδυτικά κεφάλαια και ο κλάδος ασφάλισης» προστίθεται χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα εμπορικά ακίνητα είναι από τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν πληγεί περισσότερο από την ταχεία αύξηση των επιτοκίων, καθώς η ζήτηση για χώρους γραφείων έχει περιοριστεί μετά και την πανδημική κρίση, όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, ενώ επίσης, τα deals στον κλάδο έχουν μειωθεί αισθητά τον τελευταίο χρόνο, γεγονός που καθιστά δύσκολο να γνωρίζει κανείς εάν οι αξίες που καταγράφουν οι τράπεζες στο χαρτοφυλάκιο των δανείων τους είναι ακριβείς. Περίπου το 10% των συνολικών δανείων των τραπεζών της Ευρωζώνης είναι εκτεθειμένα σε εμπορικά ακίνητα, ποσοστό πολύ μικρότερο από το σχεδόν 30% για τα οικιστικά ακίνητα, τα οποία έχουν αποδειχθεί λιγότερο επικίνδυνα μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fund που χρηματοδοτείται από το Άμπου Ντάμπι διεκδικεί τον έλεγχο της Telegraph

Αυξημένος κύκλος εργασιών και πενταπλάσια κέρδη για την αλυσίδα Bazaar – Πού στοχεύει για το 2023

ΟΤΕ: Μνημόνιο Συνεργασίας με την Clever Media για την Telekom Romania Mobile

gazzetta
gazzetta reader insider insider