Ρεύμα: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές Δεκεμβρίου με την επιδότηση – Αυλαία στις οριζόντιες ενισχύσεις

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές Δεκεμβρίου με την επιδότηση – Αυλαία στις οριζόντιες ενισχύσεις
Από 4 έως 20,2 λεπτά ανά κιλοβατώρα οι τελικές επιβαρύνσεις για τον τρέχοντα μήνα, με την επιδότηση των 2,5 λεπτών που βάζει τίτλους τέλους στις οριζόντιες ενισχύσεις. Στα 13,3 λεπτά ανά kWh η μέση τελική τιμή, μειωμένη κατά 6% σε σχέση με τον Νοέμβριο.

Τις διακυμάνσεις των χρεώσεων που ανακοίνωσαν πριν από ένα 10ήμερο οι προμηθευτές για τον Δεκέμβριο, ακολουθούν και οι «καθαρές» επιβαρύνσεις των τιμολογίων τους, καθώς η επιδότηση για τον μήνα που διανύουμε διατηρήθηκε ίδια με τον Νοέμβριο, στα 2,5 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Ως συνέπεια, οι τελικές τιμές αρκετών προμηθευτών παραμένουν σταθερές σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Για παράδειγμα, το τιμολόγιο Γ1 της ΔΕΗ παραμένει στα 14,5 λεπτά ανά KWh (για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης), ενώ το ΔΕΗ myHome 4All στα 14 λεπτά ανά KWh. Παράλληλα, υπάρχουν τιμολόγια με αισθητή βουτιά συγκριτικά με τον Νοέμβριο, ενώ δεν λείπουν και περιπτώσεις ανατιμήσεων.

Οι «καθαρές» τιμές ρεύματος ξεκινούν από τα 4 και φτάνουν μέχρι τα 20,2 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Στο αντιπροσωπευτικό δείγμα που επεξεργάζεται σε μηνιαία βάση το insider.gr, η μέση τελική τιμή διαμορφώνεται στα 13,3 λεπτά ανά kWh, μειωμένη κατά 6% έναντι του Νοεμβρίου όταν ήταν 14,2 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Στον παρακάτω πίνακα, παρατίθενται οι τελικές τιμές των κυριότερων προϊόντων των εταιρειών για τον Δεκέμβριο και τον προηγούμενο μήνα, καθώς και η μηνιαία μεταβολή τους.

Η στήριξη από τις αρχές 2024

Υπενθυμίζεται ότι ο Δεκέμβριος φέρνει το τέλος των οριζόντιων επιδοτήσεων. Από τις αρχές του 2024, ενισχύσεις θα παρέχονται στοχευμένα στους δικαιούχους του ΚΟΤ. Επίσης, για το τρίμηνο Ιανουάριος – Μάρτιος 2024, στήριξη θα λάβουν και τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν για θέρμανση κάποια ηλεκτρική συσκευή (π.χ. κλιματιστικό, ηλεκτρικό καλοριφέρ, αντλία θερμότητας).

Το ΥΠΕΝ εκτιμάται πως το επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα θα λάβουν περί τα 1,2 εκατ. νοικοκυριά, με το ποσό να κυμαίνεται από 45 ευρώ έως 480 ευρώ για όλο το τρίμηνο. Για τη λήψη του επιδόματος, τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια είναι ακριβώς ίδια με αυτά που ισχύουν για τα επίδομα στα υπόλοιπα καύσιμα (πετρέλαιο, αέριο, καυσόξυλα κ.λπ.). Επομένως, το εισοδηματικό όριο για τους άγαμους είναι 16.000 ευρώ, για τους έγγαμους 24.000
ευρώ, ενώ προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Η κατάθεση των αιτήσεων θα γίνει μέσω της πλατφόρμας «myΘέρμανση» της ΑΑΔΕ. Η αίτηση θα υποβληθεί από τον υπόχρεο σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή από έναν
εκ των δύο χρήστες της κατοικίας, σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης. Μεταξύ των στοιχείων που θα πρέπει να καταχωρίσει, θα καταχωρίσει τα στοιχεία του λογαριασμού ή των λογαριασμών ρεύματος (έναντι ή εκκαθαριστικών) που περιλαμβάνουν κατανάλωση από το χρονικό διάστημα το οποίο καλύπτει η επιδότηση – δηλαδή το 1ο τρίμηνο του 2024.
Η ενίσχυση θα έχει τη μορφή έκπτωσης, που θα «περνά» από τους προμηθευτές απευθείας
στους λογαριασμούς των πελατών τους. Σε περίπτωση που κάποιος λογαριασμός περιλαμβάνει λιγότερο από μήνα από το τρίμηνο Ιανουάριος – Μάρτιος, η επιδότηση θα επιμεριστεί αναλογικά για το συγκεκριμένο διάστημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider