Οι εξαγωγές δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πολλές φορές έχουν να αντιμετωπίσουν γραφειοκρατικές διαδικασίες αλλά και εμπόδια που υψώνουν πολλές φορές τρίτες χώρες. Δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό εκτός των Βρυξελλών, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει έναν «c-level» αξιωματούχο που παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των εξαγωγών όλου του ευρωπαϊκού μπλοκ, συμπεριλαμβανομένης βέβαια και της Ελλάδας. Ο λόγος για τον Chief Trade Enforcement Officer ή CTEO, Denis Reddonnet, ο οποίος βρέθηκε στη χώρα μας για να συμμετάσχει στην «Ημέρα Πρόσβασης στην Αγορά» που διοργάνωσαν το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ΕΒΕΑ, χθες Τρίτη.
Ένα σημαντικό σημείο που σημειώνουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι πως η εφαρμογή των εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ αφορά όλες τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και ειδικά τις μικρομεσαίες. «Θέλουμε να δουλεύουμε για όλα τα κράτη-μέλη, όχι μόνο για τα μεγάλα ή τις μεγάλες εταιρείες. Στόχος είναι δημιουργηθούν περισσότερες εξαγωγικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτό που θέλουμε. είναι να θέσουμε στην υπηρεσία τους, τις πολιτικές της ΕΕ», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι η ενημέρωση των ίδιων των επιχειρήσεων για μια σειρά από εργαλεία τα οποία έχουν αναπτυχθεί την τελευταία τριετία και τα οποία παρουσιάστηκαν αναλυτικά στην «Ημέρα Πρόσβασης στην Αγορά». Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:
Η ψηφιακή πύλη «Access2Markets» που βοηθά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να πραγματοποιούν συναλλαγές εκτός των συνόρων της ΕΕ. Παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ για περισσότερες από 120 αγορές ανά τον κόσμο.
Η πλατφόρμα «Single Entry Point» που δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν εμπορικά εμπόδια σε εξαγωγικές αγορές εκτός ΕΕ, να υποβάλουν καταγγελία. Μέχρι σήμερα έχουν αντιμετωπιστεί περισσότερες από 100 διαμαρτυρίες, αν και όπως σημειώνουν στο insider.gr οι ίδιες πηγές δεν υπάρχουν πολλές καταγγελίες από ελληνικές επιχειρήσεις.
Τέλος, το «Γραφείο Υποστήριξης για την Εμπορική Άμυνα των Μικρών και μεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ)» υποστηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους απέναντι σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, όπως το ντάμπινγκ και οι επιδοτήσεις από χώρες εκτός ΕΕ.
Η αξιοποίηση αυτών των εργαλείων μπορεί να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αρκεί να γίνουν γνωστές και να αξιοποιούνται. «Θέλουμε να φτάσουμε σε περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην Ελλάδα που έχει έναν ποιοτικό εξαγωγικό τομέα σε κρίσιμους τομείς όπως η αγροδιατροφή, τα φάρμακα, τα μηχανήματα και τα μέταλλα», αναφέρουν στο insider.gr αρμόδιες πηγές σημειώνοντας πως ένας ακόμη στόχος είναι και η ανταλλαγή απόψεων με τις ελληνικές Αρχές, τα Επιμελητήρια για τις εθνικές προτεραιότητες. «Θέλουμε να είμαστε σίγουροι πως οι 200 σύμβουλοι εμπορίου της ΕΕ καλύπτουν και τα συμφέροντας της Ελλάδας», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Η εφαρμογή των εμπορικών συμφωνιών
Η θέση του «Επικεφαλής Αξιωματούχου για την Εφαρμογή των Εμπορικών Συμφωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», όπως είναι η επίσημη ονομασία στα ελληνικά είναι πολύ πρόσφατη, δημιουργήθηκε μόλις πριν από τρία χρόνια, το 2020. Ήρθε υπό μια έννοια ως απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ολοένα και αυξανόμενο παγκοσμίως κύμα προστατευτισμού που απειλεί μεταξύ άλλων την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.
Στόχος αυτού του γραφείου είναι η σωστή εφαρμογή των προτιμησιακών εμπορικών συμφωνιών (σ.σ preferential trade agreements) της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρίτες χώρες, που εξασφαλίζουν τις απρόσκοπτές εξαγωγές προϊόντων από την ΕΕ. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που όπως αναφέρουν στο insider.gr αρμόδιες πηγές της Κομισιόν έχουν δείξει στην πράξη ότι ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. «Όταν έχουμε εμπορικές συμφωνίες διατηρούμε την ανταγωνιστική μας θέση. Στις αγορές που έχουμε συμφωνίες το μερίδιο της ΕΕ στο εμπόριο είτε αυξάνεται, είτε μένει σταθερό. Αντίθετα στις χώρες που δεν υπάρχουν τέτοιες συμφωνίες το ευρωπαϊκό μερίδιο αγοράς μειώνεται», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει 42 τέτοιες εμπορικές συμφωνίες, ενώ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για αρκετές ακόμη. Όμως η ύπαρξη αυτών των συμφωνιών, δεν σημαίνει τίποτα αν δεν εφαρμόζονται και αυτό γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο. «Υπάρχει μια αύξηση στους εμπορικούς φραγμούς, ακόμη και σε χώρες που έχουμε εμπορικές συμφωνίες, λόγω των οποίων έχουμε ένα πλεονέκτημα», αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Για παράδειγμα στη νότια περιοχή της Μεσογείου σε χώρες όπως η Αλγερία και η Αίγυπτος αυξάνονται οι προστατευτικές πολιτικές. Ακόμη και σε μεγάλες οικονομίες όπως οι ΗΠΑ βλέπουμε στρεβλώσεις, ενώ πολύ πιο έντονες είναι στην Κίνα λόγω και του τρόπου οργάνωσης της οικονομίας της.
Το γραφείο του Chief Trade Enforcement Officer της ΕΕ επιλύει κάθε χρόνο 30 με 40 περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με φραγμούς στις εισαγωγές και το ελεύθερο εμπόριο και τεχνικά εμπόδια στα σύνορα. Αντιμετωπίζονται, μεταξύ άλλων πολιτικές αντικατάστασης εισαγωγών, περιορισμοί εξαγωγών σε πρώτες ύλες ή απαιτήσεις τοπικού περιεχομένου στη βιομηχανία.