Πάουελ: Δεν «βγάζουμε από το τραπέζι» νέες αυξήσεις επιτοκίων - Η ύφεση είναι πάντα μια πιθανότητα

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάουελ: Δεν «βγάζουμε από το τραπέζι» νέες αυξήσεις επιτοκίων - Η ύφεση είναι πάντα μια πιθανότητα
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τόνισε ότι ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει, αν και παραμένει αυξημένος. Παραδέχτηκε πως οι προσπάθειες έχουν αρχίσει να αποδίδουν, αν και επανέλαβε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν. Δεν αποκλείονται αλλά δεν θεωρούνται πιθανές νέες αυξήσεις επιτοκίων.

Τελευταία ενημέρωση 22:16

«Δεν βγάζουμε από το τραπέζι νέες αυξήσεις επιτοκίων», αν και οι συνάδελφοι του δεν τις βλέπουν ως ιδιαίτερα πιθανές, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την ανακοίνωση της FOMC για τρίτο συνεχόμενο «πάγωμα» των επιτοκίων και το «σινιάλο» για τρεις μειώσεις μέσα στο 2024, ενώ εξήγησε πως η ύφεση είναι πάντα μία πιθανότητα.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τόνισε ότι ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει, αν και παραμένει αυξημένος. Παραδέχτηκε πως οι προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να μειώσει τον πληθωρισμό έχουν αρχίσει να αποδίδουν, αν και επανέλαβε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν.

«Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει από τα ρεκόρ του και αυτό ήρθε χωρίς σημαντική αύξηση της ανεργίας. Αυτό είναι πολύ καλό», υπογράμμισε ο Πάουελ.

«Αλλά ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός. Η συνεχής πρόοδος και η πτώση του δεν είναι εξασφαλισμένη. Και η πορεία προς τα εμπρός είναι αβέβαιη», συνέχισε.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος προσέθεσε ότι η κεντρική τράπεζα βλέπει την οικονομία των ΗΠΑ να χάνει τη δυναμική της τους τελευταίους μήνες του έτους.

«Πρόσφατοι δείκτες δείχνουν ότι η ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας έχει επιβραδυνθεί σημαντικά από τον υπερβολικό ρυθμό που παρατηρήθηκε το τρίτο τρίμηνο. Ακόμα κι έτσι, το ΑΕΠ βρίσκεται σε καλό δρόμο να αυξηθεί περίπου κατά 2,5% για το σύνολο του έτους», δήλωσε ο Τζερόμ Πάουελ.

Επεσήμανε επίσης ότι η δραστηριότητα στον στεγαστικό τομέα έχει «ισοπεδωθεί» μετά την ανάκαμψη το καλοκαίρι και είπε ότι τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι τα υψηλότερα επιτόκια επιβραδύνουν τις επιχειρηματικές επενδύσεις.

Έτοιμοι ακόμα και για νέες αυξήσεις - Γνωρίζουμε τον κίνδυνο της ύφεσης

Ο πρόεδρος της Fed δήλωσε ότι ενώ το επιτόκιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας είναι πιθανό να βρίσκεται κοντά στο αποκορύφωμά του σε αυτόν τον κύκλο σύσφιξης, δεν θα απέκλειε άλλη αύξηση των επιτοκίων.

«Είμαστε έτοιμοι να σφίξουμε περαιτέρω την πολιτική εάν κριθεί απαραίτητο», είπε στη συνέντευξη Τύπου.

Στην πραγματικότητα, η κεντρική τράπεζα έχει δεσμευτεί να επιτύχει μια στάση νομισματικής πολιτικής που θα είναι «αρκούντως περιοριστική» ώστε να μειώσει τον πληθωρισμό στο 2% στόχο του με την πάροδο του χρόνου, πρόσθεσε.

«Αν και οι συμμετέχοντες δεν θεωρούν ότι είναι πιθανό να είναι σκόπιμο να αυξηθούν περαιτέρω τα επιτόκια, ούτε θέλουν να αποσύρουν την πιθανότητα από το τραπέζι», συμπλήρωσε ο Πάουελ.

Ο πρόεδρος της Fed προειδοποίησε ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα μπορούσε να επιστρέψει σε απροσδόκητη ύφεση παρά την ανθεκτικότητά της το 2023.

«Υπάρχει μικρή βάση για να πιστεύουμε ότι η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση τώρα. Πιστεύω ότι υπάρχει πάντα η πιθανότητα να υπάρξει ύφεση τον επόμενο χρόνο. Είναι μια σημαντική πιθανότητα ανεξάρτητα από το τι κάνει η οικονομία. Επομένως, είναι πάντα μια πραγματική πιθανότητα», είπε ο Πάουελ.

Οι μειώσεις των επιτοκίων θα είναι θέμα συζήτησης στο μέλλον

Ο αγώνας ενάντια στον πληθωρισμό δεν έχει τελειώσει, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας θα αρχίσουν να συζητούν για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής εν μέσω ενδείξεων επιβράδυνσης τόσο στον πληθωρισμό όσο και στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με τον Τζερόμ Πάουελ.

«Το ερώτημα του πότε θα καταστεί σκόπιμο να αρχίσουμε να ανακαλούμε την αυστηροποίηση της πολιτικής που έχει τεθεί σε εφαρμογή, και είναι ξεκάθαρα ένα θέμα συζήτησης στον κόσμο, και επίσης συζήτησης για εμάς κατά την ανάγνωση της συνάντησής μας σήμερα», είπε ο Πάουελ.

«Θα έλεγα ότι υπάρχει μια γενική προσδοκία ότι αυτό θα είναι ένα θέμα για εμάς που κοιτάμε μπροστά», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι κεντρικοί τραπεζίτες πιστεύουν ότι η αγορά εργασίας επιτέλους «χαλαρώνει».

«Συνολικά, η ανάπτυξη της αγοράς εργασίας είναι πολύ θετική. Είναι μια καλή στιγμή για τους εργαζόμενους να βρουν δουλειά και να λάβουν σταθερές αυξήσεις στους μισθούς τους», τόνισε.

«Βλέπετε ότι η αύξηση των θέσεων εργασίας εξακολουθεί να είναι ισχυρή, αλλά επιστρέφει σε πιο βιώσιμα επίπεδα δεδομένης της πληθυσμιακής αύξησης και της συμμετοχής του εργατικού δυναμικού», σχολίασε ο Πάουελ, προσθέτοντας ότι «η εποχή αυτής της ξέφρενης έλλειψης εργατικού δυναμικού είναι πίσω μας». Οι μισθοί εξακολουθούν να είναι υψηλότεροι από αυτό που θα ήταν σύμφωνα με τον πληθωρισμό 2% -το επίπεδο-στόχο της Fed- για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά σταδιακά μειώνονται, πρόσθεσε.

Οι μισθοδοσίες αυξήθηκαν ταχύτερα από το αναμενόμενο τον Νοέμβριο, ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Τι σηματοδοτεί η συμφωνία για το κλείσιμο της «τρύπας» των 17 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό

Θετικό κλείσιμο για τον χρυσό πριν τις ανακοινώσεις της Fed

Ευρωαγορές: Οριακά κινήθηκε ο Stoxx με το βλέμμα στη νομισματική πολιτική

gazzetta
gazzetta reader insider insider