Τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το 2015 σημείωσαν τον Δεκέμβριο οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων, καθώς οι χαμηλότερες τιμές για ζάχαρη, φυτικά έλαια και κρέας αντιστάθμισαν τις αυξήσεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα δημητριακά.
Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), ο δείκτης τιμών τροφίμων, ο οποίος παρακολουθεί τις παγκόσμιες τιμές για ένα καλάθι βασικών τροφίμων, διαμορφώθηκε στις 118,5 μονάδες τον Δεκέμβριο, καταγράφοντας μείωση κατά 1,5% από το επίπεδο του Νοεμβρίου και κατά 10% από πέρυσι.
Οι τιμές της ζάχαρης μειώθηκαν περίπου 17% τον Δεκέμβριο - σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών, λόγω της ισχυρής παραγωγής στη Βραζιλία και της μειωμένης χρήσης ζαχαροκάλαμου στην Ινδία για την παραγωγή αιθανόλης. Οι τιμές των φυτικών ελαίων μειώθηκαν 1,4%, με το σογιέλαιο να επηρεάζεται από την ασθενέστερη ζήτηση στον τομέα του βιοντίζελ. Οι τιμές του κρέατος υποχώρησαν 1% εν μέρει λόγω της χαμηλής ζήτησης εισαγωγών από την Ασία για χοιρινό κρέας.
Αντίθετα, οι τιμές των δημητριακών αυξήθηκαν 1,5% τον Δεκέμβριο, ενώ οι τιμές των γαλακτοκομικών ενισχύθηκαν 1,6%.
Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image