Επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών κατέγραψε η Eurostat για την Ελλάδα τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τη νέα έκθεση με τα προσωρινά στοιχεία για τον πληθωρισμό, επιβεβαιώνοντας έτσι τις προσδοκίες της ΕΚΤ για νέες ανατιμήσεις εξαιτίας των πιέσεων στις τιμές ενέργειας.
Σύμφωνα με την Φρανκφούρτη, οι παράγοντες που τροφοδοτούν τις ανατιμήσεις είναι oι τιμές του δείκτη ενέργειας και η αγορά ηλεκτρισμού. Επισημαίνει δε, πως αφενός οι πιέσεις αυτές μπορεί να κρατήσουν έως τα μέσα του 2024 και πως μετά θα υπάρχει μεν αποκλιμάκωση, αλλά ακόμη και πέρα από την περίοδο των προβλέψεων, μετά το 2026, οι τιμές είναι αδύνατο να γυρίσουν στα επίπεδα που ξέραμε, πριν την ενεργειακή κρίση.
Οι τιμές του γενικού δείκτη στην Ελλάδα, αυξήθηκαν κατά 3,7% από 2,9% που είχαν αυξηθεί τον Νοέμβριο, όταν και είχε καταγραφεί μία σημαντική επιβράδυνση σε σχέση με ρυθμό 3,8% τον προηγούμενο μήνα.
Η ανοδική τάση στις τιμές αντανακλάται και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός πάτησε «γκάζι» στο 2,9% από 2,4% προηγουμένως, μεγαλώνοντας την απόσταση από την τιμή-στόχο της ΕΚΤ στο 2% και περιπλέκοντας έτσι τις προσδοκίες αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις στα επιτόκια.
Με μεγαλύτερες ταχύτητες κινήθηκαν οι τιμές κατά τον τελευταίο μήνα του 2023, και στις μεγάλες οικονομίες της ηπείρου. Ο πληθωρισμός στη Γερμανία επιταχύνθηκε στο 3,8% από 2,3%, στη Γαλλία στο 4,1% από 3,9%, στην Ισπανία έμεινε σταθερός σε ρυθμό 3,3%, ενώ στην Ιταλία σημειώθηκε ελαφρά επιβράδυνση στο 0,5% από 0,6%.
Όπως εξηγούσαν όλες τις προηγούμενες ημέρες διεθνείς αναλυτές, οι αυξήσεις αυτές εξηγούνται λόγω των ανοδικών κινήσεων που ακολούθησαν οι τιμές στον κλάδο της ενέργειας. Και αυτό συνέβη διότι, κατά την ευρωπαϊκή σύσταση, αποσύρονται σταδιακά τα ενεργειακά μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων που συγκρατούσαν εν μέρει τις τιμές, ενώ το base effect σε σχέση με τον περυσινό Δεκέμβριο που ήταν σε ισχύ οι ενισχύσεις, «στέλνει» φέτος τις τιμές υψηλότερα.
Μικρότερη μείωση στην ενέργεια, σταθερά υψηλά τα τρόφιμα
Στην Ελλάδα το κόστος της ενέργειας παρέμεινε μειούμενο και τον Δεκέμβριο, αν και αυτό έγινε με βραδύτερους ρυθμούς, καθώς από το -7,2% του Νοεμβρίου «έπεσε» στο -4%. Είναι χαρακτηριστική η αποτύπωση της ανάκαμψης των ενεργειακών τιμών στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, και ιδιαίτερα το «άλμα» στη Γερμανία, στον παρακάτω πίνακα:
Το μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα, ήταν και παραμένει το κόστος των τροφίμων, που διατηρείται σε πεισματικά υψηλά επίπεδα. Συνέχισε έτσι την γοργή αύξηση του σε σταθερό ρυθμό 7,6%, μία αύξηση που προστίθεται στις ήδη υπέρογκες τιμές που πληρώνουν τα νοικοκυριά για την διατροφή τους.
Οι αυξήσεις στα τρόφιμα στην Ελλάδα, επιπλέον, ας σημειωθεί πως ήταν μεγαλύτερες και από τις τρεις πρώτες οικονομίες της Ευρωζώνης, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία.
Από τους υπόλοιπους κλάδους, επιτάχυνση παρατηρήθηκε και στις υπηρεσίες κατά 3,6% από 2,4%. Στα βιομηχανικά αγαθά σημειώθηκε επιβράδυνση κατά 2,6% από 3,4%. Επιπλέον επιτάχυνση σημειώθηκε και στον δείκτη του δομικού πληθωρισμού, δηλαδή εξαιρουμένων ενέργειας, τροφίμων, αλκοόλ και καπνού, όπου ανήλθε σε 3,3% από 2,8%.
Photo: Gettyimages/Ideal Image